Hírek

2017.08.05. 12:13

Két székelykaput avattak Tófejen

A szombati falunap felvezetéseként délelőtt két székelykaput avattak fel az önkormányzat előtti téren Tófejen.

Magyar Hajnalka

Mint Horváth Zoltán polgármestertől megtudtuk, testvértelepülési kapcsolatot ápolnak a székelyföldi Gyulakutával, e kötődést tisztelték meg a székelykapuk felállításával. Az ötletet a képviselő testület kezdeményezte.

- 2013-ban írtuk alá a kapcsolatteremtő dokumentumokat, s most ötödik alkalommal járnak nálunk székelyföldi vendégeink  - mondta a polgármester. - A székelykapu eredetileg azt jelzi, hogy "itt büszke székelyek laknak", nálunk pedig annak a jelképe, hogy a székelyek itt otthon érezhetik magukat. Két kapu készült, egy kicsi és egy nagy. Ez sok mindenről üzenhet, számunkra azt jelenti, hogy a kis lépésekből nagy tervek bontakozhatnak ki.

Horváth Zoltán, Tófej polgármestere köszönti az ünnepség résztvevőit, mögötte Varga József, Gyulakuta polgármestere

Az avatóbeszédet Varga József, Gyulakuta polgármestere tartotta, akitől megtudtuk, több mint 40 fős csoporttal érkeztek Tófejre.

- Jövő héten mi is falunapokat tartunk, s hasonló létszámú küldöttséget várunk Tófejről - bocsátotta előre. -  De hadd szóljak arról, mekkora megtiszteltetés számunkra a tófejiek gesztusa, s az, hogy mi adhatjuk át közcélokra a két székelykaput. Nagyon köszönjük ezt a csodálatos ötletet, amit ráadásul rekord gyorsasággal valósítottak meg. A faragványokat Kászoni Attila székelyföldi faragómester készítette, s az életfa motívummal díszítette. Ahogy az életfa is egy kis magoncból kezd növekedni, aztán csemetévé érik, majd virágba borul, a mi kapcsolatunk is úgy terebélyesedett, erősödött az évek során. Jó érzés számunkra, hogy a tófejiekkel egymásba kapaszkodva, egymásra támaszkodva éljük a jelent, és tervezzük a jövőt.

Az alkotó, Kászoni Attila, a kisebbik kapuban

Kászoni Attila háromszéki  faragómester a közeli Rádiházán készítette el a kapukat, ahogy Varga József fogalmazott, öt hét alatt "megsuppantotta" a mindkét oldalukon faragott remekműveket. A mesterről tudni kell, hogy még 1992-ben ő faragta meg Magyarország legnagyobb székelykapuját, ami Szegeden található.

- Az önkormányzat nevében Soós László keresett fel az otthonomban, s kért fel a kapuk elkészítésére - mesélte az alkotó, akinek több munkája is fellelhető országszerte.  - Az idő rövidsége miatt úgy székelyesen bele kellett húznom a munkába, beletettem apait, anyait, s kész lett. A nagy kapu 7 méter széles és 5 méter magas, a kicsi pedig bő 2 méter széles és 2,7 méter magas. Időtálló tölgyfából készültek, száz éves garanciát vállaltam rájuk...

Az impozáns kapukat az avatóünnepség során Bognár István plébános áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!