Hírek

2006.02.14. 18:12

Ausztriát is elérte a madárinfluenza

Bécs, Róma, Moszkva, Teherán (MTI/EFE/Reuters/ITAR-TASZSZ/AP) - Ausztriát is elérte a madárinfluenza: két hattyú tetemében igen nagy valószínûséggel a H5N1-vírust mutatták ki - jelentette be kedden a bécsi egészségügyi minisztérium.

Mórocz Zsolt

Olaszországban nyolcvanezer baromfit semmisítettek meg a hatóságok a betegség elleni óvintézkedésként, Oroszországban pedig bejelentették: áprilisban megkezdik a madárinfluenza ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálását embereken.

rn

 Ausztriában az elpusztult madarakra Graz mellett, a mellachi erõmû területén bukkantak. A mödlingi egészségügyi és élelmiszerbiztonsági intézet vizsgálatai szerint 70 százalékos a valószínûsége, hogy a madarak a madárinfluenza vírusától hullottak el. Az osztrák hatóságok a két madártetembõl vett mintákat kiegészítõ vizsgálatokra Nagy-Britanniába, az unió weybridge-i ellenõrzõ laboratóriumába küldték - jelentette Keller Tivadar, az MTI tudósítója.

rn

A stájerországi Mellach környékén életbe léptették a madárinfluenza vírusának felbukkanására kidolgozott akciótervet. Ennek megfelelõen a madártetemek megtalálásának helyétõl mért 3 kilométer sugarú körben legalább 30 napig védövezet lesz érvényben, újabb tíz kilométeres sugarú körben pedig megfigyelési övezetet alakítottak ki. A belsõ körben azonnali hatállyal megtiltották a baromfineveldéknek az élõ baromfi, a baromfihús, a tojás és az egyéb baromfitermékek kereskedelmét. Mindkét övezetben tilos a madárpiacok és -kiállítások megtartása, valamint a vadmadarak vadászata is. Az osztrák egészségügyi szerveknek nincs információjuk arról, hogy a háziszárnyasok ausztriai állományában is felütötte volna a fejét a kór.

rn

 A madárinfluenza szlovéniai felbukkanása óta a volt jugoszláv tagköztársasággal szomszédos ausztriai területeken 21 madártetemet - közöttük hattyút, kacsát, szürke gémet, kormoránt, fácánt és galambot - szolgáltattak be a hatóságoknak az utóbbi napokban. E tetemek vizsgálatakor állapították meg nagy valószínûséggel osztrák területen a H5N1-vírus jelenlétét.

rn

Olaszországban 80 ezer baromfit és 7 ezer tojást koboztak el és semmisítettek meg a hatóságok a madárinfluenza elleni óvintézkedésként. Az egyszerre több területen is végrehajtott akciók központja Cotone megye (60 ezer csirke) és Siracusa megye (20 ezer tojó). Az ellenõrzések azokra a helyekre összpontosulnak, ahol már kimutatták a madárinfluenza vírusát. Francesco Storace egészségügyi miniszter kedden közölte, hogy újabb két elhullott hattyút találtak Foggia és Lecce tartományban, s az elsõ jelek a H5N1-es vírus jelenlétére utalnak.

rn

Franciaországban az élelmiszer-biztonsági hivatal a madárinfluenzával kapcsolatos legutóbbi, kedden kiadott felhívásában arra figyelmeztette a lakosságot, hogy az országban a madarak közötti "fertõzés fokozott veszélye fenyeget", és a háziszárnyasok bezárását tanácsolta.

rn

Svédországban a közegészségügyi hatóság igazgatója a Dagens Nyheter címû újság keddi számában felhívta a figyelmet arra, hogy a költözõ madarak visszatérésével a madárinfluenza erõsen fertõzõ, H5N1-vírusa néhány hónapon belül valószínûleg a skandináv országot is eléri.

rn

 Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági szakértõi a kezeletlen madártoll behozatalának teljes betiltására készülnek, így próbálják meg a lehetõ legkisebbre mérsékelni annak kockázatát, hogy a madárinfluenza egész Európán átsöpörjön - szivárgott ki kedden brüsszeli forrásokból.

rn

Oroszországban április végén önkéntesek bevonásával megkezdik az elsõ emberkísérleteket a madárinfluenza elleni védõoltásokkal. Gennagyij Onyiscsenko országos tiszti fõorvos kedden elmondta, hogy áprilisban 80-100 adag szérum készül a betegség H5N1-es vírusának Kínában kimutatott alfajából. A vakcina beadását követõ öt hétben a szakértõk azt követik figyelemmel, hogy az emberi immunrendszer miképpen reagál a védõoltásra. Hétfõn elkészült a madárinfluenza elleni védõoltás kifejezetten szárnyasok védelmére kifejlesztett változata. Egy adag ára két rubel (50 forint) körül lesz.

rn

Ukrajna és Oroszország közös bizottságot hoz létre a meleg idõ beköszöntével valószínûleg újabb területekre átterjedõ madárinfluenza elleni küzdelem összehangolására - jelentette be kedden Viktor Juscsenko ukrán elnök.

rn

Az iráni állategészségügyi hatóságok kedden közölték, hogy hattyúkban megtalálták az emberre is veszélyes H5N1 madárinfluenza-vírust az iszlám köztársaság területén. "Nemzetközi laboratóriumi vizsgálatok eredményei megerõsítették, hogy hattyúk madárinfluenzában pusztultak el" - olvasható a kiadott közleményben. Összesen 135 szárnyas tetemére bukkantak a Kaszpi-tenger iráni partvidékén. A hattyúk az Anzali mocsárvidéken múltak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!