Hírek

2014.08.14. 13:45

Augusztus 25-ig érkeznek a választási értesítők

Zalában a csütörtöki névjegyzéki adatok szerint 239263 választópolgár él. 258 polgármestert és összesen 1068 települési képviselőt választanak meg október 12-én, a megyei közgyűlésben pedig 15-en szerezhetnek mandátumot.

Horváth A. Attila

Dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője sajtótájékoztatón ismertette csütörtökön a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás aktuális tudnivalóit.

Mint elmondta, a szavazóköri névjegyzék augusztus 15-ei adatállománya alapján készülnek el a választási értesítők, amelyeket a választópolgároknak augusztus 25-ig kézhez kell kapniuk. Átjelentkezési kérelmet csak az a választópolgár nyújthat be, aki június 23-ig tartózkodási helyet létesített és ennek érvényessége legalább október 12-ig fennáll. Az átjelentkezett választópolgárok a tartózkodási helyük szerinti szavazólapokon adhatják le voksaikat. Külképviseleti szavazásra az önkormányzati választáson nincs lehetőség.

A jelöltek számára fontos információ, hogy a jegyzők augusztus 18-án (hétfőn) teszik közzé az ajánlási küszöbértéket, tehát azt, hogy mennyi ajánlásra lesz szükség az adott helyszínen az induláshoz. Ajánlóíveket már lehet igényelni, de a dokumentumokat legkorábban augusztus 25-én adhatják ki. A jelöltállításra rendelkezésre álló határidő egyéni listás és egyéni választókerületi jelöltnél, polgármesterjelöltnél, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltnél szeptember 8-án 16 óra, míg a listák esetében szeptember 9-én 16 óra. Újdonság, hogy a választási bizottságok sorsolással állapítják majd meg a jelöltek és jelölőszervezetek sorrendjét a szavazólapokon.

A nemzetiségi önkormányzati választásokat szintén október 12-én tartják. Megyénkben e hét csütörtökig 2475-en kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Erre még szeptember 26-ig lesz lehetőség, amennyiben az októberi nemzetiségi választáson részt szeretne venni a választópolgár. Érdekesség: mivel a települési nemzetiségi választásokat a 2011-es népszámlálási adatok alapján tűzik ki, megvan az elvi lehetősége például annak, hogy Zalaegerszegen horvát, lengyel, német, roma, román és ukrán nemzetiségi önkormányzat is alakulhat (ehhez persze meghatározott számú jelölt szükséges). Zala megyében 76 településen tarthatnak települési nemzetiségi választást: horvát testület 13, lengyel 1, német 19, roma 60, román 2, ukrán pedig 1 helyen alakulhat.

A választási kampány augusztus 23-tól október 12-én 19 óráig, tehát a szavazás végéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!