Hírek

2007.05.25. 02:22

Átfogó vizsgálatokat ígérnek, minden épületet ellenőriznek

Nagykanizsa (sza) - Minden olyan lakóépületet alaposan megvizsgál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, mely be-, vagy hozzá épített transzformátorállomással rendelkezik.

Szakony Attila

Az átfogó vizsgálatra azután kerül sor, hogy kiderült: a Platán sor 8. számú házban kiugróan magas a rákos megbetegedések száma - s mindezért az ott élők az épület pincéjében elhelyezett trafót vélték felelősnek. - Az ÁNTSZ ellenőrzi az egykori és jelenlegi lakók egészségi állapotát, kontrollálják például a rákos megbetegedésben szenvedők számát - magyarázta Bizzer András önkormányzati képviselő. - Remélem, kémiai vizsgálatokat is végeznek, amennyiben nem így lesz, ezeket a lépéseket az önkormányzat teszi meg helyettük. Amennyiben kiderül, hogy szignifikánsan több a rákos megbetegedés azokban az épületekben, melyekbe trafóállomást építettek, az az elektromos berendezés rákkeltő mivolta melletti bizonyítékként lenne felhasználható. Hasonlóan, mint az a cigaretták esetében történt. - Az E.ON-nal is felvettük a kapcsolatot, de megvárjuk a vizsgálatok eredményeit - így Bizzer András. - Szeretnénk elérni, hogy a cég kinyissa egy szakértői bizottság előtt a Platán sori trafót, hogy ellenőrizhessék, ott nem található-e azbeszt, vagy például olajfolyás. Az országos sugárbiológiai kutatóintézet is folytatja kanizsai vizsgálódásait, ők a téglák, illetve az építéskor felhasznált salak összetételére derítenek fényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!