Hírek

2016.11.10. 12:28

Átadták a 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakaszát (Frissítve)

Zalalövő – A szó valódi értelmében fellélegezhetünk, hiszen a település a kamionforgalom minden hátrányától szenvedett.

Gyuricza Ferenc

Pintér Antal, Zalalövő polgármestere mondta ezt a 86-os út elkerülő szakaszának csütörtöki hivatalos átadóján.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 10,7 kilométernyi hosszúságú elkerülő szakaszt november 4-én, múlt hét péntekén már megnyitották a forgalom előtt, a hivatalos átadó ünnepségre azonban csak tegnap került sor. Ezen elsőként a térség országgyűlési képviselője, Vigh László köszöntötte a jelenlévőket, majd arról beszélt, hogy több éven át tartó lobbitevékenység és tervezés után 2014-ben végre elindulhatott a munka, és ezzel a zalalövőieknek egy régi álma vált valóra.

– Azt gondolom, hogy jogos volt Zalalövő kérése, hiszen ezen az úton naponta közel hatezer jármű halad át – utalt a várost kettészelő 86-os főútra a képviselő. – Ebből közel kétezer tehergépjármű, melyek döntő többsége kamion.

Vigh László azt is elmondta, emellett a várost vasútvonal is kettészeli, ezek kereszteződésében pedig rendre feltorlódott a forgalom.

Manninger Jenő, Zala megye fejlesztési biztosa szintén a 13,7 milliárd forintnyi beruházás indokoltsága mellett érvelt. Mint mondotta, a zalalövői elkerülő út a hazai közlekedéspolitika talán legrégebb óta húzódó problémája volt, melyet sikerült megoldani.

– Az európai uniós csatlakozás után jelentősen megnőtt a 86-os úton a teherforgalom – utalt a probléma gyökerére Manninger Jenő. – Ezért mindenképpen indokolttá vált az út korszerűsítése, valamint az elkerülő szakaszok építése.

A fejlesztési biztos arra is kitért, hogy az elkerülő építésére több alternatíva felmerült, ezek közül a várost keletről elkerülő változat valósult meg, amit jó megoldásnak nevezett. Ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot, hogy a 2006-ban történt tervezés idején néhány további kisebb zalai település kimaradt az elkerülő utak programjából, s később ezt a hiányt már nem lehetett pótolni. Így gyakorlatilag a 86-os út vonalán Győr és a szlovén országhatár közt ezen kisebb zalai falvak kivételével tulajdonképpen mindenhol megépülnek az elkerülő szakaszok.

A zalalövői elkerülő szakasz műszaki adatait, illetve nagyságrendjét Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója ismertette. A közel 11 kilométer hosszú, kétszer egy sávos, 90 kilométer/óra tervezési sebességű út egy 600 és egy 160 méteres hidat foglal magába.

Emellett három szintbeli csomópontot alakítottak ki, illetve 530 ezer köbméternyi földmű és védőréteg építés történt, 149 ezer cserjét telepítettek, 10 hektárnyi erdővel együtt.

A kivitelezéssel – amelynek nettó összege 13,7 milliárd forintot tett ki – a Közgép Zrt.-t bízták meg, amely határidőre be is fejezte a szükséges munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!