Hírek

2015.12.18. 14:30

Átadták a 61-es főút Nagykanizsát elkerülő szakaszát (frissítve)

Nagykanizsa – „Nehéz szülés volt, de legalább szép lett a gyerek” – fogalmazott találóan Cseresnyés Péter parlamenti képviselő pénteken, amikor felavatták a 61-es számú főút Kanizsát elkerülő, 3,3 kilométeres szakaszát.

MTI

Mint ismeretes: a munkálatok még 2009-ben kezdődtek, ám az akkori kivitelező csődöt jelentett és félbehagyta a beruházást. Sokáig úgy tűnt, nem lesz, aki megépíti az útszakaszt, végül a Közgép Zrt. a sokadik közbeszerzési eljárás keretében 1,3 milliárd forintért vállalta az elkerülő út befejezését, amit határidőre el is készített.

– Ennek a fejlesztésnek a legfontosabb hozadéka, hogy csökkenti a Kanizsa belvárosán átmenő tranzitforgalmat – folytatta Cseresnyés Péter államtitkár, aki hozzátette: noha a dél-zalai város jelentős logisztikai, s egyre erősebb gazdasági központ, ugyanakkor ez nem jelentheti azt, hogy a családok szórakozását, pihenését zavarja a belvárosi teherforgalom. Az elkerülő út a nyugalom lehetőségét is megteremti, s hozzájárul egy élhetőbb város kialakításához.

Balról: Dénes Sándor polgármester, Cseresnyés Péter államtitkár, Manninger Jenő fejlesztési biztos és Kardos Gábor, a NIF Zrt. műszaki igazgatója a szalagátvágás után. A háttérben az elkészült út. Fotó: Gergely Szilárd

Manninger Jenő zalai fejlesztési biztos is elismerését fejezte ki az elkerülő út megépítéséért, hiszen ahogy megfogalmazta: mindig a félbeszakadt munkát a legnehezebb folytatni.

– A mostani útavatás része egy nagy mozaiknak, ami élhetőbb környezetet, munkahelyeket és megélhetést nyújtó térséget teremt a jövőben – mondta Dénes Sándor polgármester. – Amellett, hogy csökkenti a városra nehezedő közlekedési terhet, közelebb is hozza a cégeket egymáshoz és az új beruházókhoz. Ugyanakkor az önkormányzat számára is megkönnyíti annak feltételeit, hogy újabb területeket tárjon fel a helyi vállalkozások és az érkező befektetők részére. Ráadásul az elkerülő út folytatásaként – a Modern Városok Program keretében – innen indul majd a déli elkerülő út, ami majd a Csengery utat köti össze a Bajcsai úttal – magyarázta a polgármester.

Az avatáson részt vett Kardos Gábor, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. műszaki igazgatója, aki a 3,3 kilométeres szakasz főbb műszaki paramétereit ismertette, beleértve a közel 183 ezer köbméter bedolgozott földet, a közel 8 ezer köbméter aszfaltot, a vasúti sínek feletti híd megépítését, illetve a körforgalom kialakítását.

A Zalai Hírlap kérdésére, miszerint mennyibe kerülhetett ezen elkerülő útszakasz megépítése, nem kaptunk konkrét választ, pontosabban a NIF Zrt. műszaki igazgatója mintegy 2 milliárd forintra saccolta a beruházás nettó költségeit. A kérdést amúgy azért tettük fel, mert a munkálatok bizonyos részét – mintegy 60 százalékát – a korábbi kivitelező végezte, míg a Közgép Zrt. 1.3 milliárd forintért fejezte be az útszakasz fennmaradó részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!