Hírek

2013.04.01. 06:55

Árvízi készültség Zalában: Lovásziban negyven embert menekítettek ki a Kerka áradása miatt

Zala megye - Lovásziban sikeres volt a védekezés, így a Kerka által elárasztott területen a lakóházak homokzsákból épített gát általi védelem alatt állnak.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Országos ár- és belvízhelyzet

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Ezúttal a víz volt az úr Lentiben

Lakóházakat és ivóvízkutakat védtek a homokzsákokkal Zalaegerszegen

A régen tisztított Principális-csatorna nem bírta ezt az igénybevételt

20:10 A régen tisztított Principális-csatorna nem bírta ezt az igénybevételt

Nagykanizsa térségben a Principális-csatorna „gondozatlansága" volt a legtöbb árvizes probléma eredője az elmúlt napokban. Részletek itt >>>

19:50 Lakóházakat és ivóvízkutakat védtek a homokzsákokkal Zalaegerszegen

Hétfőre virradóan vonult le a Zalán az árhullám. A megyeszékhely térségében hajnali fél háromkor 358 centivel tetőzött. Előtte nap délután fél ötkor Zalalövőnél 376 centiméter volt a csúcs, ami 12 óra alatt két méterrel apadt. Részletek itt >>>

19:38 Ezúttal a víz volt az úr Lentiben

Mintegy négyszáz köbméter homokot használtak fel árvízi védekezéshez az elmúlt napok során lenti térségében. Részletek itt >>>

19:00 A Zala folyón levonuló árhullám a kora délutáni órákban érte el Zalabér térségét, ahol ezekben az órákban tetőzik 230 cm-en. Pakodon az áradások miatt nap közben több helyütt volt szükség védekezésre, ahol szivattyúkkal avatkoztak be a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók. A felázott alépítmény miatt a Pakod és Dötk közötti útszakaszon forgalomkorlátozás elrendelése vált szükségessé a 3.5 tonna össztömeg feletti járművek vonatkozásában.

18:30 Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn 18:07 órakor frissített előrejelzése szerint citromsárga előrejelzés van érvényben az ország egész területére a keddi nap vonatkozásában. Kedden jelentős mennyiségű csapadék várható: éjfélig a délnyugati megyékben 20-30 mm-re van kilátás. A Nyugat-Dunántúlon havazás is valószínű. Zalában a talajmenti fagy mellett kedden az előrejelzés szerint több mint 20 mm (!) csapadék hullhat.

18:00 Lovásziban sikeres volt a védekezés, így a Kerka által elárasztott területen a lakóházak homokzsákból épített gát általi védelem alatt állnak. Egri Gyula tű. ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a lakosságvédelmi intézkedéseit fenntartja, így a biztonságba helyezett gyermekek, nők és idősek az éjszakát a rokonoknál vagy az önkormányzat közösségi épületeiben töltik. Várhatóan reggel azonban visszaköltözhetnek otthonaikba. A kiürített épületeket biztonságát a rendőrség, a megépített nyúlgátak működését a településrész férfi lakossága őrzi. A védekezés során itt Lovásziban több mint kettőezer homokzsák került felhasználásra.

16:52 Kerkaszentkirályra is betört a Kerka

A Kerkaszentkirályon átzúduló Kerka. Fotó: Mirkó Imre

A Kerka áradása következtében Kerkaszentkirályra is betört a folyó. A Kerka a Fő és a Béke utcákat összekötő híd Béke utca felé eső részén hétfőn kora reggel csapott át az úton. Pál Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy ekkora árvíz településükön legutóbb 1998 Húsvét hétfőjén volt. Miután a vízszint egyre csak emelkedett, a faluban homokzsákokkal készültek az úton átzúduló víz megfékezésére. A védekezési feladatokat a polgármester és Cselényi Attila katasztrófavédelmis tűzoltó százados közösen látták el.

16:00 A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai alapján a Kerka is apadásnak indult, de annak üteme lassúnak tekinthető, így a védekezés Lovásziban tovább folytatódik.

14:10 Lovásziban első körben a gyermekek, majd második körben a nők biztonságba helyezése valósult meg, amelyhez a település két kisbusza is igénybevételre került. A személyek elhelyezése egy önkormányzati közösségi épületben történt meg. Időközben a helyszínre érkezett Egri Gyula tű. ezredes a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és átvette az irányítást. Az érintett lakóépületek védelme érdekében homokzsákos védekezés kezdődött, amelybe bevonásra került a településrész felnőtt férfi lakossága.

13:30 Lovászi: A településen az áradó Kerka egy gátként funkcionáló utat lépett át, s a víz több lakóházat is veszélyeztetett. A Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokának irányításával, megkezdődött az érintett házakból lakók (mintegy 40 fő) biztonságba helyezése.

13:16 Lezárt utak Zalában

Víz alatt álló földterület és árvíz miatt lezárt út a Zala megyei Bagod és Boncodfölde között 2013. április 1-jén. Vas megyében tizenöt alsórendű út van lezárva vízátfolyások miatt. Zala megyében négy út járhatatlan és 12 útszakaszon csak sebességkorlátozással lehet közlekedni az áradások okozta vízátfolyások miatt. MTI Fotó: Varga György

Árvíz miatt lezárt út a Zala megyei Bagod és Boncodfölde között 2013. április 1-jén. Vas megyében tizenöt alsórendű út van lezárva vízátfolyások miatt. Zala megyében négy út járhatatlan és 12 útszakaszon csak sebességkorlátozással lehet közlekedni az áradások okozta vízátfolyások miatt. MTI Fotó: Varga György

12:44 Vonyarcvashely: Egy épület pincéjében felgyülemlett - annak állékonyságát veszélyeztető - vizet szivattyúzták ki a keszthelyi hivatásos tűzoltók.

12:40 A Zala Zalalövőnél vasárnap délután letetőzött, hétfő reggelre 2 m-t apadt. Zalaegerszegnél hétfő hajnalban tetőzött a vízfolyás, és Zalabérnél hétfőn késő délután várható a tetőzés. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság becslése alapján Zalaapátinál kedd éjjel a III. fokozatú árvízvédelmi készültséget is is elérő - megközelítőleg 330 centiméteren tetőző vízállás alakulhat ki. Ennek pontosítását a zalabéri tetőzés utánra ígérte a vízügyi igazgatóság.

12:00 A jelenlegi mennyiségi előrejelzések szerint a Zala vízgyűjtő térségére 15 mm, a Mura magyar vízgyűjtő térségére 20 mm körüli csapadék várható majd kedd délutántól szerda estig, és kedden már ismét eső várható. A csapadék zöme azonban az előrejelzések szerint majd szerdán fog hullani, és valószínűen hó vagy havaseső formájában. A Mura folyó Muraszerdahelyen (Horvátország) tegnap 22:00 óra körüli időpontban tetőzött 341 cm-es vízállással, és Letenyén a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint várhatóan 350 - 370 cm-rel fog tetőzni hétfőn, a késő délutáni órákban. A Mura folyón hétfő éjféltől az alábbi vízállások voltak mérhetők Letenyénél:

11:50 Pakod: A Zala folyó levonuló árhulláma elérte Pakod települést, így most ott vált szükségessé árvízi védekezés. Zalaszentgrót Önkormányzati Tűzoltóparancsnoksága egy raja a helyszínen szivattyúval kapcsolódott be a védekezésbe műszaki mentés keretében.

11:36 A Principális-csatorna kilépett medréből Kiskanizsán, hiába folyt a védekezés még vasárnap este, sötétedés után is. A tűzoltók, a Via Kanizsa és a Principális-vízitársulat dolgozói ezért hétfő reggel további homokzsákokkal erősítették meg az érintett, meglehetősen hosszú szakaszt. Még katasztrófavédelmi vezetők és a terület önkormányzati képviselője is dolgozott a csatárláncban - a környék lakói azonban nem jöttek segíteni. Utóbbiak közül egy férfi azt mondta: csupán dacból, azért, mert hosszú évek óta kérik a Principális kotrását, mégsem történik semmi.

A védekezést megtekintette Cseresnyés Péter polgármester is.

11:00 A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére a mai napon eddig mindössze már csak öt olyan eseményre vonatkozó jelzés érkezett, ami hivatásos tűzoltói beavatkozást tett szükségessé.

A Zala folyó tovább apad Zalalövőnél és Zalaegerszegnél, s tetőzés közeli a vízállása Zalabérnél, így az árhullám jelenleg Zalaapáti felé tart. A folyó hétfő éjféltől mért vízállásait az említett három helyszínnél az alábbi grafikon mutatja:

10:17 Keszthely: A Cholnoky utcában lévő egyik családi ház pincéjéből vált szükségessé az ott lévő másfél méteres víz eltávolítása, melynek érdekében a keszthelyi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre.

10:00 A vasárnap kialakult árvizi helyzet miatt - főként vízátfolyások és sárelöntések miatt az alábbi közutak vannak lezárva:

- 7422. számú út 4+500 és 5+000 közötti szakasza Lentikápolna-Bárszentmihályfa

- 7544. számú út 0+000 és 4+398 Söjtör–Tófej között

- 7549. számú út 1+360 és 2+200 Kerkateskánd–Szécsisziget között.

Fentieken túl a közlekedés elől elzárásra került az érintett önkormányzatok kezelésében lévő átkötőút Bagod-Boncodfölde között.

8:00 Nincs már az áradások miatt lezárt út Zala megyében.

7:40 Magyarszerdahely: Egy családi ház pincéjbe szivárgott be a víz. A másfél méter magas vízoszlopot a nagykanizsai hivatásos tűzoltók szivattyúzták ki.

7.00 A nagy mennyiségű eső és a heteken keresztül több hullámban lehullott nagy mennyiségű hó olvadásának együttes hatását fokozta még, hogy a talaj magas víztartalma már nem tette lehetővé a víz elnyelését. A patakok és folyók mindenütt kiléptek medrükből, és a vasárnapi nap folyamán megfeszíttet munkát tettek szükségessé a védekezésben résztvevőknek és az azt irányítóknak egyaránt.

Hétfő reggelre tovább javult azonban az esőzések miatt kialakult helyzet Zalában. A Mura folyón még emelkedik ugyan a vízállás Letenyénél, de ennek üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már szintén apad a víz, és az alsó szakaszokon is tetőzésközeli állapotban vannak e vízfolyások.

A Zala folyó középső szakasza is apad, így e folyón már levonulóban az árhullám (jelenleg az alsó szakaszok felé halad és nagyjából Zalabérnél van az árhullám teteje). Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött, s itt okozott még kisebb problémákat. A megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, de homokzsákos védekezéssel az épületek védelme megtörtént. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyeletére a hajnali óráktól a vízügyi helyzettel összefüggésben segélyhívás már nem érkezett. Az éjszaka folyamán a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatunk a tegnapi nap folyamán kiépített azon védekezési pontokat, ahol még nem vonult le az árhullám több helyütt ellenőrizte.

A sárátfolyások miatt még le van zárva a közlekedés elől:

- a Lentikápona-Bárszentmihályfa közötti útszakasz és
- a Söjtör-Tófej közötti út.

A lezárt utak azonban nem eredményeznek elzárt települést, tekintve, hogy alsóbb rendű átkötő utakról van szó, s az érintett települések más útvonalakon megközelíthetők.

1:19 Teskánd: Egy családi ház aggodó lakói jelezték a műveletirányító ügyeletére, hogy lakóházukat megközelítette az áradó víz széle. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak.

00:1 Zalaegerszeg: A megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, de homokzsákos védekezéssel az épületek védelme megtörtént. A beavatkozáshoz a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!