Hírek

2016.02.16. 18:47

Árvízhelyzet Zalában: egyelőre nincs nagyobb veszély

Hétfőn röviden már beszámoltunk arról, hogy az előző napok csapadékos időjárása miatt a Zala elöntötte a környező területeket. Azóta több kisebb vízfolyás is kilépett medréből.

Gyuricza Ferenc

Közéjük tartozik a Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patak is, melyek az alsó szakaszuknál telítették el szintig medrüket, s több helyen ki is csaptak az ártérre. Felső szakaszukon, Resznek, Lendvajakabfa vagy Nemesnép felé azonban nem fenyegetett ilyen veszély, mint ahogy a Határ-patak sem öntötte el ezúttal a Göntérháza felé vezető közút gázlóját.

Sokkal nagyobb területeket vont víz alá a Cserta és a Válicka, lakott helyeket azonban ez a két patak sem veszélyeztetett, az ár megmaradt a réteken, szántóföldeken.

– Egyelőre nincs gondunk, sem a Kerkán, sem a Cupi-patakon – válaszolta érdeklődésünkre Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere. – Körülbelül kétharmadáig, háromnegyedéig telt fel mindkét meder, így ha nem maradt volna abba hétfőn az eső, akkor elképzelhető, hogy szükség lett volna védekezésre, így azonban nem kellett beavatkozni.

A patak alsó szakasza Kerkaszentkirálynál viszont elöntötte az árteret, ám a település polgármestere, Pál Zoltán úgy véli, egyelőre nincs baj. Ezen a szakaszon bőven van helye az árnak.

– A Mura vize is megemelkedett, de nálunk sincs szükség védekezésre – tudatta lapunkkal Muraszemenye polgármestere, Stefanec Mária. – A katasztrófavédelem sem jelezte, hogy életbe léptetne bármilyen intézkedést is. A faluban ugyan néhány pincéből vizet kellett szivattyúzni, ám ezt nem a Mura okozta, hanem jellemzően a csapadékvíz-elvezető árkok, esetleg kisebb vízfolyások.

Pintér Antal zalalövői polgármester is belvízhelyzetről adott tájékoztatást, néhány ingatlant öntött el a víz, de a problémát a nap folyamán megoldották szivattyúzással.

A BM Vízügyi Főigazgatóság által kedden kiadott közleményben foglaltak szerint az elkövetkező hat nap során országosan újabb, előreláthatólag mintegy 10-25 milliméternyi csapadék várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!