Hírek

2011.08.09. 06:55

Aranyérmes trófeák

Az utóbbi hetekben nagy a forgalom a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának trófeabíráló helyiségében. Az őzbakvadászat fő szezonjában, az üzekedést követő időszakban járunk.

Hajdu Péter


Egy terepjáróból ottjártunkkor éppen Bertók Béla, a pókaszepetki Zalagrár Kft. hivatásos vadásza vitte be a szépen kikészített trófeákat. Először mérlegelés következett, majd az agancs hosszúságát mérte le Szélessy György, az igazgatóság trófeabírálója.

Mint a szakember érdeklődésünkre elmondta, az őzbaktrófea esetében többek között a súly és az agancsszár hossza határozza meg az értékelés pontszámait. Lázár Attila, az igazgató- vadászati osztályvezetője elmondta, hetente kétszer tartanak trófeabírálatot, és az elmúlt alkalommal nyolcvan körüli őztrófeát vittek be hozzájuk a vadászok.

- Április 15-től szeptember 30-ig tart az őzbakvadászat idénye, de ezen belül is két kiugró jelentőségű időszak van. Az egyik csúcsidőszak a kora tavasz. Olyankor még kicsi a növényzet takarása, kisebbek a levelek, kevésbé tud rejtőzködni a vad. Akkor jön őzre a külföldi vendégvadászok többsége. Az őzbak másik vadászati csúcsidőszaka július vége, augusztus eleje, ez a párzás, más néven az üzekedés időszaka, amikor a bakok kevésbé óvatosak.

A szakember érdekességként elmondta, ilyenkor csalsípos módszerrel vadásszák az őzbakot, a vadászok síppal utánozzák a suta és a gida hangját, így hívják a bakot. Idén összesen 1800 őzbak lelövésére van lehetőség Zala megyében, s április közepétől eddig 1100-at vittek be trófeabírálatra.

Eddig 2 arany-, 2 ezüst- és 21 bronzérmes trófea került ki a zalai vadászterületekről. Az egyik aranyérmes bakot a Zalaerdő Zrt. valkonyai vadászterületén lőtték, a nyolcéves példány trófeája 540 grammos volt, kis koponyával. A másik aranyérmes pedig az Óhíd Vadászati Kft. vadászterületén lőtt hatéves bak, 442 grammal. A tavalyi őzbak szezon jobb eredményt hozott – igaz, idén még változhat a helyzet. Tavaly egész évben 4 aranyérmes, 8 ezüst- és 27 bronzérmes példány esett. Az idei évre vonatkozóan viszont egy szakmai pozitívumot említett az osztályvezető, mégpedig azt, hogy lecsökkent a szakszerűtlen elejtések száma, ami azt jelenti, hogy kevesebb túl fiatal, de ígéretes őzbakot lőttek. Végül Lázár Attila elmondta, az elmúlt évek tapasztalata szerint az őzbak szezon vége felé leállnak a vadászok, hogy pihentessék a területüket a hazai vadászat legnagyobb jelentőségű időszaka, a szarvasbika-vadászatok előtt. Mint közölte, nagyon fontos lenne, hogy ez ne így legyen. A vaddisznó folyamatos vadászata ugyanis nagyon fontos. Ellenkező esetben igen nagy vadkárok keletkezhetnek idén.




Kevesebb őz születik
Az utóbbi években gondként említették a szakemberek, hogy túlszaporodott a megyében a vadállomány. Érdeklődésünkre, mennyiben vonatkozik ez az őzekre is, a földművelésügyi igazgatóság vadászati osztályvezetője elmondta, az őz esetében megtorpant az állomány túlszaporodása, de az erdőterületeken még szükség van a további csökkentésére. Hozzátette, a megfigyelések szerint a korábbiakhoz képest kisebb lett az őzgidák születési aránya. Ezzel kapcsolatban egy személyes tapasztalatát említette. A napokban hét sutát látott, s csak egy mellett volt gida, holott az őzek május-júniusban ellettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!