Hírek

2017.02.03. 16:10

Március végéig lehet magasítóra emelni a védett madarak otthonait

Zalaegerszeg - Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehér gólya-fészkeket - írja közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

ZH-információ

A szervezet felhívja a figyelmet: a fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütésveszély. A mintegy 5000-5500 páros hazai költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak, halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket is. Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el ennek következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul.

Fészek közvetlenül a vezetékeken. Életveszélyes mutatvány Fotó: archív/Katona Tibor

Az áramellátás zavartalansága miatt nemcsak a természet és a természetvédők, de minden ember érdeke, hogy a fészkek biztonságos magasító állványokra kerüljenek. A gólya azonban fokozottan védett (eszmei értéke 100 ezer forint), ezért fészkének felemelése természetvédelmi engedélyeztetéshez kötött. Az illetékes megyei kormányhivatal ad ki ilyen engedélyt, de csak költési időn kívül, október elejétől március végéig. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák a kérelmet.

Fontos, hogy ezzel párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval is, hiszen a beavatkozás elvégzéséhez üzemeltetői szakemberekre, áramtalanításra, emelőkosaras, illetve darus kocsira is szükség van.

Érdemes sietni, hiszen közeledik az első gólyák hazatérésének időpontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!