Hírek

2017.08.13. 11:26

Anjou-király, teknő és lángos a Homokkomáromi tájház avatón

HOMOKKOMÁROM A helybéliek szombaton méltán kijelenthették: mindig történik valami a településen. Nem volt hiány megható pillanatokból, szép látnivalókból és szórakozásból.

Szabó Zsófia

Az estébe nyúló eseménysorozat délután ünnepséggel kezdődött. Ugyanis Árpádházi Szent Margit, Szent Erzsébet és IV.Béla  után idén újabb uralkodó emlékműve kapott helyet a kegytemplomhoz vezető úton. Az életnagyságú, két méter magas szobor a hagyományokhoz híven a tizenegyedik Csingahegyi Napok művészműhelyében készült.

– Károly Róbert király sokat tett a hazáért, munkássága, személye útmutató volt, ezért idén őt keltettük életre – mondta Tislér Zoltán, az alkotótábor ötletgazdája. – Jóval masszívabb tölgyfát használtunk a szobor faragásakor, mint amilyet például egy női test megformálásánál szoktunk. Az alkotás ezúttal is Boa Endre fafaragó népi iparművész munkáját dicséri. A mérete miatt daruval szállítottuk a helyére, a Mise útra – összegezte Tislér Zoltán.

Fotó: Szakony Attila

Megjegyezte: a faluban másutt is nyomot  hagytak a művészek. Egyikük, Csávás Csaba Emese álmát faragta ki fából. Az alkotás egy magánháznál kapott helyett.

Több művész összefogásával pedig faragott kapu készült, amely a néhai Csirkés Karcsi egykor düledező, ma viszont már tetszetős külcsínű házát keretezi. A falu szívében álló épületet nemrég hozatta rendbe a község vezetése, több szorgos helyi lakossal karöltve. Jócskán akadt dolguk.

Fotó: Szakony Attila

– Két helyiség szinte teljesen romos volt – mondta Singula Ferencné polgármester. – A betonozáson túl ki is festettük. Nem cél nélkül, mivel hosszú idő után ismét élettel szerettük volna megtölteni. Olyan tájházat alakítottunk ki, ami a régi, falusi otthonok hangulatát idézi – jelezte.

A kis parasztház immár nyitva áll a látogatók előtt. Olyan kincseket lehet benne felfedezni, melyek a mai világban már csak kevés helyütt lelhetőek fel. A komáromi asszonyok féltve őrzött, egykori becses dolgaival van tele mindhárom kis helyiség: falvédőkkel, lavórral, kredenccel, „teknyővel”, helyi népviseletekkel. A széles kasmírszoknyában pár évtizede a misére ment viselője...

– Ez a bongyorkendő pedig már 70 esztendős is elmúlt – részletezte tárlatvezetés közben Bella Józsefné Ilike, a tájház (egyik) szíve-lelke. – Ebben a felpúpozott faágyban, ami tele van hímzett kispárnákkal, még mindig szép az álom – ecsetelte Ilike.

A kuckót, ahogy a szobrot is, megáldották Lakatos István akolitus közreműködésével. A ceremónia után a kultúrházban dínom-dánom várta a vendégeket. A falunapon volt minden, lángostól a borig, mi szem-szájnak ingere.

Finomságból és jó buliból  másutt sem volt hiány a megyében. A hahótiak szintén mulattak, ahogy a balatonmagyaródiak és a petriventeiek. A csörnyeföldiek sem maradtak ki a jóból. A tegnap rendezett búcsún sokan dalolták az örökifjú slágercsillaggal közösen az ismert dalt, hogy „nem csak a húszéveseké a világ”...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!