Hírek

2011.02.15. 08:01

Amiről szólt, és ami kimaradt! Zalai politikusok Orbán Viktor beszédéről

Bár a piaci és politikai szereplők, elemzők a kormány gazdasági csomagjának részleteire vártak, a miniszterelnök a kormányzati szándékokra összpontosító beszédet mondott a Parlamentben.

Horváth A. Attila

A tavaszi ülésszak nyitónapján a kormány eddigi teljesítményéről és a következő időszak feladatairól szólt Orbán Viktor, előrevetítve, hogy a reformokat (a miniszterelnöki szóhasználat szerint Magyarország újjászervezésének programját) márciusban ismerteti a kabinet. A parlamenti pártok zalai képviselőitől kértük, értékeljék az elhangzottakat.

Vigh László, a Fidesz országgyűlési képviselője hangsúlyozta, csodálkozik az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásán, akik a konkrétumokat hiányolták, hiszen a miniszterelnök ezekkel kezdte beszédét: elhangzott, hogy a nők negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, hogy bevezették az Európában példátlan 16 százalékos, egykulcsos adót, újra három év lett a gyes, de átalakították a nyugdíjrendszert is. Mindemellett elkezdődött Magyarország uniós elnökségének időszaka, melynek kapcsán sok feladat hárul a kormányra, az államigazgatásra, összegzett a képviselő.


- Úgy stabilizáltuk az ország gazdaságát, hogy közben nem vettünk fel újabb hitelt. Nem az embereket sarcoltuk meg, hanem bevezettük a válságadót, a bankadót - fogalmazott Vigh László.

Hozzátette:
- Munkahelyteremtés kezdődik. Magyarországon a munkaképes lakosságnak csak az 55 százaléka dolgozik, ezt minimum 65 százalékra kell emelni. A Széchenyi Terv kapcsán nem arról lesz szó, hogy valaki majd ad pénzt a vállalkozásoknak, hiszen a semmiből nem lehet programot indítani, hanem arról, ha valakinek van egy jó ötlete, programja, akkor ahhoz kaphat majd támogatást.

A kormányzati tervek kapcsán megjegyezte, természetesen nem függetleníthetjük magunkat a környezettől. Idén, tette hozzá, 3 százalékos gazdasági növekedés várható.

- Fél órát hallgattunk a semmiről. Azt vártam, ahogy az ország is, hogy a miniszterelnök a kormányzati tervekről szól, arról beszél, mi történik majd. Ehelyett arról beszélt, mi történt az elmúlt évben - összegzett Baracskai József, az MSZP országgyűlési képviselője.

Hozzáfűzte, sok ígéret hangzott el, ezekhez képest például az önkormányzatoktól forrást vontak el, a benzinár az egekben, a forint a mélyben. Szó volt az oktatás reformjáról, ám eddig csak Hoffmann Rózsa államtitkár és Pokorni Zoltán bizottsági elnök vitájáról lehetett hallani. Szó volt egymillió új munkahely teremtéséről, ehelyett egy hónap alatt 93 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.


- A Széchenyi Tervet lehet emlegetni, de kézzelfogható dolog e téren sincs még - utalt a kormányfő beszédének egyik elemére. - Nem hangzott el tehát semmiféle konkrétum, nem derült ki, milyen intézkedéseket tervez a kormány az ország stabilizálására, amitől megnyugodhatott volna a piac, melynek reagálását most félve figyeljük.

- Felemásra sikerült kampánybeszédet hallottunk, ami sok tapsot még a Fidesz-frakcióból sem váltott ki. Az a fontos, amiről nem beszélt a kormányfő - reagált Zakó László, a Jobbik országgyűlési képviselője. Ilyen kérdés a közbiztonság - mondta -, ami minden eddiginél rosszabb helyzetben van.

- Nem beszélt azokról a százezrekről, akiknek az új szja-számítás alapján havonta több ezer forinttal csökkent a fizetésük, nem beszélt a devizahitelesek gondjainak megoldásáról, sem azokról a tömegekről, akik az elmúlt egy évben veszítették el állásukat. Nem tudjuk továbbá, milyen megszorításra készüljünk.


- Említette, nem kérnek több áldozatot azoktól, akiktől az előző két ciklusban elvett a kormány - jegyeztük meg.

- Az vajon nem pluszteher a családoknak, ha több munkanélkülit kell eltartaniuk, ha nő a törlesztőrészlet és a benzinár? Miért nem mérsékeli a jövedéki adót a kormány? Amit sikerként mutatott be a miniszterelnök, mind csak félsiker, a problémák elhallgatása pedig álságos - fogalmazott Zakó László. A politikus szerint a stabilitási alapba félretett 250 milliárd forint csepp a tengerben az ország idei 2400 milliárdos adósságtörlesztéséhez képest; ehelyett a törlesztés újratárgyalására volna szükség. Hozzátette: a rendszerváltás után 21 évvel cinikus felvetés az, hogy a nemzeti vagyon védelmét bele kell írni az alkotmányba, hiszen már alig van mit megmenteni.

Dr. Paksy Zoltán, az LMP megyei szóvivője szerint semmitmondó, hatásvadász beszéd hangzott el, aminek lényege, hogy a kormány történelmi tetteket visz véghez, hiszen meg tud oldani minden problémát.

- Orbán Viktor megint elmondta: úgy küzdik le a válságot, hogy a megszorításokat nem terhelik a lakosságra. Ez a választási kampány óta része a Fidesz kommunikációjának, de kiderült, hogy nem igaz: az új adókulcs következményei például már forintosíthatók.


- Viszontválaszában Orbán Viktor azzal védte az szja-módosítást, hogy nem lehet büntetni a sikereseket - vetettük közbe.

- Ebben sincs újdonság: a Fidesz a középosztály megerősítésén dolgozik, mert úgy látják, ez a réteg húzhatja maga után a társadalmat. Ám e koncepcióból az is következik, hogy az alsóbb rétegek az adózás szempontjából hátrányos helyzetbe kerülnek.

Paksy Zoltán szerint alaptalan állítás, hogy az alkotmányozás a gazdaság talpra állításának elengedhetetlen feltétele volna. Végül úgy fogalmazott:

- A beszéd eleje, a médiatörvény fogadtatásának említése az 1960-as évek politikai vezetésének stílusát idézte. Orbán Viktor szerint Magyarországot érte a támadás, amit visszavert a kormány. A kormány egyenlő a társadalommal; ez a szocialista retorikára emlékeztet.


NEM CSÖKKENHETNÉNEK A BÉREK?
A nettó bércsökkenésről szóló kritikákra Orbán Viktor úgy reagált: a kormány vállalta, hogy az szja-változással senki nem járhat rosszul, és ezt az állami szférában el is érték. A versenyszférában nincs a bérekre közvetlen ráhatásuk, de az országos béremelés mértékéről megállapodtak, s ha ezt a cégek betartják, nem lesz fizetéscsökkenés. A megállapodás betartására – ígérte – odafigyel a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!