Hírek

2017.03.19. 09:40

Pillepalackokból épül melegház Alsórajkon

Alsórajk - Több, mint ezer darab üdítős flakon felhasználásával környezetbarát palántakeltetőt építenek a településen.

Szabó Zsófia

Az elmúlt időszakban nem dobták sutba, ám szelektív hulladékgyűjtő edénybe sem a megüresedett PET-palackokat a falu lakói. Ugyanis sok műanyag flakonra van szükség a kilenc négyzetméter alapterületű melegházhoz, melyben majd az önkormányzat földjein termelt zöldségek palántáit keltetik ki.

- Az alapötletet egy kertészeti, lakberendezési tippeket tartalmazó internetes oldal adta - mondta Boros Attila, Alsórajk polgármestere. - Szükségünk volt egy újabb "fóliasátorra". Ezen kívül a műanyag palackház létesítése mellett szólt az is, hogy olcsón megvalósítható és a fenntartásához sem kell plusz költség. Mivel a napfény energiája működteti. A hőt a pillepalackok hosszú ideig tárolják, ezáltal meleget adnak a palántáknak. Így hamarabb ki tudjuk ültetni őket az ágyásokba - összegezte.

A közfoglalkoztatottak, köztük Pusztai Lászlóné, (balról) , Gerencsér Józsefné és Németh Lászlóné építik a palackházat
Fotó: Szabó Zsófia

A falu első embere elmondta: mindössze a létesítmény fa tartópilléreinek "összetákolásához" kellett szakember segítségét kérni. A kivitelezés többi részét önkormányzat dolgozóinak közreműködésével végezik.

- A műanyag flakonok alját levágtuk, majd az így keletkezett üregekbe a palackok nyakát fűztük - részletezte a község vezetője. - Ezeket az oszlop füzéreket, amik voltaképpen az építmény oldalaként szolgálnak, csirkedrótok közé helyezzük. Még e téren vár ránk némi munka. Egyúttal dolgozunk a polcrendszer kialakításán is. A polikarbonát tető már elkészült, a tervek szerint a palackház északi oldalára egy szélvédő fóliát is elhelyeznek, a jobb hőmegtartás miatt.

Boros Attila jelezte: ha minden jól halad, napokon belül befejezik a kivitelezési munkálatokat, így a paradicsom és paprikapalánta már az alsórajki modern palántakeltetőben cseperedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!