Hírek

2016.06.09. 13:17

Alkoholszondás ellenőrzés mindennap

Zalaegerszeg – A közlekedési balesetek tizedében az alkohol is szerepet játszik, emiatt a rendőrség különös figyelmet fordít az ittas járművezetők kiszűrésre a forgalomból.

Arany Gábor

Zalában több mint egy hónapja újra bevezették a kilencvenes években már alkalmazott, finn módszernek is nevezett, kitereléssel járó totális közúti kontrollt. Ennek lényege, hogy minden gépjárművet megállítanak a rendőrök és a gyors ellenőrzés részeként a sofőrökkel megfújatják az alkoholszondát is. A módszer előnye, hogy rövid idő alatt nagy számban tudják ellenőrizni a járművezetőket, akik pár perc elteltével már folytathatják útjukat. Természetesen csak abban az esetben, ha a szonda nem jelez.

Takács Tivadar százados, a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztály baleseti fővizsgálója érdeklődésünkre közölte, az alkoholos befolyásoltság mértékétől függően indul közigazgatási vagy büntetőeljárás a sofőr ellen, de egyik esetben sem folytathatja az útját járművével. A büntető törvénykönyv rendelkezései szerint súlyosabb esetekben, tehát ha a sofőr véralkohol szintje meghaladja a 0,5 ezreléket (levegőalkohol szintje a 0,25 ezreléket), a vezetői engedélyt a helyszínen bevonják, előállítják vérvételre, és megindul ellene az eljárás. Ha a véralkohol szintje ezt a 0,5 ezreléket nem éri el, akkor közigazgatási bírságra és büntetőpontokra számíthat a sofőr, de nem veszik el a jogsit.

– Megyénkben is gondot okoz az ittas járművezetés és az emiatt bekövetkező belesetek magas száma. Ennek csökkentését kívánjuk elérni – mondta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Sznopek Veronika a 76-os úton Alsónemesapáti közelében tartott szerdai akción. Hozzátette, az elmúlt egy hétben igazoltattak 442 járművezetőt, s közülük  14 esetben jelzett az alkoholszonda. A tapasztalatok szerint az autósok jól fogadják az ellenőrzést, mert belátják, az ő biztonságukat is szolgálja.

Érdemes megjegyezni, az alkohol kiürülésének ideje az emberi szervezetből hozzávetőleg 10 gramm/óra, de ez egyénenként változhat és sok körülménytől függ. Az azonban elmondható, átlagos esetben egy korsó sör, két deci bor, vagy fél deci tömény legalább két-három óra alatt távozik a szervezetből.

Az országos adatok szerint az összes személyi sérüléses baleseten belül az ittasan okozottak aránya az elmúlt évben 9,5 százalékon állt, ami csökkenést mutat a megelőző esztendőhöz képest. Ez arány megmaradt az idei első öt hónapban is, a két szélső értéket Bács-Kiskun megye, illetve a főváros képviseli. Előbbiben évek óta 17, utóbbiban 4 százalék körüli az ittasan balesetet okozók aránya, Zala 10 százalék körül teljesít.

A fokozott ellenőrzések a megye közútjain a jövőben is folytatódnak, minden nap négy helyszínen két-két órán át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!