Hírek

2012.10.25. 12:00

Aki szeret, viszont szeretik

Nagykanizsa - A Zala Megyei Prima Díj péntek este 18 órakor a Hevesi Sándor Művelődési Központban kezdődő díjátadó gálaestjének sztárvendége a tavalyi Primissima-közönségdíjas Mága Zoltán hegedűművész lesz, aki a 100 koncert a magyar kultúráért című sorozata keretében lép fel.

zaol.hu

- Misszióm célja, hogy a Budapesti Operettszínház legismertebb művészeivel tartandó gálaműsorokon a leghíresebb magyar zeneszerzők ismert és kevésbé ismert műveit valamennyi generáció megismerje, megszeresse és megtapasztalja a magyar zenei kultúra egyetemességét. A már teljesített 100 templomi jótékonysági koncertsorozatom céljához hasonlóan a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért és ápolásáért indítottam útjára missziómat, mert hiszem, hogy újabb kapoccsal erősíthetem az emberi szeretetet, a kölcsönös bizalmat, amelyre nagy szükség van globalizálódó világunkban - mondta kérdésünkre a világhírű művész.

- Mely településekre viszi el a repertoárt? 

- Hazai és határon túli színházakban, sportcsarnokokban, művelődési házakban és szabadtéri rendezvényeken csendültek és csendülnek fel a magyar zenei kultúra legszélesebb repertoárját felölelő dallamok. Már 16 gálaesten vagyunk túl és elvittük a Hegedűvarázst Székelyföldre, a Felvidékre, s az ország mind a négy égtájára. Mindenhol hatalmas örömmel és lelkesedéssel fogadtak minket. Egerben és Mosonmagyaróváron szabadtéri színpadon, több ezer ember előtt játszhattam a Primarius Szimfonikus, vagy a Kamarazenekar kíséretében.



- Ön tavaly a Prima Primissima közönségdíjasa lett. Mit jelent Önnek az elismerés?

- A múlt évi közönségszavazás során 622.500 szavazat érkezett, melyből én kaptam a legtöbbet, közel 450 ezret! Számomra ez a legjobb és legnagyobb elismerés, mert a közönségemtől, rajongóimtól és tisztelőimtől kaptam. Köszönettel és hálával tartozom ezért a zeneértő és zeneszerető közönségnek, amiért hozzájuttattak Magyarország legrangosabb elismeréséhez, hogy a legjobb lehessek a legjobbak között. Úgy érzem, azok, akik szeretnek engem, tisztelik munkásságom és segítették összefogásra épült jótékonysági kezdeményezéseimet, a Közönségdíjjal köszönték meg áldozatos munkám. A 450 ezernyi szavazat bennem azt erősítette meg, hogy  a jóérzésű emberek mellettem állnak, támogatnak, így jelzik felém, hogy jó úton járok. Pályám, életutam bizonyság arra, hogy függetlenül attól, kinek milyen a bőrszíne, származása, vallási vagy felekezeti hovatartozása, ha ki akar törni a szegénységből, tanulással, szorgalommal, és becsületes munkával elérheti és sikeres, megbecsült és elismert tagja lehet Magyarországnak.

- A közeljövő tervei?

- Szeretném tovább folytatni és teljesíteni missziómat, elvinni a Hegedűvarázs üzenetét a tengerentúlra, külhoni magyar közösségekhez is, de mindenekelőtt lázasan készülök az V. Budapesti Újévi Koncertemre. Bízom benne, hogy ismét telt ház előtt, több mint 12 ezer emberrel együtt köszönthetjük majd 2013 első estéjén az új évet, és Magyarországot, hazámat, amelyet szeretek, és hűséggel dolgozom kultúrája megőrzéséért és népszerűsítéséért.






Mága Zoltán elárulta: a repertoár mindig más, de persze, vannak örök slágerek, mint például Liszt Ferenctől a Magyar Rapszódiák, Hubay Jenőtől a Hullámzó Balaton, Kodály Zoltántól a Kállai kettős és Bartók Bélától a Román táncok. Határon túli településeken pedig örömmel hallja a közönség a Székely himnuszt, vagy az Elindultam szép hazámból című népdalt, amit XVI. Benedek pápának is eljátszhatott a Vatikánban.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!