Hírek

2013.12.04. 15:50

Ismét megtelt a hulladéklerakó Bagola határában.

Nagykanizsa - Ismét megtelt a hulladéklerakó Bagola határában. Pont egy évtizedig volt elég a dél-zalai város és környéke lakosságának, de bővítéssel még további 10 évig üzemelhet a létesítmény.

Dr. Papp Attila

A szemét kezelése egyre nagyobb probléma Alaszkától Kínáig. Nagykanizsa sem kivétel ez alól. A 10 évvel ezelőtt megnyitott, új bagolai hulladéklerakó mára megtelt.

Horváth Balázs, a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. ügyvezetője elmondta: a város első szeméttelepe 1972-ben kezdte meg a működését.

-A bagolai városrész közelében két hulladéklerakó található. Az egyik 1972-től fogadott hulladékot egészen 2003 őszéig, míg a jelenleg is üzemelő - több ütemben bővített - lerakóba 2003 novemberétől érkezik a szemét. A régi lerakó rekultiválásra került egy megfelelő rétegrend kialakításával, füvesítéssel, fásítással és gázkutak kiépítésével. A területen több mint féltucat monitoring kút figyeli a felszín alatti vizek állapotát, amelynek értékeit az illetékes környezetvédelmi hatóság is ellenőrzi. A végleges rekultivációra várhatóan 2020 után kerül majd sor, hiszen meg kell várni, mire a hulladéktest "beáll" , és a depónia már nem roskad tovább. Eztán több lehetőség is szóba jöhet.

A terület egyedi adottságai miatt elképzelhető, hogy egy városi szánkódombot alakítunk ki rajta, a tetejére pedig kerülhet akár egy kilátó is, hiszen tökéletes innen a rálátás Nagykanizsára. Az is elképzelhető - persze ezt befolyásolja majd a következő évtized technikai fejlettsége is - hogy a hulladékdombból megpróbálunk majd különböző anyagokat - fém, műanyag - kinyerni és újrahasznosítani, hiszen a bezárt lerakó üzemelése idején még nem létezett szelektív hulladékgyűjtés. De nyugat-európában láttam már olyan megoldást is, hogy lakópark épült egy ilyen véglegesen ártalmatlanított hulladéklerakó fölé.

Életkép a bagolai hulladéklerakónál. A bővítésnek köszönhetően a létesítmény néhány évig még biztosan tudja fogadni a városban és a környező településeken felhalmozódó szemetet Fotó: Szakony Attila

-A jelenleg is működő lerakónk esetében már a tervezésnél több ütemű bővítéssel számoltunk. 2006-ban került sor az első ütem kiterjesztésére, jelenleg pedig a második ütemű bővítés folyik. A most megépülő rész a tervek szerint 4-5 évig tud majd hulladékot fogadni, betelte után pedig indulhat a harmadik lépcsős bővítés. Persze érdemes idejében előre tervezni, ezért nemsokára el kell döntenie a város vezetésének, valamint a döntéshozatalban résztvevő környezetvédelmi szakembereknek azt is, hogy lesz-e negyedik és ötödik ütem, vagy a jövőben egy új helyszínben fogunk majd gondolkodni. Ezek a jövő kérdései, de az összességében elmondható, hogy 7-10 évre mindenképpen megoldott a hulladéklerakás Nagykanizsán és környékén mondta Horváth Balázs, majd hozzáfűzte: a hulladéklerakón keletkező gáz hasznosítása 2011 óta megoldott, a termelődő gázokból villamos energiát állítanak elő.

-Minden olyan hulladék, amelyet akár a lakosság, akár a vállalkozások elkülönítetten gyűjtenek, az jótékony hatással van a lerakó telítettségére - folytatta Horváth Balázs. - Igyekszünk mindent elkövetni, hogy az emberek a megfelelő hulladékot a megfelelő helyre tegyék. A szelektív gyűjtés elterjedésével, területünkön több ezer tonna papír, műanyag és üveg hulladék térül el a lerakótól és kerül újrahasznosításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!