Hírek

2011.03.23. 16:48

Akadálymentesen juthatunk be a lenti és a zalaegerszegi bíróságokra

Komplex akadálymentesítést hajtottak végre megyénk három bírósági épületében nemrég. A lenti és a megyeszékhelyi beruházást szerdán adták át és mutatták be.

MTI


Összesen csaknem 50 millió forintos beruházással, európai uniós támogatással akadálymentesítették a lenti és a zalaegerszegi bíróságok épületét - mondta el a szerdai zalaegerszegi átadás alkalmából a Zala Megyei Bíróság elnöke.

Magyar Károly közölte: a Zala Megyei Bíróságnak, a Zalaegerszegi Városi Bíróságnak és a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróságnak helyet adó épület átalakítására 26,8 millió forint vissza nem térítendő forrást kaptak az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretéből. A Lenti Városi Bíróság akadálymentesítésére ugyanebből a forrásból 21,7 millió forint támogatást nyertek.
   
A megvalósult beruházás eredményeként mindkét bírósági épület udvarán kialakítottak a mozgáskorlátozottak számára parkolóhelyeket, az épületbe való bejutást pedig újonnan épített rámpa biztosítja. Az emeleti tárgyalótermek és irodák könnyebb megközelítése érdekében liftet is beépítettek mindkét épületbe, Zalaegerszegen a műemlékvédelmi környezethez illeszkedő külső megoldással.
   
Lentiben és Zalaegerszegen is kialakítottak olyan mellékhelyiséget, amelyet a mozgáskorlátozottak számára kapaszkodókkal, konkáv mosdóval, dönthető tükörrel és segélyhívóval láttak el. Ugyanitt a kisgyermekes ügyfeleknek felhajtható pelenkázót is felszereltek.
   
A vakok és gyengénlátók számára a bejáratoknál átvehető hangos és tapintható térképet rendszeresítettek, továbbá Braille-írással ellátott információs táblákat helyeztek el, a folyosókon pedig a közlekedést segítő vezetősávokat alakítottak ki. A tárgyalótermekben indukciós hurkot telepítettek adó-vevő készülékkel és mikrofonnal, hogy a nagyothallóknak biztosítani tudják a megfelelő kommunikációt.
   
Az átadáson jelen voltak a fogyatékkal élőket képviselő zalai szervezetek vezetői is.
   
Magyar Károly azt mondta: önmagukban a segítséget nyújtó eszközök felszerelése nem lenne elegendő, a bíróság dolgozói részéről az emberi együttműködést, szolidaritást kínáló szemlélet is adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!