Hírek

2017.07.09. 18:15

Ahol csak a kézművesek állítanak ki - XVI. Nemzetközi Fazekasfesztivál és Vásár

MAGYARSZOMBATFA Az elmúlt években kialakult hagyományoknak megfelelően ezúttal is szakmai nappal kezdődött a XVI. Nemzetközi Fazekasfesztivál és Vásár az őrségi településen.

Gyuricza Ferenc

Pénteken a Magyar Művészeti Akadémia nagydíjával is kitüntetett balatonberényi fazekas, Domonkos László tartott előadást, majd a helyi kultúrházban megnyitották az idei fazekasfesztiválon részt vevő alkotók műveit bemutató tárlatot. A szombat és vasárnap már inkább a nagyközönségnek szólt, bemutatók, vásár és kulturális programok várták a látogatókat.

- Minden évben jelen vagyok a fazekasfesztiválon, és úgy látom, mindig sikerül valamiben előrelépni - mondta a zalaegerszegi Horváth Csaba. - Az nagyon jót tett a rendezvénynek, hogy a vásárt áthelyezték a színpad és a sörsátor közelébe, hiszen így jóval többen megnézik a termékeinket. Annak is nagyon örülök, hogy Magyarszombatfán valóban csak kézművesek állítanak ki, itt egyáltalán nincs helye a vásári bóvlinak.

Az úgyszintén zalaegerszegi Borsos Gyula viszont most először volt jelen kiállítóként. Mint mondta, elsősorban a tapasztalatszerzés miatt jött, az "öreg mesterek" tanácsaira és véleményére volt kíváncsi, hiszen az ő termékei egy kicsit különböznek a hagyományosaktól, egészen más motívumvilággal dolgozik. Tetszik neki, amit látott, illetve rengeteg új ismeretséget kötött, amit a későbbiekben igyekszik hasznosítani, s majd a saját javára fordítani.

Horváth Csaba zalaegerszegi fazekas (jobbról) mutatja termékeit a Körmendről érkezett Köntés Rita Katalinnak és Németh Gyulának Fotó: Gyuricza Ferenc

Ugyan Köntés Rita Katalin és Németh Gyula a körmendi Boglya együttessel lépett fel a fesztiválon, de azért volt arra is idejük, hogy megtekintsék az árusok kínálatát.

- Most érkeztünk, alig pár perce, így sokat még nem tudok mondani - árulta el Németh Gyula, amikor tapasztalatairól kérdezzük. - Hozzánk nagyon is közel áll az a kultúra, aminek mi a szellemi, a fazekasok pedig a tárgyi megnyilvánulási formáit képviselik, így tetszik, amit eddig láttunk. Van néhány ismerősünk is a fazekasok között, elsősorban velük szerettünk volna itt találkozni, de mások termékeit is szívesen megnézzük.

A háromnapos rendezvény látogatottsága a szervezők elmondása szerint meghaladta a korábbi éveket. Bár pénteken este eső áztatta a fesztivált, de a rákövetkezendő két nap rengeteg volt az érdeklődő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!