Hírek

2016.09.13. 14:05

A zalai származású Magyar Szilárd különdíjat nyert az ARC-on

Zalaegerszeg-Budapest - Az idei (16.) ARC közérzeti plakátkiállításon a Greenpeace díját nyerte el a zalai származású Magyar Szilárd ATOM és Jerry című alkotásával. A fővárosban élő nyertes kérdéseinkre elektronikus levélben válaszolt.

Arany Horváth Zsuzsa

Magyar Szilárd Zalaegerszegen járt általános és középiskolába. Magyar szakon végzett az ELTE-n, majd pár év munka után, kétéves reklámszövegírói képzésen vett részt Berlinben, a Miami Ad School Europe-ban. Szakmai gyakorlatát amszterdami, stockholmi és londoni reklámügynökségeknél töltötte. Azóta is kreatív jellegű munkakörökben dolgozik.

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

- Honnan jött a plakát ötlete, s a gondolat, hogy szerepelj az ARC tárlaton?
- Az ARC-ot, mióta ismerem, az egyik legmenőbb kiállításnak és versenynek gondoltam, csodáltam azokat, akik bejutottak, főleg, akik nekem tetsző ötletekkel. A szójáték és illusztrációja még évekkel ezelőtt, a környezetvédelmi tematikától teljesen függetlenül jutott eszembe. Három pályaművel indultam, ez jutott be, s különdíjas is lett. Nekem már a be(illetve ki-)kerülés is győzelem lett volna, de így tényleg csak hüledeztem, amikor felhívtak. Az idei környezetvédelmi tematikával szerencsém volt, t passzolt bele ez a régi ötletem. Kicsit olyan ez, mint amikor egy régóta legyártott fegyvert bevetnek, vagy valami beérik.

- A környezetvédelmi ügyek foglalkoztatják?
- Szelektíven gyűjtöm a szemetet, energiatakarékos lámpákat használok és semmit sem szórok el az utcán - emiatt sokszor azon kapom magam, a táskám meg a zsebem hemzseg a csokipapíroktól és hasonlóktól. Támogatom a zöld energiákat. Bár a környezetvédelem egyre elismertebb ügy, kicsit tartok attól, hogy mire igazán komolyan veszik, késő lesz. De ugyanez igaz a társadalmi szintre is: a napi nehézségek mellett valamennyire érthető, ha az embernek már se türelme, se kedve mondjuk a szelektív gyűjtéssel pepecselni, de egyszer kell kis többlet-odafigyeléssel a jó szokást elkezdeni, utána rutinszerű lesz.

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

- Milyen nyomvonalon haladt a kidolgozás?
- Eredetileg a valódi képregényfigurával csináltam volna meg, de aztán végül a fehéregér mellett döntöttem, talán mert ez még egyet csavar az ötleten. A modellnek sem esett bántódása, találtam megfelelő fotót .

- Lételeme az irónia, a humor, a dolgok fonákjának meglátása?
- Hát muszáj, anélkül elég nehéz megmaradni, nem? Szeretem a humoros, csavaros dolgokat, legyen az nyelvi, vizuális vagy logikai, mindig lenyűgöz.

- Mivel a díj? 
- A díj rövidebb hajóút a Greenpeace közismert Rainbow Warrior III. nevű hajóján, mely jelenleg a Közel-Keleten terjeszti a megújuló energiát és a békés együttélést. Napelemeket fog épp szállítani, pedig abban bíztam, hogy bálnavadászokkal kell verekedni vagy hasonlók.

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

- Egy ekkora plakát kivitelezése hogyan zajlik?
- Két méretben kell elkészíteni, kisebb, képernyőre és nagyobb, nyomdára optimalizált verzióban.

- A siker kötelez: tervez hasonlókkal kirukkolni?
- Jövőre is indulni tervezek, kedvet kaptam hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!