Hírek

2016.06.19. 17:35

Környezetvédők, postásőrzők, ifjúságnevelők, lovasok tevékenységét ismerték el - A zalai polgárőrök is ott voltak

Sopron - Benépesült szombaton a híres Lővér kemping, ahol ezúttal a Volt fesztivál rajongói helyett a 25 éves polgárőrség XXII. Jubileumi Polgárőrnapjának résztvevői vertek sátrat. A közel ötezres ünneplő tömeg több mint 10 százaléka Zala megyét képviselte.

Fincza Zsuzsa

- Több mint valószínű, hogy mi vagyunk a legtöbben. A 117 zalai egyesület mintegy 3600 fős tagságából 576-en vagyunk jelen az ünnepségen, nyolc autóbusszal és több személygépkocsival szállítottuk ide a polgárőreinket. Ilyen módon is szeretnénk kifejezni az elkötelezettségünket a szervezet céljai iránt, ugyanakkor megadni a tiszteletet a zalai polgárőröknek az önzetlen munkájukért - tájékoztatott Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

A résztvevők több mint 10 százaléka megyénkből utazott a rendezvényre
Fotó: Fincza Zsuzsa

A rendezvényt megtisztelte és a jelenleg közel 56 ezer tagot számláló civil szervezet jelentőségét ünnepi beszédében méltatta dr. Pintér Sándor belügyminiszter, a résztvevőket köszöntötte többek között Papp Károly rendőr altábornagy országos rendőr főkapitány, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke és dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere. A megnyitó után 200 polgárőr, közöttük 50 ifjú polgárőr tett a Kossuth Lajos azt üzente... kezdetű híres Kossuth-toborzó zenei aláfestésével ünnepélyesen fogadalmat.

Kitüntetettek: Góczán Gábor, Sándor Dénes György és Szigeti Gyula

A jubileum alkalmával kitüntetések átadására is sor került. Közöttük Sándor Dénes Györgyöt, a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület elnökét Papp Károly rendőr altábornagy országos rendőr főkapitányi oklevélben és tárgyjutalomban részesítette.

- Mint az altábornagy úr kihangsúlyozta, a rendőrséggel közösen végzett kiemelkedő polgárőr munkáért kaptam az elismerést, ami természetesen a közösségünket illeti - szögezte le Sándor Dénes György, a Zalaegerszegen tevékenykedő csapat elnöke. - A 46 fős egyesületünk működésének tizedik évébe lépett, a főhadiszállásunk a csipkeházban van, működési területünk az egész város. Szerencsére sok fiatalt tagjaink sorában tudhatunk, a diákok is szívesen jelentkeznek hozzánk közösségi szolgálatra, tavaly 21-en teljesítették nálunk az előírt 50 órát, az idén eddig 10-en vannak.

Esküt tesznek az ifjú polgárőrök

Az ifjú polgárőrök között a közéjük tartozó Holldosi Gellért is fogadalmat tett, s mint az elnök büszkén megjegyezte, a múlt évben az ő gyerekük , Miklós Anna mondta elő a többieknek az eskü szövegét.

Szigeti Gyula, a Pacsai Polgárőr Egyesület elnökségi tagja, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának zalai koordinátora a polgárőr mozgalomban végezett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát vehette át.

- Én is jubilálok, hiszen 25 éve vagyok polgárőr - közölte büszkén Szigeti Gyula, aki a mindennapokban állattartással foglalkozik, az 50 tehén mellett 30 borjút tart. -. Van 9 lovam is, köztük egy sport hátasló. Már régóta terveztük, hogy összehozunk egy lovas csapatot, az idén januárban sikerült megalakítanunk a zalai tagozatot, amelynek elnökévé választottak. Pacsán ketten vagyunk, Zalaszentbalázson 13-14-en, de csatlakoztak hozzánk például Szentpéterúrról is és nagy örömünkre szolgál, hogy folyamatosan gyarapodik a táborunk. Járőrözünk lóháton, ha többen vagyunk, mehetünk akár szekérrel is. Lóval nagy távolságok bejárhatók és olyan helyekre is eljutunk, ahova más közlekedési eszközzel nem.

Heller Péterné Csináth Magdolnának dr. Túrós András gratulál, mellette Papp Károly rendőr altábornagy

Dr. Heller Péterné Csináth Magdolna, a Garabonci Természetvédő és Polgárőr Egyesület elnöke szintén a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát kapta.

- Kitüntetésünket a környezetvédelemért tett erőfeszítéseinkkel érdemeltük ki, 36 fős egyesületünk ugyanis a bűnmegelőzés mellett a természet megóvását tekinti fő feladatának - tájékoztatott dr. Hellerné, aki a közelmúltig elnöke volt a Zala Megyei Polgárőr Szövetség környezetvédelmi bizottságának és tagja az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi bizottságának.

Góczán Gábor, a Nagylengyeli Polgárőr Egyesület elnöke a Magyar Posta biztonsága érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért Postabiztonságért Érmet vehetett át.

- Folyamatosan szemmel tartjuk a faluban a posta környékét, együttműködünk a hivatallal, tudjuk mikor kerül nagyobb összeg a postástáskába, s olyankor elkísérjük a kézbesítőket. Sőt, a szolgálaton kívüli társaink is figyelnek az utcájukban járó postásra - indokolta Góczán Gábor, mivel is érdemelték ki a postáskitüntetést. Amúgy az 53 tagú nagylengyeli polgárőr egyesület más területeken is aktív. Nemrég például a keszthelyi triatlon versenyen segítettek a helyszín és a sportolók számára a szabad útvonal biztosításában.

A jubileum tiszteletére a soproni kempingben az át-adott 70 kitüntetés között ott volt az újudvariak Polgárőr Község kitüntető oklevele is, amit adminisztrációs kalamajkák miatt csak később vehettek át a zalai település képviselői.

Az ünneplő polgárőrök szórakoztatásáról színes programokkal - többek között kaszkadőrökkel rendezett, igazinak tűnő baleseti szimulációs bemutatóval, kutyás show-val, a Készenléti Rendőrök lovas járőreinek bemutatójával, a színpadon pedig opera és operett részletekkel, népzenével és popmuzsikával - gondoskodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!