Hírek

2016.11.11. 17:05

A zalai kisközség ma is őrzi egy korabeli temetkezési szokás tárgyi emlékeit, a tömbszerű sökfákat

Egyedülálló temetkezési szokás emlékét őrzi a márokföldi temető.

Gyuricza Ferenc

Az őrségi településen mintegy ötven, jellemzően tölgyfából kifaragott tömbszerű fejfát, úgynevezett sökfát találhatunk, sehol máshol ennyit egy helyen a Kárpát-medence területén.

Maga a sökfa, mint síremlék, nem csupán Márokföldhöz kötődik, a térségben további településeken, így a Vas megyei Kercaszomoron vagy Őriszentpéteren szintén találhatunk belőlük, hiszen a sökfás temetkezés jellemzően az Őrségben alakult ki. Ami különlegessé teszi a települést, az a sökfák aránya. Belépve a faluvégi temetőbe, azonnal a látogató szemébe szökik a látvány.

– Három évvel ezelőtt költöztünk Márokföldre, s szinte rögtön utána kutatni kezdtük a település múltját, hiszen érdekelt bennünket annak a falunak a története, amit otthonunknak választottunk – foglalja össze röviden Högl Csaba, aki feleségével együtt kutatja a sökfák eredetét. – Eleinte nem foglalkoztunk külön a temetővel, de a község polgármestere, Szabó István, akit pedagógusként, illetve a település vezetőjeként is érdekelt a régmúlt, tudomást szerezve erről a tevékenységünkről, arra kért bennünket, hogy a kutatást terjesszük ki a temetőre is. Ezt követően próbáltunk a sökfák eredetére adatokat találni, de sok sikerrel nem jártunk.

Höglné Kovács Katalin azzal folytatja, hogy Orbán Róbert Vas megyei helytörténetkutató szerint a sökfa elnevezést csak az Őrségben értik, s a szó eredetileg süvegfa lehetett, innen alakulhatott át először sögfára, majd egy hangzóváltással sökfára. A süvegfa pedig a fejfa alakjára utalhatott, annak felső részét ugyanis süvegszerűen alakították ki.

Högl Csaba és Höglné Kovács Katalin a márokföldi temető különleges sökfái között Fotó: Gyuricza Ferenc

– Sökfa csak az Őr-ségben van – folytatta Höglné Kovács Katalin. – A reformátusokra jellemző puritánság jelenik meg itt is, akárcsak az erdélyi kopjafák esetében. A sökfák szinte teljesen díszítés nélküliek, az elhunyt neve, születési és halálozási évszáma vagy a kora mellett legfeljebb egy vésett csillag vagy néhány rovátkából álló egyéb ábra található rajtuk. Érdekes, hogy Márokföldön a fűzfa szerepel a sökfákon, mint szimbólum.

A sökfák kapcsán fennmaradt legkorábbi említés a XX. század elejéről való, a házaspár szerint azonban feltételezhető, hogy ezek a fejfák sokkal korábban is léteztek már. Högl Csaba azt is elmondta: a község a XIX. század közepéig nem a jelenlegi helyén, hanem a Szentgyörgyvölgyi-patak mentén terült el, és vélhetően éppen annak az árvizei miatt költöztek fel a dombra az ott élők. A régi temető ettől függetlenül akár lehetett ugyanott, mint a mostani, mivel azt általában a falutól távol eső helyen alakították ki.

– Érdekes, hogy a sökfák, azaz a síremlékek eltérő magasságúak – mutatott rá egy tényre Högl Csaba. – Akár azt is gondolhatnánk, hogy ennek van valami jelentősége, de kiderült, hogy nem utal semmire, valószínűleg azért alakult így, mert a fejfa földben lévő része idővel elkorhadt, s hogy ne dőljön ki, ezért a családtagok vagy hozzátartozók mindig kiigazították, vagyis egyre mélyebbre ásták. Megfigyelhető, hogy néhány sökfát kő síremlék váltott fel, ám ezek alakja őrzi a régi formát. Az is érdekes, hogy a Márokföldön élő katolikusokat szintén ide temették, de jól láthatóan elkülönített helyre.

Högl Csaba azt mondja, kutatásaik szerint a márokföldiek nagy többségében reformátusok voltak, a katolikusok alig 10-15 százalékát adták a helyi népességnek. Van olyan adat is a birtokukban, miszerint az őrségi egyházmegye legnagyobb szórványgyülekezete a márokföldi volt. Ma azonban a legkisebb zalai falvak sorába tartozik a község.

– Márokföldön már jó ideje nincs temetés, az elhunytakat így a szomszédos Szentgyörgyvölgyön helyezik végső nyugalomra – mutatott rá a férfi. – Az itteni síremlékeket, köztük a sökfák egy részét is, azonban gondozzák a hozzátartozók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!