Hírek

2017.08.28. 16:35

A zalaegerszegi hársfákat is sokkolta a forró nyár

ZALAEGERSZEG A rendkívül meleg nyár, és a csapadék hiánya viselte meg zalaegerszegi Széchenyi téren álló ezüst hársfákat, ezért kezdett el a levelük sárgulni.

Arany Gábor

Erről is beszélt érdeklődésünkre Kovács Mihály, a Városgazdálkodási Kft. főkertésze. A gyakran 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet és a kevés csapadék, meg az útburkolatból, az épületekből éjszaka is visszaáradó meleg szinte sokkolta a fákat.

Ezért látható, hogy több példányon a levelek elkezdtek beszáradni. Mint mondta, ezen öntözéssel sem lehetett volna segíteni, mert a fák gyökere már a mélyebb rétegekbe ért le, és az öntözővíz nehezen jutna le odáig.

Emellett a fák állapotát a talaj is befolyásolja, márpedig a belvárosban nem tudható pontosan, mi van a mélyben. Közművek, falmaradványok is útjába állhatnak a gyökereknek, ezért nem könnyen érik el a talajvizet, ami ezen a területen egyébként a tapasztalatok szerint viszonylag magasan áll. Erre utalhat az is, hogy csak egyes példányok maradtak el a fejlődésben.

A városi közterületi növényzet állapota, karbantartása kapcsán Kovács Mihály érdeklődésünkre elmondta, a kerékpárutak, kerékpársávok melletti fákat évente egyszer szokták visszanyírni, mégpedig általában ősszel, a vegetációs időszak végén. Hozzájuk is érkezett bejelentés azzal kapcsolatban, hogy a Széchenyi téri, illetve a Kossuth utcai fák lehajló ágai néhány helyen már zavarják a biciklis közlekedést.

- Faiskolai szabvány szerint az út melletti sorfák törzsmagassága 220 centiméter, tehát olyan magasságban nőnek a legalsó ágak, ami elvileg elegendő a biztonságos közlekedéshez. Ahogy azonban a fák terebélyesednek, erősödik a lombozatuk, az ágaik a növekvő terheléstől lehajolnak - magyarázta.

- Tudunk a problémáról, tervezzük az ágak felnyírását, de ez a vegetációs időszakban drasztikus beavatkozás lenne. Úgy vélem, jó döntés volt, amikor a belváros felújításakor a Szeleste ezüst hársot választották, mert mára nagyon szép, egységes képet mutat a fasor. Ezt mindenképpen meg szeretnék őrizni az őszre tervezett munkálatok során, figyelve a szimmetriára, az összhangra is - mondta.

A főkertész szólt a Göcseji út déli oldalán lévő gyalogos-kerékpáros szakaszról is. A Köztársaság és a Zárda út közötti részen a rézsűbe ültetett madárbirs és mirtuszlonc olyan jól érzi magát, hogy a hozzá közeli sáv jelentős részét meghódította.

A Göcseji úton a kerékpárosokat az egyik sávból már kiszorította a támfalba ültetett, amúgy dekoratív zöld Fotó: A szerző

- Ezeket is évente egyszer, ősszel nyírjuk vissza, az alsó ágakat 10-20 centire felszedve, hogy a síkosságmentesítést és a járda takarítását ne akadályozzák. Teljesen azonban nem lehet a mirtuszloncot visszavágni, ráadásul a beavatkozástól vastagodnak is az ágai, erőteljesebben nő.

Ez a buszmegállónál is nagyon jól látszik. Talán szerencsésebb lett volna más növényt választani, például odébb a madárbirs nem okoz ilyen gondot, és az is nagyon szép képet mutat - fogalmazta meg.

Mit tehetünk ehhez hozzá? Szerencsére az inkriminált szakasz elég széles, elférnek a gyalogosok, kerékpárosok. Nem is kellene feltétlen feláldozni a dúsan hajtó mirtuszloncot, mert megoldás lehet, ha a következő útkarbantartáskor a sávokat odább festve kikerülik a burjánzó zöldet...

A hársfák ágai miatt néhol le kell hajolni, vagy ha a forgalom engedi, érdemes kerülni a Széchenyi téri, Kossuth utcai kerékpárúton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!