Hírek

2009.05.07. 05:27

A veszélyes fákat kivágják

Zalaegerszeg - Május elsején a Köztársaság úti nyírfasoron a 30-as számú ház előtt az egyik fa törzséről leszakadt egy vastag ág, s az úttestre esett. A lakók kérésére a tűzoltóság távolította el.

Sinkovics Eta

A családi ház lakója, Borbély Lászlóné elmondta, az utcát szegélyező nyírfákat 40-50 évvel ezelőtt ültetették, és mostanra meglehetősen elkorhadtak az ágaik. S mint a pénteki eset is figyelmeztetett, nem sokon múlt, hogy a letört ág nem okozott személyi sérülést vagy nem tett kárt egy arra haladó gépjárműben. 



A fa levált része a megyeszékhelyi Köztársaság útján
Fotó: Pezzetta Umberto

- Már néhány éve észrevételeztem az ezzel kapcsolatos veszélyhelyzetet a polgármesteri hivatalban. Kértük, vágják ki ezeket a fákat - magyarázta Borbélyné. Az is problémát jelent, hogy a növények virágzata, termése belep mindent, emiatt nem tudnak ablakot nyitni. Borbélyék nincsenek egyedül a problémával. Az egyik szomszéd, Balatoni István allergiás a fák termésére, egyfolytában köhög, tüsszög. Simon István, ugyancsak szomszédos lakó, annak az aggodalmának adott hangot, hogy a korhadt fák miatt gyalogosok, autósok egyaránt életveszélynek vannak kitéve.

- Ne várjuk meg, hogy nagobb baj legyen - fogalmaztak a lakók. Nem a fákat ellenzik, ezt jelzi, hogy felvállalták, akár saját költségükön is vásárolnak facsemetéket a kivágott növények helyére. Említették, egy-két évvel ezelőtt piros pontokkal megjelölték a fákat, s akkor néhányat ki is vágtak közülük.

Székely Róbert, a polgármesteri hivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferense elmondta, a nyírfák kivágására rekonstrukciós terv készült. A balesetveszélyeseket folyamatosan kivágják, s mint ígérte, végigjárják, átnézik a Köztársaság úti fákat és indokolt esetben soron kívül elvégzik a munkákat. A kivágott lombok helyére hársfákat ültetnek. 

A kormányrendelet értelmében a közterületeken lévő fás szárú növények kivágására a jegyzőtől kell engedélyt kérni. (A balesetveszélyes helyzet kivétel). A jogszabálynak való pontos megfelelés érdekében az önkormányzat kidolgozott egy nyomtatványt - beadása után felmérik a kérés dokoltságát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!