Hírek

2017.03.20. 19:55

Mennyire nehéz érvényesülnie Zalaegerszeg egyetlen óvó bácsijának?

A mai napig elkerekedik a szemünk, ha egy férfiról hallunk, aki óvodapedagógusként dolgozik. Az óvó bácsi valóban ritka, mint a fehér holló, azonban Zalaegerszegen mégis akad egy.

Rákos Bianka

Hóka Balázs nem egy férfiaktól megszokott szakmát választott, hiszen egy zalaegerszegi magánóvodában dolgozik, mint óvó bácsi.

- Az ELTE-n diplomáztam óvodapedagógia szakirányon, angol specializációval. Gyermekkoromban imádtam táborozni, később pedig már szervezőként is részt vettem bennük. Innen jött az ötlet, hogy szeretnék gyerekekkel foglalkozni, viszont mindenképpen kisebbekkel. Úgy éreztem, velük jobban meg tudom találni a közös hangot, mint idősebb társaikkal - mesélte az óvodapedagógus.

A férfi kifejtette, munkája nagyon felelősségteljes, viszont sokan alábecsülik. Az egyetemen évekig tanulják a szakmát, hiszen egyetlen rossz szó, és a kicsikben maradandó lelki sebet okozhat egy képzetlen nevelő.

Takács Anna, Szak Titusz, Jakab András, Gerencsér Áron és Takács Boglárka nem tesz különbséget férfi és női óvodapedagógus között. Mindannyian nagyon szeretnek játszani Hóka Balázzsal
Fotó: Pezzetta Umberto

- Gyakran találkozom azzal a sztereotípiával, hogy az óvodapedagógusok csupán a gyerekekre vigyáznak, azon kívül semmi dolguk nincs. Ez nem így van, hiszen az óvodában komoly nevelés folyik. A gyerekek itt kapják meg azokat az ismereteket, amelyekkel később érvényesülni tudnak az iskolában. Tovább nehezíti a dolgom, hogy magánóvoda lévén, a szülői igény szerint én kizárólag angolul beszélek a kicsikhez - mondta Hóka Balázs. Hozzátette: odafigyelést, türelmet és elővigyázatosságot igényel a szakmája. - A gyerekek nem ostobák. Nem szabad nekik hazudni és következetesnek kell lenni. Egy kisgyerek lelkivilágát könnyen tönkre lehet tenni, az óvodában szerzett negatív élmény pedig a felnőttkorára is kihathat - fogalmazott a nevelő.

Hóka Balázs elhivatottan és élvezettel végzi munkáját, s már ahhoz is hozzászokott, hogy meglepődnek, mikor elárulja, mivel foglalkozik.

- Amikor a munkámról kérdeznek, általában két választ szoktam hallani. Férfiaktól: "Jaj, ne hülyéskedj! Most komolyan kérdeztem!" Nőktől pedig: "Istenem, de cuki!" Ez után szinte mindig felmerül a következő kérdés: "Szereted a gyerekeket?" Úgy gondolom, ezt a szakmát nem véletlenül választja egy férfi, tehát a válasz nyilvánvaló - mesélte nevetve Hóka Balázs.

A fiatal óvó bácsit könnyen elfogadták a szülők és a kollégák is. Szerinte a gyerekek sem kezelik őt másként, mint az óvó néniket.

- Ha valami problémája van egy gyereknek, akkor a legelső felnőtthöz fordul, aki azt meg tudja oldani. Nem igazán van különbség női és férfi pedagógus között. Mivel az óvoda, ahol dolgozom, alternatív nevelési módszereket alkalmaz, ezért nyitott gondolkodású szülőkkel találkozom. Először ők is meglepődtek, mikor megláttak, de hamar elfogadtak. A kolléganőkkel is jól kijövök, bár vannak témák, amelyekhez nem nagyon tudok hozzászólni - viccelődött a szakember.

Vajon miért olyan kevés a férfi a szakmában? Az óvodapedagógus elmondta, sok olyan társa volt az egyetemen, aki hamar feladta, s csak kevesekről tud, aki diploma után e pályán maradt.

- Ismerek óvó bácsikat rajtam kívül, de csak azért, mert velük együtt tanultam. Ahogy hallottam, a férfiak még általános iskola alsó tagozatában sem nagyon tanítanak. Szerintem ez főleg az anyagiaknak tudható be. Egy óvodapedagógus bére fix, míg a férfiak egyre feljebb és feljebb szeretnének lépkedni a ranglétrán, hogy eltartsák a családot, nagy házat és autót vehessenek - magyarázta a nevelő.

Az, hogy a férfiak nem szeretnének óvodában dolgozni, nagy probléma, hiszen egy átlagos családi modell anyából, apából és a gyerekekből áll. Hóka Balázs szerint a kicsik fejlődése szempontjából is jó lenne, ha több férfi lenne jelen a szakmában.

- Az óvodában a lányok felveszik a lányos viselkedésmintákat, például babáznak, főznek az óvó nénivel. A fiúknak nehezebb a helyzete. A mai világban előfordul, hogy az apa külföldön dolgozik és alig látják, tehát nincs mindig előttük egy férfikép. Szerintem az lenne a legjobb, ha minden óvodában lenne legalább egy óvó bácsi is - mondta a pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!