Hírek

2016.04.14. 06:06

A tűzoltó, aki több ezer játék autót gyűjtött össze az évek során

Nincs olyan kisfiú, akinek a gyermekkorában ne lett volna pár miniatűr, makett autója, arról álmodozva, hogy egyszer majd, felnőtt ként sajátjának tudhatja az életnagyságú négy keréken guruló járgányát. A nagykanizsai tűzoltó Tomasics János címzetes törzszászlós is hasonlóan gondolkozott, csak ő folytatta a kis autók gyűjtését.

Toma, ahogy kollégái hívják 1992. augusztus 1-én szerelt fel tűzoltónak majd rövid időn belül elvégezte a zászlósképzőt és jelenleg szerparancsnoki beosztásban dolgozik.

Már egész kisgyermekként is hódolt a nem mindennapi hobbijának. Felnőve azonban háttérbe szorultak a kicsi járművek, azonban édesanyja cipős dobozokba gyűjtötte a Matchboxokat, így valamikor a kilencvenes évek közepén került a kezébe újra a doboznyi régi mini jármű. Ekkor „kattant be” valami és elkezdett az interneten kutatni, hogy létezik-e még ez a márka, lehet-e kapni?  Innen indult a gyűjtés, megismerte a gyűjtőket, cserélgetett, vásárolt, egészen addig, míg mára nyolc-kilencezer darabosra nőtte ki magát gyűjteménye.

Speciálisan csak az angol eredetű játék márkákat gyűjti: Matchbox , Corgi,  Dinky és az igényes kidolgozású tűzoltóautó maketteket mindenféle méretarányban, ugyanis a több évtizedes hivatástudata itt se hagyja el.

A kedvencei az ötvenes-hatvanas években készült kisautók, azokban még benne van az „anyag” –fogalmazott Toma. Tiszta fémek, súlyuk is más, mint a maiaknak, de ezekhez nehéz hozzájutni és elég drágák is. A mostani kedvencei és legújabb beszerzései: egy IFA fecskendő és egy Csepel gépezetes létra.

Elmondása szerint, van amikor napokig rá sem néz a gyűjteményére,  de van amikor órákat tölt azzal hogy nézegeti, rakosgatja, tisztogatja a járműveket, főleg mikor besokall az ember a napi hajtástól, mindenkit más, őt ez az ami ki tudja igazán kapcsolni.

Meglepő, de sok gyűjtő van kis hazánkban, Zákányban lakik a hozzá a legközelebbi hasonló hobbikedvelő, vele nagyon jó kapcsolatban van, együtt járnak a ki az ausztriai Graz bolhapiacaira különlegesebb kisautókra vadászni.

Négy évvel ezelőtt volt egy kiállítása a gyűjteményéből egy nagykanizsai  bevásárló központban. Jelenleg Toma  pincéjében van kialakítva egy helyiség, ahol régi szekrényekben tárolja a több ezer kisautót, de már a gyűjtemény  fele dobozokban van, mert fizikailag nem fér el kiállítva. Azonban, most készült el egy harminc négyzetméteres kiállító terem, ahol minden darab látható lesz.

Arra, hogy jelenleg milyen új darabok beszerzésén gondolkodik János a következő választ adta: „Mostanában a tűzoltó járművek gyűjtése felé orientálódok, pár orosz modellt szeretnék beszerezni, például Zileket, valamint a Matchbox a kilencvenes években kiadott egy nagyon szép tűzoltó sorozatot, azokból hiányzik még jó pár darab.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!