Hírek

2017.08.14. 17:21

Itt a tanszervásárlás ideje! - A trendi felszerelését mélyen a zsebükbe kell nyúlni a szülőknek

ZALAEGERSZEG - Alig van vissza néhány hét a nyári szünetből, a legtöbb szülő ilyenkor már elkezdi beszerezni a szükséges tanszereket gyermekének az iskolakezdéshez.

Dezse Anna

A megyeszékhelyi belváros egyik papír-írószer üzletében már júniustól folyamatosan frissítik az alapkészletet, készülnek a tanszerdömpingre. A választék bőséges, az árak tekintetében is széles a paletta, a beszerzendők listája pedig hosszú, s éppen ezért nem könnyű a megfelelő termékek kiválasztása. Arról már nem is beszélve, hogy komoly többletkiadást jelent a családok számára a szeptember.

A gondosabb szülők jellemző módon augusztus közepén már beszerzik a kellékeket az iskolakezdésre:

– Ez főként azokra igaz, akiknek gyermekei még általános iskolások. Vitathatatlan, hogy e korosztálynak több mindenre van szüksége, mint mondjuk egy középiskolásnak – ismertette Barta András, az üzlet főtulajdonosa. – Néhány éve még állítottunk össze füzetcsomagokat, külön minden évfolyamnak, ma viszont már szinte kivétel nélkül tanszerlistával érkeznek a vásárlók, hiszen minden intézmény más felszerelést kér. A szülők rászánnak néhány órát, s egyszerre vesznek meg minden holmit. A középiskolások pedig augusztus végére hagyják a bevásárlást.

 

A legnehezebb dolga annak van, akinek most készül első osztályba a gyermeke. A legnagyobb kiadást az iskolatáska jelenti: a legolcsóbb hátizsákok 10 ezer forint körül mozognak, a legdrágábbak pedig a 20 ezret is meghaladhatják, minőségtől és ergonómiai kialakítástól függően. A tolltartóválasztéknál is hasonló a helyzet, egy olcsóbbat már 1500 forintért meg lehet kapni, a minőségnek azonban itt is ára van, az 5000 forintot is elérheti egy márkás darab.

- A választásban döntő szerepet játszik a design is, mind a táskák, mind pedig az egyéb termékeket tekintve - folytatta a tulajdonos. - Mindez szorosan magával vonzza az árnövekedést is, az olcsó és a drága kategóriába eső termékek között akár tízszeres árkülönbség is lehet. Idén a Minyonok népszerűek a lányoknál, a fiúknál pedig továbbra is a focis, illetve az autós minta hódít. Egy A5-ös méretű alapfüzet körülbelül 45 forintba kerül, ugyanebből a méretből, egy népszerű figura borításával ellátott termék 200 forint körüli áron kapható, de egy trendi spirálfüzet már akár az 500-600 forintot is elérheti. Az iskolakezdés átlagosan 25-30 ezer forintba kerül azoknak, akiknek új táskára és tolltartóra is szükségük van.

Az üzletben éppen Nagy Mária válogatott gyermekeivel, Adorján Viviennel és Noellel.

- Lista alapján vásárolunk, és próbálunk köztes árkategóriát találni, hiszen két gyermek van - mondta az anyuka. - Tolltartóból például minden évben újat kell vennünk, mert hamar tönkremegy, abból a minőségit vesszük meg idén. Kettejüknek belekerül majd 20-30 ezer forintba a tanszer.

Peténé Huber Zsuzsanna a minőségi termékeket részesíti előnyben. Boglárka lányával a cicás és kutyás füzetekből válogattak, inkább azt veszik meg, ami a kislánynak is tetszik, hiszen így szívesebben fog hozzá a kis harmadikos a tanuláshoz. Idén tolltartóból náluk is új lesz.

A pacsai Tóth Regina szülei szerencsésebbek, hiszen ez alkalommal tolltartóra és iskolatáskára nem kellett költeniük, csak füzeteket, ceruzákat, rajzeszközöket kellett beszerezniük. De ezekből az első osztályút választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!