A termálfürdő megnyitását remélik

Pusztaszentlászló – Negatív szenzáció volt, hogy tavaly bezárt a termálfürdő, amit 2009-ben nyitott meg a tulajdonosa.

Nem volt mit tenni, így döntött. Most olyan információim vannak, hogy új gazdája lesz a fürdőnek, s remélhetőleg kinyit a szezonra. Ha így lesz, ismét rengetegen jönnek a falunkba, hiszen az utolsó évben mintegy tizenöt ezren látogatták a létesítményt.  A kétezres években sikerült rendbe hoznunk a község közösségi létesítményeit, most már az energiáink nagy részét a turizmus fejlesztésre fordíthatjuk – mondja Varga János Pusztaszentlászló polgármestere turisztikai sorozatunk házigazdája.

– Hogyan kerül termálfürdő Pusztaszentlászlóra? – kérdezhetné az olvasó. Hagyománya van ennek, már a hatvanas években is volt egy meleg vizes medencéjük. 1941-ben kőolajra bukkantak, melynek nyomán beindult az olajipar, s jelentős fellendülés történt a faluban. A termálvizet kihasználva a termelőszövetkezet kertészetet létesített, ennek vízszükségletéhez  víztározót építettek a Völgy patakra. A kertészet már a múlté, viszont a tó mellé  szabadidő központot alakítottak ki, fellendült a horgászat. 2002-ben új termál kutat nyitottak, s rá egy évre megkezdték a termállétesítmények építését.

– Az új fürdő már nem csak a környékről, messziről is hozott vendégeket erre a gyönyörű tájra. A község fölött magasodó hegyen már pestiek is vettek pincéket, de a helyiek is jobban megbecsülik a birtokaikat. Nálunk több fiatal is felújította a megörökölt hajlékokat, vagy vásárolt ingatlant. Az elmúlt évben a vezetékes vizet is felvittük a hegyhátra,  mégpedig saját erőből.  Megpályáztattuk ugyan ezt a munkát, de a legkedvezőbb ajánlattal sem bírtak volna el a falusiak, hiszen családonként kétszázhatvan ezer forint lett volna a hozzájárulás. Saját közmunka programban kihoztuk 82 ezer forintból családonként. A turisztikai fejlesztésekkel nem álltunk meg, pályázataink várnak elbírálásra – újságolja Varga János, aki a helyszíneken is megmutatja mindazt, amit a tervrajzokon látunk.

A falunak a szép természeti környezetén túl, látnivalókban gazdag a történelmi hagyatéka is. Pusztaszentlászló nevét a monda szerint Szent Lászlótól kapta. Úgy tartják, hogy a mai temető helyén egy kolostor állt, s a király az ebből vezető alagúton szökött el az őt üldöző kunok elől. Bosszúból a kunok felperzseltek minden éghetőt, a környék pusztasággá vált. Hogy így volt-e, nem tudni, de azt igen, hogy a régészeti kutatások feltártak a környéken egy Árpád-kori temető sírt, aminek leletei a Göcseji Múzeum állandó kiállításán láthatók. Pusztaszentlászló első írásos említése 1270-ből való, s ez egy birtokadományról szóló oklevélben olvasható. A falu az ezt követő évszázadokban élte a zalai falvak többségére jellemző életét.

A reformáció után a hitéletben viszont erősen megmaradt a kettősség. 1771-ben például az evangélikusok száma 126 volt, míg a római katolikusoké 90, mára ez az arány megfordult. Az evangélikusok a templomukat 1813-ban kezdték építeni, s 1817-re készültek el vele. Igaz, ekkor még nem emelhettek magas tornyot, erre csak 1913-ban kerülhetett sor, amikor a nőegylet jóvoltából toronyórára is futotta.

Két katolikus templom is áll Pusztaszentlászlón melyet a turisták is látogathatnak.  A falu közepén magasodó Nagyboldogasszony   templomot 1889-ben szentelték fel. A Válickán túl, a Válickapusztán álló kis templomot pedig 1925-ben építtette Pörneczi István és neje. A kápolna szomszédságában található kúriájuk viszont elsősorban nem róluk, hanem Püspöky Grácziánról lett országosan is nevezetes. Püspöky az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőse volt, ő tűzte ki Buda várára az ostromkor a magyarok zászlóját! A kúria fölötti temetőben nyugszanak hamvai, síremlékét az önkormányzat gondozza, s minden évben koszorúzási ünnepségen emlékeznek meg róla.

A Pörneczi család az 1910-es években, mint bérlő került a birtokra, amit aztán meg is vásárolt. Mélyen hívő katolikusok voltak, a család egyik fiúgyermeke, József,  Keszthelyen agrár akadémiát végzett, s mintaszerűen gazdálkodott. Olyannyira, hogy például 1935-ben, az ő szarvasmarháik voltak csak gümőkórmentesek Zala megyében. Pörneczi István és neje 1925-ben elzarándokolt Rómába,  s még ebben az évben felszentelték a kápolnát Válickapusztán.

Az 1848-as vonatkozású másik kapcsolódás Deák Ferenchez kötődik, akinek testvére, Deák Klára Pusztaszentlászlón élt.  A nyarakat gyakran töltötte Deák a faluban sógora, Tarányi Oszterhueber József kúriájában. A haza bölcsét sok nevezetes államférfi látogatta, a kiegyezés pontjait is itt fogalmazták meg. Ma, az építészetileg végtelenül leegyszerűsített kúriában bolt és presszó működik, de egy emlékszobát berendeztek Deáknak is az épületben, ahol egy nagyméretű fotón, a huszadik század elején felújított kúria is látható.

– A turizmushoz kötődő nemzetközi kapcsolatainkról megemlítem, hogy tagja vagyunk a Kárpát-medencei Szent László települések szövetségének, amelyet tizenegy magyar, három erdélyi és egy horvát település alkot. A Millenniumi parkunkban áll Szent László mellszobra. 2010-ben itt volt a 15-ik találkozó, amikor minden település a saját falujából hozott földbe egy fát ültetett el.  Az idén Bucsuszentlászlón lesz a huszonkettedik találkozónk – mondja a polgármester, akivel közben leérünk a tó és a szabadidő központ völgyébe.

– A tó körül sétányt alakítottunk ki, vagyis körbejárható a több mint hét hektáros víztükör, s ez az út a hegyre is felvezet. Sajnos, a tó egy részén átívelő horgászhíd elhasználódott, hamarosan le is kell zárnunk.  Bent van egy pályázatunk az új hídra, amelyik acél tartókon áll majd. A part menti parkban található a falu szabadidős közösségi háza, ami egyben turistaszállóként is funkcionál. Ennek a felújítására is pályáztunk. Lecseréljük a tetőt, átépítjük a vizesblokkokat, napkollektorokat helyezünk el a tetőzetén, s úgy számolunk, hogy huszonnégy fő számára ideális turista szállást tudunk létrehozni.

Igényesebb elhelyezést sajnos nem tudunk kínálni a faluban, pedig lenne rá kereslet – véli a polgármester, s elmondja, hogy a vadász turizmusban is látnak még fantáziát. Két hét múlva is lesz például egy kétnapos hajtás, amelyre osztrák vadászok is érkeznek, ők meg tudnák fizetni a jó minőségű szállodát,  vagy az ezzel felérő vadászházakat is, ilyen azonban nincs a faluban.

Felmegyünk a Pusztaszentlászló fölé magasodó Újhegyre.

– Tiszta időben látni Ausztria hegyeit is. Ilyen panorámája csak kevés településnek van. Ezért is terveztünk ide egy kilátót, aminek a megépítésére szintén pályáztunk, a toronynak elkészült a terve, sőt a jogerős építési engedélyünk is megvan hozzá. Ehhez két ingatlant is vásároltunk, egy pincét és egy telket, amit már be is ültettünk őshonos gyümölcsfákkal. Itt áll egy fakereszt is, amit az 1999-es jégverés emlékére 2002-ben állítottunk fel. Azóta szerencsére nem volt erre jég – mondja Varga János.

Bejárjuk a hegyet, amelyen jó néhány öreg boronapince is látható még. Némelyikük öreg gesztenyefák, körtefák alatt bújik meg, látványuk szinte mesébe illő.

– Azon gondolkozunk, hogy veszünk még megóvásra érdemes pincét, s a faluban is kinéztünk egy öreg házat, amit tájháznak kívánunk felújítani. Addig kell a régi épületeket megszerezni, amíg megóvhatók és turisztikai célra hasznosíthatók – mondja elköszönésünkkor Varga János.

Képek:


szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Nyelvtanulás
Szombaton tartják a Nyelvek Európai Napját
önkormányzati választás / 4 perce
Korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra az erdélyi szavazók (videó)
Fontos, hogy minden érintett részt tudjon venni a voksoláson, ezért döntött így az Operatív törzs.
Gyász
Tudatjuk mindenkivel, hogy BORBÉLY GYULÁNÉ szül. Kristály Ida temetését 2020. szeptember 30-án 13.30-kor tartjuk a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben.
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. MOLNÁR NÁNDOR életének 81. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 13 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Előtte 12.15-kor szentmise a kórház kápolnában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk GYÖNGY ISTVÁNNÉ szül. Horváth Gyöngyike 2020. szeptember 19-én csendesen megpihent. Szeptember 29-én, kedden 11 órakor kísérjük utolsó útjára a zalaszabari temetőben. Köszönet a barátoknak, rokonoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Lányai és családjaik
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BABATICS JÓZSEF életének 68. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 29-én, kedden 13.30-kor lesz az egerszeghegyi temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SKÁFÁR JÓZSEFNÉ szül. Kovács Margit zalaszentgróti lakos életének 94. évében szíve örökre megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
" Nélküled már semmi sem olyan, mint régen, Fájó könnycsepp lettél mindannyiunk szívében, Idézzük szavaid, mosolyod emléked, Szerettünk, szeretünk, nem feledünk Téged." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JELENICSNÉ HALÁSZ IDA életének 54. évében szíve megszünt dobogni. Végső nyugalomra helyezése szeptember 28-án, hétfőn 15 órakor lesz a hottói temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise a hottói templomban. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Szerető családja Zalai Hírlap munkatársai A Mediaworks Hungary Zrt. saját halottjának tekinti.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÓ PIROSKA életének 87. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 10 órakor lesz a milejszegi-rózsásszegi temetőben. Előtte 9.30-kor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKOS JÓZSEFNÉ szül. Gérczei Emma életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a petrikeresztúri temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOZMA IMRE életének 90. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JOBBÁGY JÁNOS (Laci) életének 64. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn 15.30-kor lesz a becsehelyi temetőben. Előtte 15 órakor gyászmise a becsehelyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KISS ISTVÁN alibánfai lakos életének 67. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 13.30-kor kezdődő gyászmise után 14.00 órakor lesz az alibánfai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Soha el nem múló szeretettel... KASZÁS JÓZSEF életének 78. évében örökre megpihent. Az elhunyt lelki üdvéért a temetés előtt 2020. szeptember 25-én, pénteken 14 óra 30 perces kezdettel gyászmise lesz Zalaegerszegen, a csácsi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló fia és családja
"Jöttél, és elmentél halkan, Mint a földnek futó vendége. Honnan? Hová? Mi azt tudjuk csak, Isten kezéből, Isten kezébe." Megrendülten tudatjuk, hogy TÓTH MIKLÓS volt zalaszentbalázsi lakos tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Örök álmát őrizze béke és nyugalom!" Soha el nem múló szeretettel emlékezünk GERENCSÉR LÁSZLÓ halálának 10. évfordulóján. Szerettei
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIGÓ LAJOSNÉ szül. Lóránt Rozália életének 90. évében örökre megpihent. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 11 órakor lesz a kozmadombjai temetőben. Előtte 10 órakor gyászmise a kálócfai templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk SZABÓ ERZSÉBET (Zsozsó) halálának 3. évfordulóján. Leánya Cintia, szerető szülei és húga Tünde
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEDENEK ANDRÁS szíve, életének 65. évében szerető családja körében örökre megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ERZSÉBET (Nyanya) 92 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 9 órakor lesz a zalaegerszegi, Göcseji úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Mégis elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De a szívünkben él, s örökre ott marad." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ÖZV. BOROS LAJOSNÉ szül. Kukor Mária halálának 10. évfordulóján BOROS ERVIN halálának 22. évfordulóján és BOROS ÉVA halálának közelgő 4. évfordulóján. Csilla és családja
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, Szeressétek egymást, mert én már nem leszek..." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy KOSTORJÁK JÓZSEF MIHÁLY 65 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Ezúton szeretnénk megköszönni a II-es Belgyógyászat munkatársainak áldozatos munkáját. Gyászoló édesanyja, testvére, fiai és unokája
gólyahír / 24 perce
Kisbabát vár Erzsébet királynő unokája
Műsorkavalkád / 27 perce
Hétvégi közvetítéseket kínál az Opera
Öngyilkos paktum / 31 perce
Német politikus: az illegális migrációt bátorítja Brüsszel új csomagja
szereptévesztés / 32 perce
Rendőr mentegette az erőszakos bűnözőt
Megújuló energiaforrások / 45 perce
Családi házak napelemeire indul támogatási program
Archibald-díj / 47 perce
Először kapta őslakos festő Ausztrália legrangosabb művészeti kitüntetését