A termálfürdő megnyitását remélik

Nem volt mit tenni, így döntött. Most olyan információim vannak, hogy új gazdája lesz a fürdőnek, s remélhetőleg kinyit a szezonra. Ha így lesz, ismét rengetegen jönnek a falunkba, hiszen az utolsó évben mintegy tizenöt ezren látogatták a létesítményt.  A kétezres években sikerült rendbe hoznunk a község közösségi létesítményeit, most már az energiáink nagy részét a turizmus fejlesztésre fordíthatjuk – mondja Varga János Pusztaszentlászló polgármestere turisztikai sorozatunk házigazdája.

– Hogyan kerül termálfürdő Pusztaszentlászlóra? – kérdezhetné az olvasó. Hagyománya van ennek, már a hatvanas években is volt egy meleg vizes medencéjük. 1941-ben kőolajra bukkantak, melynek nyomán beindult az olajipar, s jelentős fellendülés történt a faluban. A termálvizet kihasználva a termelőszövetkezet kertészetet létesített, ennek vízszükségletéhez  víztározót építettek a Völgy patakra. A kertészet már a múlté, viszont a tó mellé  szabadidő központot alakítottak ki, fellendült a horgászat. 2002-ben új termál kutat nyitottak, s rá egy évre megkezdték a termállétesítmények építését.

– Az új fürdő már nem csak a környékről, messziről is hozott vendégeket erre a gyönyörű tájra. A község fölött magasodó hegyen már pestiek is vettek pincéket, de a helyiek is jobban megbecsülik a birtokaikat. Nálunk több fiatal is felújította a megörökölt hajlékokat, vagy vásárolt ingatlant. Az elmúlt évben a vezetékes vizet is felvittük a hegyhátra,  mégpedig saját erőből.  Megpályáztattuk ugyan ezt a munkát, de a legkedvezőbb ajánlattal sem bírtak volna el a falusiak, hiszen családonként kétszázhatvan ezer forint lett volna a hozzájárulás. Saját közmunka programban kihoztuk 82 ezer forintból családonként. A turisztikai fejlesztésekkel nem álltunk meg, pályázataink várnak elbírálásra – újságolja Varga János, aki a helyszíneken is megmutatja mindazt, amit a tervrajzokon látunk.

A falunak a szép természeti környezetén túl, látnivalókban gazdag a történelmi hagyatéka is. Pusztaszentlászló nevét a monda szerint Szent Lászlótól kapta. Úgy tartják, hogy a mai temető helyén egy kolostor állt, s a király az ebből vezető alagúton szökött el az őt üldöző kunok elől. Bosszúból a kunok felperzseltek minden éghetőt, a környék pusztasággá vált. Hogy így volt-e, nem tudni, de azt igen, hogy a régészeti kutatások feltártak a környéken egy Árpád-kori temető sírt, aminek leletei a Göcseji Múzeum állandó kiállításán láthatók. Pusztaszentlászló első írásos említése 1270-ből való, s ez egy birtokadományról szóló oklevélben olvasható. A falu az ezt követő évszázadokban élte a zalai falvak többségére jellemző életét.

A reformáció után a hitéletben viszont erősen megmaradt a kettősség. 1771-ben például az evangélikusok száma 126 volt, míg a római katolikusoké 90, mára ez az arány megfordult. Az evangélikusok a templomukat 1813-ban kezdték építeni, s 1817-re készültek el vele. Igaz, ekkor még nem emelhettek magas tornyot, erre csak 1913-ban kerülhetett sor, amikor a nőegylet jóvoltából toronyórára is futotta.

Két katolikus templom is áll Pusztaszentlászlón melyet a turisták is látogathatnak.  A falu közepén magasodó Nagyboldogasszony   templomot 1889-ben szentelték fel. A Válickán túl, a Válickapusztán álló kis templomot pedig 1925-ben építtette Pörneczi István és neje. A kápolna szomszédságában található kúriájuk viszont elsősorban nem róluk, hanem Püspöky Grácziánról lett országosan is nevezetes. Püspöky az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőse volt, ő tűzte ki Buda várára az ostromkor a magyarok zászlóját! A kúria fölötti temetőben nyugszanak hamvai, síremlékét az önkormányzat gondozza, s minden évben koszorúzási ünnepségen emlékeznek meg róla.

A Pörneczi család az 1910-es években, mint bérlő került a birtokra, amit aztán meg is vásárolt. Mélyen hívő katolikusok voltak, a család egyik fiúgyermeke, József,  Keszthelyen agrár akadémiát végzett, s mintaszerűen gazdálkodott. Olyannyira, hogy például 1935-ben, az ő szarvasmarháik voltak csak gümőkórmentesek Zala megyében. Pörneczi István és neje 1925-ben elzarándokolt Rómába,  s még ebben az évben felszentelték a kápolnát Válickapusztán.

Az 1848-as vonatkozású másik kapcsolódás Deák Ferenchez kötődik, akinek testvére, Deák Klára Pusztaszentlászlón élt.  A nyarakat gyakran töltötte Deák a faluban sógora, Tarányi Oszterhueber József kúriájában. A haza bölcsét sok nevezetes államférfi látogatta, a kiegyezés pontjait is itt fogalmazták meg. Ma, az építészetileg végtelenül leegyszerűsített kúriában bolt és presszó működik, de egy emlékszobát berendeztek Deáknak is az épületben, ahol egy nagyméretű fotón, a huszadik század elején felújított kúria is látható.

– A turizmushoz kötődő nemzetközi kapcsolatainkról megemlítem, hogy tagja vagyunk a Kárpát-medencei Szent László települések szövetségének, amelyet tizenegy magyar, három erdélyi és egy horvát település alkot. A Millenniumi parkunkban áll Szent László mellszobra. 2010-ben itt volt a 15-ik találkozó, amikor minden település a saját falujából hozott földbe egy fát ültetett el.  Az idén Bucsuszentlászlón lesz a huszonkettedik találkozónk – mondja a polgármester, akivel közben leérünk a tó és a szabadidő központ völgyébe.

– A tó körül sétányt alakítottunk ki, vagyis körbejárható a több mint hét hektáros víztükör, s ez az út a hegyre is felvezet. Sajnos, a tó egy részén átívelő horgászhíd elhasználódott, hamarosan le is kell zárnunk.  Bent van egy pályázatunk az új hídra, amelyik acél tartókon áll majd. A part menti parkban található a falu szabadidős közösségi háza, ami egyben turistaszállóként is funkcionál. Ennek a felújítására is pályáztunk. Lecseréljük a tetőt, átépítjük a vizesblokkokat, napkollektorokat helyezünk el a tetőzetén, s úgy számolunk, hogy huszonnégy fő számára ideális turista szállást tudunk létrehozni.

Igényesebb elhelyezést sajnos nem tudunk kínálni a faluban, pedig lenne rá kereslet – véli a polgármester, s elmondja, hogy a vadász turizmusban is látnak még fantáziát. Két hét múlva is lesz például egy kétnapos hajtás, amelyre osztrák vadászok is érkeznek, ők meg tudnák fizetni a jó minőségű szállodát,  vagy az ezzel felérő vadászházakat is, ilyen azonban nincs a faluban.

Felmegyünk a Pusztaszentlászló fölé magasodó Újhegyre.

– Tiszta időben látni Ausztria hegyeit is. Ilyen panorámája csak kevés településnek van. Ezért is terveztünk ide egy kilátót, aminek a megépítésére szintén pályáztunk, a toronynak elkészült a terve, sőt a jogerős építési engedélyünk is megvan hozzá. Ehhez két ingatlant is vásároltunk, egy pincét és egy telket, amit már be is ültettünk őshonos gyümölcsfákkal. Itt áll egy fakereszt is, amit az 1999-es jégverés emlékére 2002-ben állítottunk fel. Azóta szerencsére nem volt erre jég – mondja Varga János.

Bejárjuk a hegyet, amelyen jó néhány öreg boronapince is látható még. Némelyikük öreg gesztenyefák, körtefák alatt bújik meg, látványuk szinte mesébe illő.

– Azon gondolkozunk, hogy veszünk még megóvásra érdemes pincét, s a faluban is kinéztünk egy öreg házat, amit tájháznak kívánunk felújítani. Addig kell a régi épületeket megszerezni, amíg megóvhatók és turisztikai célra hasznosíthatók – mondja elköszönésünkkor Varga János.

Képek:


szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
A legjobb fiatal zeneművészek díja
pszichológus segít feldolgozni
Rossz jegy miatt késelhetett a győri diák
bolti lopás / 23 perce
Tablettel próbált meglógni a nagykanizsai tolvaj
A 18 éves nagykanizsai férfit gyanúsítottként hallgatták ki.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk BICSÁK LÁSZLÓNÉ szül. Sernek Mária halálának első évfordulóján. Szerető férje és lánya
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mérhetetlen nagy fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága, jó férj és édesapa KORCSMÁROS ISTVÁN a DKG nyugdíjasa, kiskanizsai lakos 70 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, kedden 14 órakor lesz Petriventén, a kápolnában. Kérésünk, hogy egy szál virággal búcsúzzanak tőle. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Temetése későbbi időpontban, szűk családi körben történik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek. A gyászoló család
Fájó szívvel, könnyes szemmel emlékezünk LŐRINCZ ANTAL és neje KORONCZI MARGIT haláluk évfordulójára. Gyermekeik és családjuk
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH FERENCNÉ szül. Korcsmáros Mária szepetneki lakos életének 88. évében elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn a 10.30-kor kezdődő gyászmise után 11 órakor lesz a szepetneki temetőben. Gyászoló család
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon, Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ LÁSZLÓ 72 éves korában elhunyt. Temetése december 9-én (hétfőn) 10 órakor lesz a keszthelyi Új temetőben. Előtte 8 órakor mise a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Főtéri templomban. Ezúton köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TEMLEITNER SÁNDORNÉ szül. Wappel Gizella (Ica néni, a Barna ABC volt dolgozója) életének 75. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 11-én (szerdán) 13 órakor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó feleségem, édesanyánk, nagymamánk HORVÁTH JÓZSEFNÉ szül. Markó Terézia életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, kedden 10 óra 30 perckor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Kegyeletüket egy szál virággal kérjük kifejezni. A gyászoló család
"Megállt a szív, mely élni vágyott, Pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled üres és szomorú a házunk, és nem hisszük el, hogy már hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖNCZ KÁLMÁNNÉ szül. Rikli Mária (lendvadedesi lakos) életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. december 9-én (hétfőn) 13 órakor lesz a lendvadedesi temetőben. Előtte gyászmise 12 órakor a rédicsi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ISTVÁNNÉ szül. Spitzner Magdolna életének 90. évében elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, 14 órakor lesz a pakodi temetőben. Előtte 13.15-kor gyászmise. Gyászoló család
"Nem vársz bennünket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, Hisz te a jónál is jobbat érdemelnél." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRTH LÁSZLÓNÉ szül. Kozári Mária zalaújlaki lakos életének 85. évében elhunyt. Temetése 2019. december 10-én, kedden 13.30-kor lesz a zalaújlaki temetőben. Előtte 13 órakor gyászmise. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyermekei, unokái és dédunokái
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RAG JENŐ 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 12-én (csütörtökön) 13.30-kor lesz a zalaegerszegi Új temetőben. A gyászoló család
"Sohasem halványul szívünkben az emléked, sohasem szűnik meg lelkünk gyásza érted!" Emlékezünk SZUNYOGH IMRÉNÉ szül. Kovács Margit halálának 2. évfordulójn. Szerető lányod és családja
"Az Ő szíve megpihent, a miénk vérzik, A fájdalmat csak az élők érzik." Emlékezünk TÓTH ZSOLT halálának 9. évfordulóján. Szülei, és testvére
Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy JÓZSA IMRÉNÉ szül. Deli Sarolta életének 80. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 10-én, kedden 14 órakor lesz Zalaegerszegen, a csácsbozsoki temetőben. Előtte gyászmise 13 óra 30 perckor. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Fáradt teste megpihenni tért, Hosszú, szép idő volt, amit ő megélt. Türelmesen várt az Úr hívó szavára, Most belépett ő is az örök hazába, Hol hitvese várja az örök lakásban." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk és dédikénk PÖLÖSKEY ISTVÁNNÉ szül. Kovács Elvira gelsei lakos életének 100. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 7-én, szombaton a 11 órakor kezdődő gyászmise után lesz a gelsei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet, csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. "Szomorú szívvel tudatjuk, hogy EGYED ANTAL 90 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 7-én, szombaton 12.30-kor kezdődő gyászmise után az esztergályhorváti régi temetőben lesz. A gyászoló család
Drága családom, rokonok, ismerősök! Abban a hitben zárom le szemem, hogy tőlem telhetően igyekeztem mindent elrendezni. Jó volt veletek és köszönöm nektek az együtt eltöltött éveket. Őszinte szeretetben megnyugodva most el kell köszönnöm tőletek. Kérlek benneteket, úgy emlékezzetek a szép évekre, ahogy most szívem minden melegével tekintek vissza rátok, búcsút veszünk egymástól. Györkös Béláné Molnár Irma
"Tudjuk, hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk. Enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk." Emlékezünk MARTON JÓZSEF halálának első évfordulóján. Szerető családja
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÜST GYULA 71 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn 14 órakor a nagyrécsei templomban tartandó gyászmise után lesz a nagyrécsei temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy GOMBOS LÁSZLÓNÉ szül. Pál Margit életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 6-án, pénteken 10.30-kor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. A szerető család
20 kiskutya a Mikulás puttonyában / 40 perce
Zalából is keresnek önkénteseket vakvezető kutyák neveléséhez
Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola
Dobogós attrakciók / 47 perce
Előkelő helyen a Festetics-kastély és a karosi fürdő
Horváth-Balogh Attila
befolyásolás / 1 órája
Hangosabban énekelnek a madarak a repülőgépek miatt
aukció / 1 órája
Elárverezik a Grateful Dead egykori frontemberének gitárját
150 éves barátság / 1 órája
Orbán Viktor: Magyarország és Japán érdekelt egymás sikerében
Életeket ment / 1 órája
Így is segíthetsz! Mutatjuk a zalai településeket, ahol vért adhatsz
OVSZ, zaol.hu