A termálfürdő megnyitását remélik

Pusztaszentlászló – Negatív szenzáció volt, hogy tavaly bezárt a termálfürdő, amit 2009-ben nyitott meg a tulajdonosa.

Nem volt mit tenni, így döntött. Most olyan információim vannak, hogy új gazdája lesz a fürdőnek, s remélhetőleg kinyit a szezonra. Ha így lesz, ismét rengetegen jönnek a falunkba, hiszen az utolsó évben mintegy tizenöt ezren látogatták a létesítményt.  A kétezres években sikerült rendbe hoznunk a község közösségi létesítményeit, most már az energiáink nagy részét a turizmus fejlesztésre fordíthatjuk – mondja Varga János Pusztaszentlászló polgármestere turisztikai sorozatunk házigazdája.

– Hogyan kerül termálfürdő Pusztaszentlászlóra? – kérdezhetné az olvasó. Hagyománya van ennek, már a hatvanas években is volt egy meleg vizes medencéjük. 1941-ben kőolajra bukkantak, melynek nyomán beindult az olajipar, s jelentős fellendülés történt a faluban. A termálvizet kihasználva a termelőszövetkezet kertészetet létesített, ennek vízszükségletéhez  víztározót építettek a Völgy patakra. A kertészet már a múlté, viszont a tó mellé  szabadidő központot alakítottak ki, fellendült a horgászat. 2002-ben új termál kutat nyitottak, s rá egy évre megkezdték a termállétesítmények építését.

– Az új fürdő már nem csak a környékről, messziről is hozott vendégeket erre a gyönyörű tájra. A község fölött magasodó hegyen már pestiek is vettek pincéket, de a helyiek is jobban megbecsülik a birtokaikat. Nálunk több fiatal is felújította a megörökölt hajlékokat, vagy vásárolt ingatlant. Az elmúlt évben a vezetékes vizet is felvittük a hegyhátra,  mégpedig saját erőből.  Megpályáztattuk ugyan ezt a munkát, de a legkedvezőbb ajánlattal sem bírtak volna el a falusiak, hiszen családonként kétszázhatvan ezer forint lett volna a hozzájárulás. Saját közmunka programban kihoztuk 82 ezer forintból családonként. A turisztikai fejlesztésekkel nem álltunk meg, pályázataink várnak elbírálásra – újságolja Varga János, aki a helyszíneken is megmutatja mindazt, amit a tervrajzokon látunk.

A falunak a szép természeti környezetén túl, látnivalókban gazdag a történelmi hagyatéka is. Pusztaszentlászló nevét a monda szerint Szent Lászlótól kapta. Úgy tartják, hogy a mai temető helyén egy kolostor állt, s a király az ebből vezető alagúton szökött el az őt üldöző kunok elől. Bosszúból a kunok felperzseltek minden éghetőt, a környék pusztasággá vált. Hogy így volt-e, nem tudni, de azt igen, hogy a régészeti kutatások feltártak a környéken egy Árpád-kori temető sírt, aminek leletei a Göcseji Múzeum állandó kiállításán láthatók. Pusztaszentlászló első írásos említése 1270-ből való, s ez egy birtokadományról szóló oklevélben olvasható. A falu az ezt követő évszázadokban élte a zalai falvak többségére jellemző életét.

A reformáció után a hitéletben viszont erősen megmaradt a kettősség. 1771-ben például az evangélikusok száma 126 volt, míg a római katolikusoké 90, mára ez az arány megfordult. Az evangélikusok a templomukat 1813-ban kezdték építeni, s 1817-re készültek el vele. Igaz, ekkor még nem emelhettek magas tornyot, erre csak 1913-ban kerülhetett sor, amikor a nőegylet jóvoltából toronyórára is futotta.

Két katolikus templom is áll Pusztaszentlászlón melyet a turisták is látogathatnak.  A falu közepén magasodó Nagyboldogasszony   templomot 1889-ben szentelték fel. A Válickán túl, a Válickapusztán álló kis templomot pedig 1925-ben építtette Pörneczi István és neje. A kápolna szomszédságában található kúriájuk viszont elsősorban nem róluk, hanem Püspöky Grácziánról lett országosan is nevezetes. Püspöky az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőse volt, ő tűzte ki Buda várára az ostromkor a magyarok zászlóját! A kúria fölötti temetőben nyugszanak hamvai, síremlékét az önkormányzat gondozza, s minden évben koszorúzási ünnepségen emlékeznek meg róla.

A Pörneczi család az 1910-es években, mint bérlő került a birtokra, amit aztán meg is vásárolt. Mélyen hívő katolikusok voltak, a család egyik fiúgyermeke, József,  Keszthelyen agrár akadémiát végzett, s mintaszerűen gazdálkodott. Olyannyira, hogy például 1935-ben, az ő szarvasmarháik voltak csak gümőkórmentesek Zala megyében. Pörneczi István és neje 1925-ben elzarándokolt Rómába,  s még ebben az évben felszentelték a kápolnát Válickapusztán.

Az 1848-as vonatkozású másik kapcsolódás Deák Ferenchez kötődik, akinek testvére, Deák Klára Pusztaszentlászlón élt.  A nyarakat gyakran töltötte Deák a faluban sógora, Tarányi Oszterhueber József kúriájában. A haza bölcsét sok nevezetes államférfi látogatta, a kiegyezés pontjait is itt fogalmazták meg. Ma, az építészetileg végtelenül leegyszerűsített kúriában bolt és presszó működik, de egy emlékszobát berendeztek Deáknak is az épületben, ahol egy nagyméretű fotón, a huszadik század elején felújított kúria is látható.

– A turizmushoz kötődő nemzetközi kapcsolatainkról megemlítem, hogy tagja vagyunk a Kárpát-medencei Szent László települések szövetségének, amelyet tizenegy magyar, három erdélyi és egy horvát település alkot. A Millenniumi parkunkban áll Szent László mellszobra. 2010-ben itt volt a 15-ik találkozó, amikor minden település a saját falujából hozott földbe egy fát ültetett el.  Az idén Bucsuszentlászlón lesz a huszonkettedik találkozónk – mondja a polgármester, akivel közben leérünk a tó és a szabadidő központ völgyébe.

– A tó körül sétányt alakítottunk ki, vagyis körbejárható a több mint hét hektáros víztükör, s ez az út a hegyre is felvezet. Sajnos, a tó egy részén átívelő horgászhíd elhasználódott, hamarosan le is kell zárnunk.  Bent van egy pályázatunk az új hídra, amelyik acél tartókon áll majd. A part menti parkban található a falu szabadidős közösségi háza, ami egyben turistaszállóként is funkcionál. Ennek a felújítására is pályáztunk. Lecseréljük a tetőt, átépítjük a vizesblokkokat, napkollektorokat helyezünk el a tetőzetén, s úgy számolunk, hogy huszonnégy fő számára ideális turista szállást tudunk létrehozni.

Igényesebb elhelyezést sajnos nem tudunk kínálni a faluban, pedig lenne rá kereslet – véli a polgármester, s elmondja, hogy a vadász turizmusban is látnak még fantáziát. Két hét múlva is lesz például egy kétnapos hajtás, amelyre osztrák vadászok is érkeznek, ők meg tudnák fizetni a jó minőségű szállodát,  vagy az ezzel felérő vadászházakat is, ilyen azonban nincs a faluban.

Felmegyünk a Pusztaszentlászló fölé magasodó Újhegyre.

– Tiszta időben látni Ausztria hegyeit is. Ilyen panorámája csak kevés településnek van. Ezért is terveztünk ide egy kilátót, aminek a megépítésére szintén pályáztunk, a toronynak elkészült a terve, sőt a jogerős építési engedélyünk is megvan hozzá. Ehhez két ingatlant is vásároltunk, egy pincét és egy telket, amit már be is ültettünk őshonos gyümölcsfákkal. Itt áll egy fakereszt is, amit az 1999-es jégverés emlékére 2002-ben állítottunk fel. Azóta szerencsére nem volt erre jég – mondja Varga János.

Bejárjuk a hegyet, amelyen jó néhány öreg boronapince is látható még. Némelyikük öreg gesztenyefák, körtefák alatt bújik meg, látványuk szinte mesébe illő.

– Azon gondolkozunk, hogy veszünk még megóvásra érdemes pincét, s a faluban is kinéztünk egy öreg házat, amit tájháznak kívánunk felújítani. Addig kell a régi épületeket megszerezni, amíg megóvhatók és turisztikai célra hasznosíthatók – mondja elköszönésünkkor Varga János.

Képek:


új látásmód
Vadászpók védheti meg az almát a levéltetű ellen
írdalá.hu / 4 perce
Kásler Miklós: álljunk ki az erdélyi magyarságot megillető jogokért
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője közösségi oldalán osztotta meg gondolatait.
Gyász
"Előttünk az arcod, szívünkben az emléked, Soha, amíg élünk, nem feledünk téged." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk BŐDÖR ZOLTÁN volt garabonci lakos halálának 24. évfordulóján. Emlékére szentmise 2020. október 25-én, vasárnap 10 órakor lesz a zalakarosi Isteni Irgalmasság-templomban. Szerető családja
"Ott pihentek, ahol már nem fáj semmi, nyugalmatokat nem zavarja senki. Könnyes az út, mert sírotokhoz vezet, a jó Isten örködjön pihenésetek felett." Soha el nem múló fájdalommal és szeretettel emlékezem férjem TÓTH ERNŐ halálának 6. évfordulóján és fiam TÓTH LÁSZLÓ halálának 5. évfordulóján. Szerető feleség és édesanya
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él..." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk ÖZV. BELSŐ ISTVÁNNÉ szül. Antal Irén 90 éves korában türelemmel viselt, hosszú szenvedés után örökre megpihent. Temetése 2020. október 27-én, kedden 14 órakor lesz az ortaházi temetőben. Gyászmise 13 órakor a helyi imaházban. Köszönetet mondunk a Csömödéri Idősek Otthona vezetőinek és dolgozóinak. Gyászoló gyermekei, menyei, unokái, dédunokái
"A szívünkben mindig ott élsz, s lelkünk része vagy, Szomorú a távolság, de nem felejt a gondolat." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk GULYÁSNÉ BOGNÁR TÍMEA halálának 6. évfordulóján. Szerettei
"Az idő múlik, de feledni nem lehet csak megtanulni élni nélküled!" Fájó szívvel emlékezünk HELLER JÁNOSNÉ szül. Lakatos Rozália halálának 1. évfordulójára. Szerető családja
"Elfelejteni téged nem lehet, Mert te voltál a jóság és a szeretet..." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk BALÁZS ISTVÁNNÉ szül. Sárecz Margitra távollétének 20. évében. Férje és fiai
Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. ISTVÁN ANNA 2020. október 8-án, 73 éves korában tragikus hirtelenséggel örökre itt hagyott bennünket. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. október 30-án, pénteken 13 órakor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HORVÁTH DEZSŐ 66 éves korában megpihent. Végső nyugalomra 2020. október 27-én, kedden 12.30-kor helyezzük az andráshidai temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal és szeretettel emlékezünk HORVÁTH ZSOLT halálának 30. évfordulóján. Szerető családja
"Küzdelmes volt élete, Legyen nyugodt pihenése." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS FERENC életének 74. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. október 26-án, hétfőn 14 órakor lesz a kiskanizsai temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló családja
"Megállt a szív, mely élni vágyott, Pihen a kéz, mely dolgozni imádott. Nincs már holnap, ennyi volt az élet, Sirassatok csendben, mert szívetekben tovább élek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, drága édesapánk, nagypapánk, testvérem, nagybátyánk, rokonunk JOBBÁGY TIBOR a letenyei ÉKKÖV Kft. volt ügyvezető igazgatója életének 70. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. október 24-én, szombaton a 9 órakor kezdődő gyászmise után lesz a becsehelyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH FERENC (Csini) életének 67. évében szerető szíve örökre megpihent. Utolsó útjára október 26-án, hétfőn 14 órakor kísérjük a Zalalövő-patakai temetőben. Gyászmise előtte 12 óra 45 perckor a bagodi templomban. A személyes részvétnyilvánítást mellőzni szíveskedjék. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek, Ha rám gondoltok mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk PAIS GYULÁNÉ szül. Tóth Aranka 2020. október 19-én, 91 éves korában örökre megpihent. Temetése 2020. október 26-án (hétfőn) 11.30 órakor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Előtte gyászmise 8 órakor a Fő téri templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy férjem, édesapánk, nagyapánk, apósunk ID. KÓRÁSZ GYÖRGY (VEGS ny. főkönyvelője) életének 90. esztendejében elhunyt, valamint édesapám, fiúnk, bátyánk, nagybátyánk, sógorunk IFJ. KÓRÁSZ GYÖRGY életének 64. esztendejében elhunyt. Hamvasztás utáni közös búcsúztatásuk 2020. október 28-án (szerdán) 13 órakor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Előtte 9 órakor gyászmise a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ ISTVÁNNÉ szül. Pálfi Mária életének 92. évében elhunyt. Temetése 2020. október 22-én, csütörtökön a 12.30-kor kezdődő szentmise után lesz a fűzvölgyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS GYULA pacsai lakos, volt Zala Volán nyugdíjas életének 77. évében elhunyt. Temetése október 24-én, szombaton 10 órai szentmisét követően 11 órakor a pacsai temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély fájdalmunkban osztoznak! A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALOGH EMILNÉ szül. Pálfi Mária 85 éves korában elhunyt. Temetése 2020. október 22-én, csütörtökön a 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a sárhidai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk NÉMETH JÓZSEFNÉ szül. Pápai Mária halálának 5. évfordulóján. Férje és családja
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BURUSÁN JÓZSEFNÉ szül. Hofstadter Márta 62 éves korában betegségben elhunyt. Temetése 2020. október 27-én, kedden 14 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Szentmise aznap 7.30-kor a felső templomban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet, mindenkinek akik RAB JENŐ temetésén részt vettek, és gyászunkban bármely módon osztoztak. Külön köszönetet mondunk dr. Szalai Adrienn kezelőorvosnak, az I. belosztály orvosainak, nővéreinek és összes dolgozójának, dr. Nagy Dóra háziorvosnak és asszisztensének, Horváthné Gerencsér Rita és Kámán Beáta hospice nővéreknek, a sürgősségi osztály dolgozóinak, a mentőszolgálat és betegszállítás dolgozóinak odaadó, lelkiismeretes munkájukért. Gyászoló család
Neki sem (olyan) jó a vírus / 18 perce
Hiába a járvány, a vártnál rosszabbul megy a Netflixnek
A keserű igazság íze / 18 perce
Filmkritika: A chicagói 7-ek tárgyalása
Péter Zsombor
gazdikereső / 23 perce
Tüneményes kutyusok várnak arra, hogy befogadd őket!
zaol.hu
megelőzés és kezelés / 25 perce
A légúti tüneteket tapasztalók ne menjenek közösségbe!
morcosan érkezett / 53 perce
Hazatért Jack, Európa legnagyobb afrikai elefántja
batman / 1 órája
Mégis visszatér Jokerként Jared Leto