Hírek

2016.01.11. 16:43

A szociális szövetkezetben minden tagnak van feladata

Bucsuta – Minden, amit tudni szeretne a szociális szövetkezetekről – e címmel rendeztek hétfőn műhelynapot a település kultúrházában.

Horváth-Balogh Attila

Az előadásokkal tarkított műhelynapon körülbelül félszáz érdeklődő vett részt az önkormányzatok, illetve civil szervezetek részéről.

– Az a célunk, hogy aktuális információkkal szolgáljunk a szociális szövetkezetek jogi és adózási környezetéről, gazdaságos működtetéséről mindazoknak, akik ezt a formát szeretnék választani a helyi gazdaságfejlesztéshez – hallottuk Szeder-Kummer Máriától, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvezető titkárától. – Úgy véljük, hogy a szociális szövetkezet olyan gazdasági forma, amely a helyi tudásra épül és a közösségi munka kiváló terepe. Hogy Zalában is jól működjön a rendszer, ahhoz kevés a jó szándék, meg kell szerezni a szükséges kompetenciákat is, amihez talán most mi is hozzájárulhatunk e műhelynappal.

Szeder-Kummer Mária, Berényiné Bosch Cecília, dr. Forczek Erika és Pereszteginé Cziráki Katalin
Fotó: Szakony Attila

Kucséber József polgármester köszöntője után az előadók sorában dr. Forczek Erika a szociális szövetkezetek működéséről és jogi környezetéről, Berényiné Bosch Cecília a szektor pénzügyi szabályozásáról, míg dr. Laczkó Zsuzsa az üzleti terv kidolgozásáról ejtett szót.

– A szociális szövetkezet profitorientált gazdasági szervezet, az elnevezésében szereplő szociális kifejezés ne tévesszen meg senkit – hallottuk dr. Forczek Erikától. – Gazdasági cél, minél nagyobb nyereség érdekében tevékenykedik, amit feloszthat a tagjai között, vagy közösségi alapot képezhet belőle – ez utóbbival azonban más gazdasági szervezetnél, például bt.-nél, kft.-nél nem találkozhatunk. Az emberek tévesen azt gondolják, hogy ha három féllábú ember van a szövetkezetben, akkor az már biztosan szociális. Nos, nem ettől lesz szociális egy szövetkezet, hanem attól, hogy fontos szerepet kap a működésében a közös munka, az együtt dolgozás, az egymásra figyelés. Minden tagnak személyesen közre kell működnie a szövetkezet sikerében (és ez nem feltétlenül jelent munkaviszonyt), senki nem teheti meg, hogy csak az osztalékfizetéskor jelenik meg és egyébként meg a szövetkezet felé se néz. Utóbbi kizárást von maga után. Azt is fontos tudni, hogy a  szövetkezetben minden tagnak egyenlő szavazati joga van, függetlenül attól, hogy mennyi pénzt, vagy munkát fektetett a szövetkezet működtetésébe.

Jó példákat hozott már működő társaságokról, így a kozmadombjai Borostyán Szociális Szövetkezetről Virágh Enikő, a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye Szociális Szövetkezetről Fatér Balázs, valamint a Szalapai Szociális Szövetkezetről Kiss Csaba.

Az egyik résztvevő, Pereszteginé Cziráki Katalin, Alsónemesapáti polgármestere kérdésünkre azt mondta: tervezik szociális szövetkezet alakítását, de konkrét elképzelésük még nincs. Úgy vélik, előbb a működési keretekkel kell tisztába jönniük – ezért vettek részt a műhelynapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!