A szelídgesztenye hazájában: Nemeshetésnek megőrzött mikrovilágából fakad a bája – szeretnék, ha ezt mások is látnák

Nemeshetés – Egy szép faluban szerettünk volna letelepedni a párommal. Több községben is kerestünk házat, mígnem itt kötöttünk ki. Nemeshetés talán még érintetlennek mondható mikrovilág.

Azon törekvések, hogy  út  épüljön Egerszeg irányába,  s így harmadára csökkenjen a falu elérési ideje, meghiúsultak.  Talán sorszerű is volt, hogy maradt az elzártság, hiszen Nemeshetésnek a mai világban ez a legnagyobb értéke. Ezért őrizhette meg báját, érintetlen természeti szépségét – mondja Lukács Letícia, a falu fiatal betelepültje, akinek portáját Magyar Kálmán polgármester és Weidinger Andrea önkormányzati kirendeltség-vezető mutatta meg turisztikai sorozatunk riportfelvétele során.

– Több betelepülőnk is van. Két külföldi állandó lakosunk lett. De vettek házat olyanok is nálunk, akik külföldön dolgoznak, korábban az ország másik végében éltek, s most itt települtek le. Örvendetes ez, mint ahogy az is, hogy hároméves kor alatti kicsi gyermekünk kilenc van, óvodásunk nyolc, s iskolásunk is 23, a 280 lelkes faluban (1941-ben még 1102 éltek itt). A többségünk nyugdíjas,  s legalább ötven ház áll üresen, közülük sok a hétvégi ház  – említi a népességszámokat a polgármester. A falut nemcsak azért járjuk be, hogy új lakókkal találkozzunk, s szemügyre vegyük a látványosságokat, hanem,  mert kíváncsiak vagyunk, miként néznek ki a „sarkok”. A jobb megértéshez Weidinger Andrea megmutatja a település térképét is, amin jól látszik a későbbi, már tervezettnek számító telekkialakítású községrész, míg másfelé, egymástól esetlegesnek tűnő házcsoportok láthatók.

– Az apám még azt mesélte, hogy a falu nem itt volt, hanem a kapornaki út búcsúszentlászlói elágazásnak környékén. A török időkben a helybeliek megtámadtak egy erre portyázó török csapatot, s a bosszútól tartva menekülniük kellett. Akkor telepedtek be ebbe a völgybe, amit mind a két oldalról magas dombok védenek, erdők vesznek körül, s a családok a birtokaikon építették fel a házaikat. Ezeket a házcsoportokat hívták sarkoknak, s neveiket megőrizték a hetésiek. Van Cigány sarok, Kámán sarok, Magyar sarok ma is, sőt van oláhváros is, ez a falurész meg a külföldről betelepítettekről kapta a nevét; minden külföldről jöttet oláhoknak hívtak, bármilyen volt is a nemzetiségük. Ez a monda, de erre vannak okleveles bizonyítékok is – mondja Kálmán.

Való igaz, az 1554-es jegyzőkönyvek szerint a falunak még temploma és plébániája is volt, ami sajnos nyomtalanul elpusztult. Ezt megelőzően Hetés első írásos említése 1270-ből való,  a 14. században pedig egyre nagyobb számban kisbirtokosok éltek a faluban, ami 1513-ban már elismert nemes község volt, tíz, egytelkes nemes birtokolta. Földjeik elértek a mai Búcsúszentlászlóig, az ottani barokk Kollarics ház eredetileg a hetési közbirtokosság tulajdonában volt, s a mai temető területét is hetési nemesek adták Búcsúszentlászlónak a földjeikből. 1737-ben, III. Károly magyar király (VI. német-római császár) adománylevelében az alábbiakról rendelkezett: „A hetés birtokot, és a környező többi helység gondozását… engedtük, és engedélyezését jónak láttuk, hogy t. i. kétszer országos vásárt tarthassanak a Mi szabad és királyi városaink jogai alapján Hetés határában, ahol Szent László király tiszteletére kápolna áll…”

– Mára megszűnt a falu gazdasági alapját, megélhetését biztosító föld birtoklása. A falu határát két nagy tulajdonos műveli meg az óriási gépeivel, a többi lakónak másból kell megélnie. Ezért akarjuk kihasználni a turizmus nyújtotta lehetőségeket. Sokan jönnek hozzánk Egerszegről az erdőn átvezető, kijelölt túraútvonalon, s van két vendégházunk is, de ezek forgalma egyre csekélyebb. Fontos tudni rólunk, a határunkban található egy ősgesztenyés erdő, ami talán rejt magában kitörési lehetőséget. Egykor ez volt a Dunántúl legnagyobb ősgesztenyés erdeje. Amikor még iskolás voltam, két hétig jártunk az iskolával is gesztenyét szedni, a falunk határából ezer-ezerkétszáz mázsa gesztenye gyűlt össze. Sajnos a gesztenyét több kór is megtámadta. A község földjén ültettünk kétszáz gesztenye csemetét. Beleástam magam a gesztenye tudnivalóiba, a szakemberek szerint lesznek fajták, amelyek immunissá válnak a mostani kórokozókkal szemben – mondja a polgármester, s megmutatja a fiatal ültetvényt. Az immunitás-előrejelzésben lehet valami, mert például a hegyen látunk egymás mellett álló gesztenyefákat, amelyek egyikét szinte teljesen tönkretette a gubacsdarázs, a másik meg teljesen egészséges.

– A hagyományos falunapok helyett hat éve, október elején megrendezzük a gesztenyefesztivált. Igaz, volt olyan év, hogy úgy kellett  gesztenyét vásárolnunk, mert az időjárás elvitte az itteni termést. Tavaly viszont már hatszáz vendégünk volt. Az idén október 8-án lesz a fesztivál – mondja Kálmán, s megosztja gondolatait arról, hogy fontosak az ilyen barátkozások, a kitárulkozás arra ösztönöz, érdemes felfedezni a közvetlen környezet értékeit.

– Nemeshetésnek például  messze környéken egyedülálló, vasbetonból készült, puritán stílusú temploma van. Koroncz László, búcsúszentlászlói plébános szellemi irányítása mellett, az idén 80 esztendős Török Ferenc építész tervei alapján  a szocializmus egyházellenes időszakában lakossági összefogással épült 1974-től 1976-ig  – mutatja a polgármester az építményt, melynek a bejárata feletti felirat szimbolikusan hirdeti: “Állom a vihart!”

Nemeshetést a turizmus szakemberei a megye egyik legszebb vidékének tartják. Nem véletlenül vett annak idején itt egy tömésházat Lackner László, az egykori Zalatour-vezető, aki már a hetvenes évek végétől sokat tett a falusi turizmus, a falusi üdültetés meghonosításáért.

– Amikor ezt a házat megvettem,  a barátaim azt mondták, megőrültél, rád fog dőlni ez a romhalmaz. Én bíztam a hatvan centi széles falakban és sikerült  az épület felújítása. Miután a gyerekek kirepültek, magunkra maradtunk, megpróbáltuk kiadni az épületet. Voltak sikereink, még Angliából is jött vendég hozzánk. Most, hogy az Erzsébet-kártyát is forintosítják, meghal a falusi vendéglátás. Még ha ez sokkal olcsóbb üdülési forma is, mint a drága wellness szállodákban pihenni, nem üdülésre fordítják ezt a juttatást a családok. Pályázati segítséget kellene nyújtani a falusi vendéglátáshoz, mert ha látnának benne fantáziát az emberek, számos értékes házat nem hagynának el, hanem felújítanák őket, s élettel töltenék meg a falut azok, akik szeretik, vágyják a vidék szépségeit – vélekedik Lackner László.

– Az elmúlt években  megtörtént a községháza és a kultúrház belső korszerűsítése, most a külső felújítást tervezzük, hogy szebb arcát mutathassuk a falunknak – mondja a polgármester, aki elvezet egy szép öreg házhoz, szeretné megmutatni, hogy aki itt él, vágyik a szépre, s tesz is érte. Az igen régi épületnek tiszta fehérre meszelték  a falait, alul a lábazati részt meg szürkére.

-Még nagyapám vásárolta valamikor ezt házat, benne éldegélek egyedül, de nagyon szeretek itt lakni és várni az unokákat. Már nyolcvanéves vagyok, de minden évben lemeszelem a külsejét is húsvétra, hogy szép legyen – mondja Csóka Gáborné Irén néni, s jókedvűen int búcsút, amikor eltávozunk.


szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
forrnak az indulatok
Messi: már meg sem lepett, hogy így bánt Suárezzel a vezetőség...
folytatás jövőre / 4 perce
Csaknem hatszáz család nyaralt ingyen a Mészáros-csoport jóvoltából
Az ingyenes üdültetést elsősorban a koronavírus-járvány ideje alatt nehéz helyzetbe került családok vehették igénybe.
Gyász
Tudatjuk mindenkivel, hogy BORBÉLY GYULÁNÉ szül. Kristály Ida temetését 2020. szeptember 30-án 13.30-kor tartjuk a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben.
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. MOLNÁR NÁNDOR életének 81. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 13 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Előtte 12.15-kor szentmise a kórház kápolnában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk GYÖNGY ISTVÁNNÉ szül. Horváth Gyöngyike 2020. szeptember 19-én csendesen megpihent. Szeptember 29-én, kedden 11 órakor kísérjük utolsó útjára a zalaszabari temetőben. Köszönet a barátoknak, rokonoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Lányai és családjaik
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BABATICS JÓZSEF életének 68. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 29-én, kedden 13.30-kor lesz az egerszeghegyi temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SKÁFÁR JÓZSEFNÉ szül. Kovács Margit zalaszentgróti lakos életének 94. évében szíve örökre megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
" Nélküled már semmi sem olyan, mint régen, Fájó könnycsepp lettél mindannyiunk szívében, Idézzük szavaid, mosolyod emléked, Szerettünk, szeretünk, nem feledünk Téged." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JELENICSNÉ HALÁSZ IDA életének 54. évében szíve megszünt dobogni. Végső nyugalomra helyezése szeptember 28-án, hétfőn 15 órakor lesz a hottói temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise a hottói templomban. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Szerető családja Zalai Hírlap munkatársai A Mediaworks Hungary Zrt. saját halottjának tekinti.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÓ PIROSKA életének 87. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 10 órakor lesz a milejszegi-rózsásszegi temetőben. Előtte 9.30-kor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKOS JÓZSEFNÉ szül. Gérczei Emma életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a petrikeresztúri temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOZMA IMRE életének 90. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JOBBÁGY JÁNOS (Laci) életének 64. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn 15.30-kor lesz a becsehelyi temetőben. Előtte 15 órakor gyászmise a becsehelyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KISS ISTVÁN alibánfai lakos életének 67. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 13.30-kor kezdődő gyászmise után 14.00 órakor lesz az alibánfai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Soha el nem múló szeretettel... KASZÁS JÓZSEF életének 78. évében örökre megpihent. Az elhunyt lelki üdvéért a temetés előtt 2020. szeptember 25-én, pénteken 14 óra 30 perces kezdettel gyászmise lesz Zalaegerszegen, a csácsi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló fia és családja
"Jöttél, és elmentél halkan, Mint a földnek futó vendége. Honnan? Hová? Mi azt tudjuk csak, Isten kezéből, Isten kezébe." Megrendülten tudatjuk, hogy TÓTH MIKLÓS volt zalaszentbalázsi lakos tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Örök álmát őrizze béke és nyugalom!" Soha el nem múló szeretettel emlékezünk GERENCSÉR LÁSZLÓ halálának 10. évfordulóján. Szerettei
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIGÓ LAJOSNÉ szül. Lóránt Rozália életének 90. évében örökre megpihent. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 11 órakor lesz a kozmadombjai temetőben. Előtte 10 órakor gyászmise a kálócfai templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk SZABÓ ERZSÉBET (Zsozsó) halálának 3. évfordulóján. Leánya Cintia, szerető szülei és húga Tünde
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEDENEK ANDRÁS szíve, életének 65. évében szerető családja körében örökre megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ERZSÉBET (Nyanya) 92 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 9 órakor lesz a zalaegerszegi, Göcseji úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Mégis elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De a szívünkben él, s örökre ott marad." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ÖZV. BOROS LAJOSNÉ szül. Kukor Mária halálának 10. évfordulóján BOROS ERVIN halálának 22. évfordulóján és BOROS ÉVA halálának közelgő 4. évfordulóján. Csilla és családja
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, Szeressétek egymást, mert én már nem leszek..." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy KOSTORJÁK JÓZSEF MIHÁLY 65 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Ezúton szeretnénk megköszönni a II-es Belgyógyászat munkatársainak áldozatos munkáját. Gyászoló édesanyja, testvére, fiai és unokája
Kreatív / 23 perce
Készítsen praktikus és vidám üzenőfalat!
nem lesz egyedül / 46 perce
Tom Cruise egy év múlva kezd forgatni az űrben
Értéknek tekintik a családot / 52 perce
Zalaapátiban támogatják a gyermeket vállalókat, sokféle módon segítenek
Péter B. Árpád
Elismerés / 1 órája
Napút-díjat kapott Jankovics Marcell
felértékelődő ágazatok / 1 órája
A cégek a csődtől tartanak, a lakosság a munkahely elvesztésétől fél (videó)
sajtótájékoztató / 1 órája
Szijjártó: Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak (videó)