A szelídgesztenye hazájában: Nemeshetésnek megőrzött mikrovilágából fakad a bája – szeretnék, ha ezt mások is látnák

Azon törekvések, hogy  út  épüljön Egerszeg irányába,  s így harmadára csökkenjen a falu elérési ideje, meghiúsultak.  Talán sorszerű is volt, hogy maradt az elzártság, hiszen Nemeshetésnek a mai világban ez a legnagyobb értéke. Ezért őrizhette meg báját, érintetlen természeti szépségét – mondja Lukács Letícia, a falu fiatal betelepültje, akinek portáját Magyar Kálmán polgármester és Weidinger Andrea önkormányzati kirendeltség-vezető mutatta meg turisztikai sorozatunk riportfelvétele során.

– Több betelepülőnk is van. Két külföldi állandó lakosunk lett. De vettek házat olyanok is nálunk, akik külföldön dolgoznak, korábban az ország másik végében éltek, s most itt települtek le. Örvendetes ez, mint ahogy az is, hogy hároméves kor alatti kicsi gyermekünk kilenc van, óvodásunk nyolc, s iskolásunk is 23, a 280 lelkes faluban (1941-ben még 1102 éltek itt). A többségünk nyugdíjas,  s legalább ötven ház áll üresen, közülük sok a hétvégi ház  – említi a népességszámokat a polgármester. A falut nemcsak azért járjuk be, hogy új lakókkal találkozzunk, s szemügyre vegyük a látványosságokat, hanem,  mert kíváncsiak vagyunk, miként néznek ki a „sarkok”. A jobb megértéshez Weidinger Andrea megmutatja a település térképét is, amin jól látszik a későbbi, már tervezettnek számító telekkialakítású községrész, míg másfelé, egymástól esetlegesnek tűnő házcsoportok láthatók.

– Az apám még azt mesélte, hogy a falu nem itt volt, hanem a kapornaki út búcsúszentlászlói elágazásnak környékén. A török időkben a helybeliek megtámadtak egy erre portyázó török csapatot, s a bosszútól tartva menekülniük kellett. Akkor telepedtek be ebbe a völgybe, amit mind a két oldalról magas dombok védenek, erdők vesznek körül, s a családok a birtokaikon építették fel a házaikat. Ezeket a házcsoportokat hívták sarkoknak, s neveiket megőrizték a hetésiek. Van Cigány sarok, Kámán sarok, Magyar sarok ma is, sőt van oláhváros is, ez a falurész meg a külföldről betelepítettekről kapta a nevét; minden külföldről jöttet oláhoknak hívtak, bármilyen volt is a nemzetiségük. Ez a monda, de erre vannak okleveles bizonyítékok is – mondja Kálmán.

Való igaz, az 1554-es jegyzőkönyvek szerint a falunak még temploma és plébániája is volt, ami sajnos nyomtalanul elpusztult. Ezt megelőzően Hetés első írásos említése 1270-ből való,  a 14. században pedig egyre nagyobb számban kisbirtokosok éltek a faluban, ami 1513-ban már elismert nemes község volt, tíz, egytelkes nemes birtokolta. Földjeik elértek a mai Búcsúszentlászlóig, az ottani barokk Kollarics ház eredetileg a hetési közbirtokosság tulajdonában volt, s a mai temető területét is hetési nemesek adták Búcsúszentlászlónak a földjeikből. 1737-ben, III. Károly magyar király (VI. német-római császár) adománylevelében az alábbiakról rendelkezett: „A hetés birtokot, és a környező többi helység gondozását… engedtük, és engedélyezését jónak láttuk, hogy t. i. kétszer országos vásárt tarthassanak a Mi szabad és királyi városaink jogai alapján Hetés határában, ahol Szent László király tiszteletére kápolna áll…”

– Mára megszűnt a falu gazdasági alapját, megélhetését biztosító föld birtoklása. A falu határát két nagy tulajdonos műveli meg az óriási gépeivel, a többi lakónak másból kell megélnie. Ezért akarjuk kihasználni a turizmus nyújtotta lehetőségeket. Sokan jönnek hozzánk Egerszegről az erdőn átvezető, kijelölt túraútvonalon, s van két vendégházunk is, de ezek forgalma egyre csekélyebb. Fontos tudni rólunk, a határunkban található egy ősgesztenyés erdő, ami talán rejt magában kitörési lehetőséget. Egykor ez volt a Dunántúl legnagyobb ősgesztenyés erdeje. Amikor még iskolás voltam, két hétig jártunk az iskolával is gesztenyét szedni, a falunk határából ezer-ezerkétszáz mázsa gesztenye gyűlt össze. Sajnos a gesztenyét több kór is megtámadta. A község földjén ültettünk kétszáz gesztenye csemetét. Beleástam magam a gesztenye tudnivalóiba, a szakemberek szerint lesznek fajták, amelyek immunissá válnak a mostani kórokozókkal szemben – mondja a polgármester, s megmutatja a fiatal ültetvényt. Az immunitás-előrejelzésben lehet valami, mert például a hegyen látunk egymás mellett álló gesztenyefákat, amelyek egyikét szinte teljesen tönkretette a gubacsdarázs, a másik meg teljesen egészséges.

– A hagyományos falunapok helyett hat éve, október elején megrendezzük a gesztenyefesztivált. Igaz, volt olyan év, hogy úgy kellett  gesztenyét vásárolnunk, mert az időjárás elvitte az itteni termést. Tavaly viszont már hatszáz vendégünk volt. Az idén október 8-án lesz a fesztivál – mondja Kálmán, s megosztja gondolatait arról, hogy fontosak az ilyen barátkozások, a kitárulkozás arra ösztönöz, érdemes felfedezni a közvetlen környezet értékeit.

– Nemeshetésnek például  messze környéken egyedülálló, vasbetonból készült, puritán stílusú temploma van. Koroncz László, búcsúszentlászlói plébános szellemi irányítása mellett, az idén 80 esztendős Török Ferenc építész tervei alapján  a szocializmus egyházellenes időszakában lakossági összefogással épült 1974-től 1976-ig  – mutatja a polgármester az építményt, melynek a bejárata feletti felirat szimbolikusan hirdeti: “Állom a vihart!”

Nemeshetést a turizmus szakemberei a megye egyik legszebb vidékének tartják. Nem véletlenül vett annak idején itt egy tömésházat Lackner László, az egykori Zalatour-vezető, aki már a hetvenes évek végétől sokat tett a falusi turizmus, a falusi üdültetés meghonosításáért.

– Amikor ezt a házat megvettem,  a barátaim azt mondták, megőrültél, rád fog dőlni ez a romhalmaz. Én bíztam a hatvan centi széles falakban és sikerült  az épület felújítása. Miután a gyerekek kirepültek, magunkra maradtunk, megpróbáltuk kiadni az épületet. Voltak sikereink, még Angliából is jött vendég hozzánk. Most, hogy az Erzsébet-kártyát is forintosítják, meghal a falusi vendéglátás. Még ha ez sokkal olcsóbb üdülési forma is, mint a drága wellness szállodákban pihenni, nem üdülésre fordítják ezt a juttatást a családok. Pályázati segítséget kellene nyújtani a falusi vendéglátáshoz, mert ha látnának benne fantáziát az emberek, számos értékes házat nem hagynának el, hanem felújítanák őket, s élettel töltenék meg a falut azok, akik szeretik, vágyják a vidék szépségeit – vélekedik Lackner László.

– Az elmúlt években  megtörtént a községháza és a kultúrház belső korszerűsítése, most a külső felújítást tervezzük, hogy szebb arcát mutathassuk a falunknak – mondja a polgármester, aki elvezet egy szép öreg házhoz, szeretné megmutatni, hogy aki itt él, vágyik a szépre, s tesz is érte. Az igen régi épületnek tiszta fehérre meszelték  a falait, alul a lábazati részt meg szürkére.

-Még nagyapám vásárolta valamikor ezt házat, benne éldegélek egyedül, de nagyon szeretek itt lakni és várni az unokákat. Már nyolcvanéves vagyok, de minden évben lemeszelem a külsejét is húsvétra, hogy szép legyen – mondja Csóka Gáborné Irén néni, s jókedvűen int búcsút, amikor eltávozunk.


szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
A legjobb fiatal zeneművészek díja
150 éves barátság
Orbán Viktor: Magyarország és Japán érdekelt egymás sikerében
Életeket ment / 18 perce
Így is segíthetsz! Mutatjuk a zalai településeket, ahol vért adhatsz
Íme, a véradások listája december 9-december 15. között Zala megyében.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk BICSÁK LÁSZLÓNÉ szül. Sernek Mária halálának első évfordulóján. Szerető férje és lánya
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mérhetetlen nagy fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága, jó férj és édesapa KORCSMÁROS ISTVÁN a DKG nyugdíjasa, kiskanizsai lakos 70 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, kedden 14 órakor lesz Petriventén, a kápolnában. Kérésünk, hogy egy szál virággal búcsúzzanak tőle. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Temetése későbbi időpontban, szűk családi körben történik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek. A gyászoló család
Fájó szívvel, könnyes szemmel emlékezünk LŐRINCZ ANTAL és neje KORONCZI MARGIT haláluk évfordulójára. Gyermekeik és családjuk
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH FERENCNÉ szül. Korcsmáros Mária szepetneki lakos életének 88. évében elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn a 10.30-kor kezdődő gyászmise után 11 órakor lesz a szepetneki temetőben. Gyászoló család
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon, Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ LÁSZLÓ 72 éves korában elhunyt. Temetése december 9-én (hétfőn) 10 órakor lesz a keszthelyi Új temetőben. Előtte 8 órakor mise a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Főtéri templomban. Ezúton köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TEMLEITNER SÁNDORNÉ szül. Wappel Gizella (Ica néni, a Barna ABC volt dolgozója) életének 75. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 11-én (szerdán) 13 órakor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó feleségem, édesanyánk, nagymamánk HORVÁTH JÓZSEFNÉ szül. Markó Terézia életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, kedden 10 óra 30 perckor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Kegyeletüket egy szál virággal kérjük kifejezni. A gyászoló család
"Megállt a szív, mely élni vágyott, Pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled üres és szomorú a házunk, és nem hisszük el, hogy már hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖNCZ KÁLMÁNNÉ szül. Rikli Mária (lendvadedesi lakos) életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. december 9-én (hétfőn) 13 órakor lesz a lendvadedesi temetőben. Előtte gyászmise 12 órakor a rédicsi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ISTVÁNNÉ szül. Spitzner Magdolna életének 90. évében elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, 14 órakor lesz a pakodi temetőben. Előtte 13.15-kor gyászmise. Gyászoló család
"Nem vársz bennünket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, Hisz te a jónál is jobbat érdemelnél." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRTH LÁSZLÓNÉ szül. Kozári Mária zalaújlaki lakos életének 85. évében elhunyt. Temetése 2019. december 10-én, kedden 13.30-kor lesz a zalaújlaki temetőben. Előtte 13 órakor gyászmise. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyermekei, unokái és dédunokái
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RAG JENŐ 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 12-én (csütörtökön) 13.30-kor lesz a zalaegerszegi Új temetőben. A gyászoló család
"Sohasem halványul szívünkben az emléked, sohasem szűnik meg lelkünk gyásza érted!" Emlékezünk SZUNYOGH IMRÉNÉ szül. Kovács Margit halálának 2. évfordulójn. Szerető lányod és családja
"Az Ő szíve megpihent, a miénk vérzik, A fájdalmat csak az élők érzik." Emlékezünk TÓTH ZSOLT halálának 9. évfordulóján. Szülei, és testvére
Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy JÓZSA IMRÉNÉ szül. Deli Sarolta életének 80. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 10-én, kedden 14 órakor lesz Zalaegerszegen, a csácsbozsoki temetőben. Előtte gyászmise 13 óra 30 perckor. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Fáradt teste megpihenni tért, Hosszú, szép idő volt, amit ő megélt. Türelmesen várt az Úr hívó szavára, Most belépett ő is az örök hazába, Hol hitvese várja az örök lakásban." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk és dédikénk PÖLÖSKEY ISTVÁNNÉ szül. Kovács Elvira gelsei lakos életének 100. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 7-én, szombaton a 11 órakor kezdődő gyászmise után lesz a gelsei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet, csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. "Szomorú szívvel tudatjuk, hogy EGYED ANTAL 90 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 7-én, szombaton 12.30-kor kezdődő gyászmise után az esztergályhorváti régi temetőben lesz. A gyászoló család
Drága családom, rokonok, ismerősök! Abban a hitben zárom le szemem, hogy tőlem telhetően igyekeztem mindent elrendezni. Jó volt veletek és köszönöm nektek az együtt eltöltött éveket. Őszinte szeretetben megnyugodva most el kell köszönnöm tőletek. Kérlek benneteket, úgy emlékezzetek a szép évekre, ahogy most szívem minden melegével tekintek vissza rátok, búcsút veszünk egymástól. Györkös Béláné Molnár Irma
"Tudjuk, hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk. Enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk." Emlékezünk MARTON JÓZSEF halálának első évfordulóján. Szerető családja
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÜST GYULA 71 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn 14 órakor a nagyrécsei templomban tartandó gyászmise után lesz a nagyrécsei temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy GOMBOS LÁSZLÓNÉ szül. Pál Margit életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 6-án, pénteken 10.30-kor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. A szerető család
50. születésnap / 31 perce
Az Aerosmith huszonhat év után jövőre visszatér Magyarországra
tippek / 34 perce
Így lehet meghitt hangulat a lakásban
Női kézilabda-vb / 57 perce
Az utolsó pillanatban nyertek a románok
szívünkből szól / 1 órája
Gajdics Ottót kapta az Eötvös József-sajtódíjat
tűzveszélyesek voltak / 1 órája
Csak minden nyolcadik fényfűzér biztonságos
különleges nap / 1 órája
A tűzoltók tetten érték a Mikulást (videó)