Hírek

2016.08.16. 11:17

A székelykapu jelkép

Türje - Székelykaput avattak vasárnap a türjei falunap keretében. Délután szórakoztató programok várták a lakosságot.

Szalay Csaba

A nagy számban összegyűlt helybeliek először a türjei Hétszínvirág énekkarral együtt elénekelték a Himnuszt, majd Nagy Ferenc László polgármester köszöntötte a meghívottakat és a falu lakóit.

Fotó: Szalay Csaba

Beszédében reményét fejezte ki, hogy a székelykapu a nagy távolság és a szétdaraboltság ellenére tovább erősíti Türje és az erdélyi Gyergyóalfalu barátságát.

- Ez a mai kiemelkedő esemény nyomatékos bizonyítéka annak, hogy mi, magyarok anyaországon belül és annak határain kívül, teszünk és tenni akarunk a magyarság fennmaradásáért Európában. Legyen ez a kapu szimbóluma településünk vendégszeretetének, legyen jelképe a barátságnak és az összetartozásnak - mondta a polgármester.

Miután a helyi plébános, Dávid atya megáldotta a székelykaput, Nagy Ferenc László felkérte Hosszú Ernőné nyugdíjas pedagógust, zászlóanyát, valamint dr. Nagy László korábbi polgármestert, hogy a nemzeti színű szalag átvágásával avassák fel a kaput, amely Szabó Lajos helyi fafaragó alkotása.

Délután a sportpályán igazi búcsúi hangulat alakult ki. A rendezvényen részt vett Manninger Jenő országgyűlési képviselő, aki elismerően szólt a türjei fejlesztésekről, eredményekről. A színes programban fellépett a Hétszínvirág énekegyüttes, a Türjei Amatőrök, a Táncolni Szeretők Csoportja, a Szellőrózsa Hastánc csoport és Tüsi bohóc. Volt táncház és koncertet adott a TNT és Dobrády Ákos.

A színpadon a helyi fotószakkör csodálatos képei voltak láthatók. A gyerekek is sokféle szórakoztató programból válogathattak, a Balatonalmádi Művésztelep keramikusaival például kézműves foglalkozáson vehettek részt. A türjei falunap bállal zárult, amelyen a Görcsi fivérek zenéltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!