Hírek

2016.06.23. 16:44

A PM az előválasztásról és az alapjövedelemről

Zalaegerszeg – A korrupt Orbán-kormány leváltásához vezető út fontos mérföldköve lehet az előválasztás.

Arany Gábor

Legalábbis ez a meggyőződés érződött ki Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagjának szavaiból, aki csütörtökön az Apáczai téri művelődési központban tartott lakossági fórumot és előtte sajtótájékoztatót.

A PM által képviselt koncepció szerint az Orbán-kormányt csak akkor lehet leváltani, ha az ellenzéki pártok megosztottságát felszámolják. Nem ismétlődhet meg a 2014-es fiaskó, amikor a választók azt látták, hogy a Fidesszel szemben megegyezésre képtelen szervezetek állnak. Ezért olasz, francia, amerikai mintára előválasztáson kell megtalálni a 106 egyéni jelöltet és a leendő miniszterelnök aspiránst a pártok, civil szervezetek által indított személyek közül. Az országgyűlési választásokon pedig ezek a jelöltek állnának szemben a Fidesz támogatottjaival. Számításaik szerint a 2017 őszén lebonyolítandó voksoláson – aminek lenne online változata is – mintegy 3-400 ezer ember venne részt aktív szavazóként. Mindez egymilliárd forintból lebonyolítható, aminek költségeire támogatásokat is várnának. Az elképzelésükre nyitottan reagált az Együtt Magyarországért, illetve Demokratikus Koalíció és számítanak az MSZP támogatására is. Szólt arról is, hogy kormányra kerülés esetén bevezetnék az alapjövedelmet. Ez segítene felszámolni a mélyszegénységet, és az emberek 80 százalékának javítana a helyzetén, ezért jövőt adna az országnak. Számításaik szerint a felnőtteknek adandó havi 50 ezer, gyermekeknek 25 ezer forint kivitelezhető anélkül, hogy az adó, az államadósság növeléssel járna.

A PM egerszegi szervezetének elnöke, Bretter Dávid az egészségügy helyzetére hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint annak dacára, hogy a megyei kórházban számos beruházás lezajlott, új kardiológiai részleg épül, több részlegében tarthatatlan állapotok uralkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!