Hírek

2017.08.01. 17:30

A partizánok emléke - Dr. Papp Attila Azok az isztriai vörös csillagok című kötetéről

ZALAEGERSZEG A történettudománnyal foglalkozó zalai szerző hat-hét évvel ezelőtt csodálkozott rá, milyen sok emlékhely figyelmeztet a horvátországi Isztria félszigeten a második világháború alatti veszteségekre, a katonákra, partizánokra.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Papp Attila ekkor határozta el, más szemmel néz a számunkra szinte csak az elérhető közeli tengert jelentő horvát vidékre, s szisztematikusan sorra veszi a zömmel vörös csillaggal ékes emlékműveket. "Elindulok majd Rijekából, és a 66-os, régi tengerparti út mentén haladva egészen a Limski-fjordig, Rovinj városáig megyek, és megörökítem a II. világháború partizánmementóit az Isztrián.", írja az elhatározásról. Az önkéntes "leltározásból" tavaly év végén könyv született, amelynek segítségével az olvasók is végigjárhatják a Nagykanizsát kiindulópontul választó dr. Papp Attila speciális zarándoklatát. (Amelyet szakmai-erkölcsi támogatásáról biztosított pécsi tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense, dr. Tilk Péter PhD., Nagykanizsa önkormányzata pedig a kiadáshoz nyújtott segítséget.)

Rovinjban 5 méternél magasabb a monumentális faragott márványtábla, előtte a feliratot hordozó szarkofággal, mellett két mellszobor két partizán, Pino Budicin és Matteo Benussi Cio arcmásával - Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A sok-sok színes idegenforgalmi fotóval és korabeli illusztrációval kiegészített kötet elején a szerző néhány szóba összefoglalja, miért volt a többi kelet-európai szocialista országtól eltérő működésű a hajdani Jugoszlávia, melynek alapjait a Tito vezette partizánmozgalom teremtette meg, de kitért az első világháború térségbeli eseményeinek messzeható részleteire is. Tisztázódik a partizánok, a csetnikek, a horvát usztasák, a bosnyák Handzsár (reguláris SS-alakulat), s a szintén német szervevésű az albán Skanderbeg, státusza, szerepe is.

A második világháború címszavakba foglalható vázlata után jelzi, Jugoszlávia népei a 90-es években újra egymás ellen fordultak, ami jól mutatja a titoi államkonglomerátum sérülékenységét.

A kötet címlapja - Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Mindezek után járjuk be az Isztriai-félszigetet, eleinte a turisták szemszögéből, hogy aztán fotók, leírások segítségével vegyük számba: szinte minden településen őrzik a partizánok emlékét. A könyv segítségével járunk Opatijában, Ikában, a Plomini-öbölben, Rasában, Barban utcáin (ahol az emlékhely hiányos felirata ma épp nem értelmezhető), Prodolban, Pulában, Rovinjban. A fényképfelvételek bizonyítják, az ott élők ma is hősként gondolnak a II. világháborúban fegyvert fogó szabadságharcosokra, a emlékhelyek gondozottak, ápoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!