Hírek

2015.09.23. 12:58

A szentpéterúri panaszost zavarják a szemközt élő ebek - A vizsgálat nem állapított meg jogsértést

Szentpéterúr - A szentpéterúri Jókai utcában élő olvasónk, Kincses Tiborné kutyatartási panasszal fordult szerkesztőségünkhöz.

Magyar Hajnalka

A hölgy azt sérelmezi, hogy a vele szemközt letelepedett német férfi harci kutyákat tenyészt, s azokat nem megfelelő körülmények között tartja. A kutyákat gyakran hagyja magukra bezárva, azok ilyenkor összemarnak. Emellett az ürülék eltakarítása bűzzel jár, s az ebek sokat zajonganak, főként éjszaka. Az is megtörtént, hogy egyik kutya kiszabadult az utcára. A panaszos mindezt nehezen éli meg, nem tud szellőztetni, pihenni, nincs nyugalma sem éjjel sem nappal.

Panaszával több hivatal is foglalkozott, a fejleményekről dr. Koczka Csabától, a Zalaegerszegi Járási Hivatal vezetőjétől kaptunk összefoglalót.

A leírtakból kitűnik, hogy a Zalaegerszegi Járási Hivatal a Zalaszentmihályi Közös Önkormányzati Hivatalhoz érkezett lakossági bejelentés alapján eljárást indított a községben lakó német állampolgár ellen a levegőtisztaság-védelmi követelmények megsértésének kivizsgálása érdekében. Az eljárás során a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság hatósági állatorvosaival, valamint Szentpéterúr község aljegyzőjével - tolmács közreműködésével - helyszíni szemlét tartottak.

A szemle során a német fiatalember mindenben együttműködött, a kutyák tartási helyét, útlevelét megmutatta, chip-azonosításra egyenként elővezette őket. A körülkerített ingatlan kertje az ellenőrzés időpontjában nem volt kellően gondozott, a fű magasra nőtt, enyhe kutyaürülékszag volt érezhető.

Az ingatlan területén összesen 6 amerikai bully fajtájú kutyát tart a tulajdonos. A fedett kőépületben kialakított egyedi boxokban 4 kutya volt elhelyezve, kettő a lakóházából került elővezetésre. A tulajdonost figyelmeztették, hogy az ürüléket naponta távolítsa el. Elmondása szerint a reggeli és esti órákban a kertbe kiengedi a kutyákat, így az egyedi boxos tartási mód megengedett. A kutyák fegyelmezett viselkedése amit be is mutatott arra engedett következtetni, hogy nevelésükkel, tanításukkal foglalkozik. A kutyák jó általános állapottal, jó kondícióval rendelkeztek, rajtuk sérülés, marakodás nyoma nem volt látható, egyedileg azonosítottak voltak, veszettség elleni immunizálásuk érvényes volt.

Eljárás megindítására okot adó jogsértést a hatósági állatorvosok nem tapasztaltak.

A hatósági szemlén részt vevők bűzhatást az utcafronton nem érzékeltek, a kutyák a szemlét megelőzően, illetve annak folyamán sem zajongtak , higgadtak voltak, és tartójuk utasítására engedelmeskedtek. A kutyatartó úgy nyilatkozott, hogy hobbiból tartja az ebeket. Tenyésztésre utaló körülmény, illetve bizonyíték nem merült fel. Elmondta, a házában mindig tartózkodik valaki, aki a kutyákat gondozza, ha ő nincs otthon. A területen időközönként a levegő járásától függően érezhető volt a kutyaürülékszag, de a közelben lakó tanúk meghallgatása is azt támasztotta alá, hogy a bűzterhelés mértéke a terület rendeltetésszerű használatát nem zavarja. A kutyatulajdonos a keletkező hulladék tárolása érdekében új tárolókat helyezett el, a kaszálást elvégezte, a hatóság által elvárt minden intézkedést megtett.

A bizonyítási eljárás nem talált okot levegőtisztaság-védelmi bírság kiszabására, így az eljárást megszüntették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!