Hírek

2017.05.20. 12:30

A pálinka egy őszinte ital

Nagykanizsa, Eszteregnye - Kajszibarackból, szőlőből, málnából és fekete ribizliből készített párlatokkal remekelt Tóth István és Födő Zsolt a 18. gyulai pálinkafesztiválon.

Benedek Bálint

A bérfőzdék és a magánfőzők párlatversenyére ezúttal a határon túli nevezéseket is elfogadták. Ennek köszönhetően a nemzetközivé bővített viadalra szerb, szlovák és román gazdákkal együtt rekordszámú 715 (!) jelentkező mintáit kóstolhatta a 24 tagú szakértőkből álló zsűri.

A nívós megmérettetésen Zala megyét a kanizsai Tóth István valamint az eszteregnyei Födő Zsolt képviselték. Előbbi gazda több országos seregszemlén szerepelt, míg barátja először próbálta ki az italait ilyen népes mezőnyben.

- Rendkívül fontosnak tartom a visszaigazolást arról, hogy milyen úton haladok - fogalmazott Tóth István. - A baráti társaságunkban sokan, többek között a rutinos Gazdag Attila is segített, hogy miként kell a pálinkákkal jól bánni, a viadalok pedig további iránymutatást adnak a jövőre nézve. Elképzelhető, hogy nem minden ítélettel értek egyet, azonban megfontolom a kritikai észrevételeket, hiszen ezekből még több tapasztalttal gazdagodom.

 

István elégedett, hiszen mind a négy pálinkájával érmet kapott. Az olaszrizling törköly, s az Éva szőlőből készült párlata mellett egy cuveé egyaránt ezüstérmet kapott. Utóbbi ital érdekessége, hogy külön lefőzött Irsai Olivér, Olaszrizling, Ottonel muskotály és Zöld veltelini házasításából született meg. A kajszibarack pálinka pedig bronz minősítésben részesült.

Az ítészek a vakkóstoláson a tisztaságot, a karaktert, a szájérzetet, s az egész ital harmóniáját veszik górcső alá.

Az eszteregnyei Födő Zsolt két éve érzett először késztetést arra, hogy kipróbálja a pálinkafőzés ősi tudományát, ugyanis birtokán a szőlőtőkék mellett rengeteg gyümölccsel foglalkozott. Kezdetben a világhálón keresztül tájékozódott, majd Tóth István segítségével igyekezett a lehető legjobbra törekedni.

- A pálinka egy őszinte ital, minden hibánk megtalálható a végtermékben - mesélte Födő Zsolt. - A gondoskodás éppúgy kiérződik az ízéből, mint az alapanyag minősége.

A debütálás kitűnően sikerült az eszteregnyei gazdának, hiszen a fekete cseresznye pálinka maximális pontszámmal aranyérmes lett, míg a fekete ribizliből, málnából valamint cseresznyéből készült italt pedig a szintén szenzációs második helyre sorolták.

CITROM ÉS MANDARIN PÁRLAT

A pálinkák készítése során a szakértelem mellett az alapanyagok minőségére is különösen figyelni kell. Tóth István szerint az éretlenebb gyümölcs könnyen tönkreteheti az italt, mindig a jól érettből kell választani. Ugyanakkor a gazda gyakran kísérletezik újdonságokkal is, például főzött már déli gyümölcsből is párlatot. A citrom és a mandarin rengeteg olajat tartalmaz, ám avatatlan kezet között nem biztos, hogy visszaadja az eredeti kellemes aromákat és ízeket. A citrom és a mandarin alapos pucolást igényelnek, sziszifuszi munka, hiszen még a gerezdek közötti vékony hártyáktól is meg kell szabadítani minden darabot, különben kesernyés, élvezhetetlen íze lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!