Hírek

2017.08.29. 15:35

Összesen 900, nem támogatott új állást jelentettek be a munkáltatók Zala megyében

ZALAEGERSZEG Július végén a megyében 6831 álláskeresőt regisztrált a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya.

Hajdu Péter

Ez azt jelenti, hogy az előző havinál közel 300 fővel, 4 százalékkal kevesebb lett a munkanélküliek száma a hónap végére. Az egy évvel korábbitól pedig mintegy 150 fővel, 2 százalékkal marad el a számuk. A júliusi mérséklődés után elmondható, hogy minden eddiginél alacsonyabb szintre került a megyében nyilvántartott álláskeresők száma.

A nyilvántartottak számában bekövetkezett csökkenésben a továbbra is magasnak mondható munkaerőigények mellett ezúttal is szerepet játszott, hogy a hónap során mintegy 100 álláskereső képzése kezdődött meg, ezáltal ők is kikerültek a regisztrációból. A közfoglalkoztatásban részt vevők száma a júniusi szinten alakult, így ez az előző hónapokhoz hasonlóan ezúttal sem befolyásolta a változásokat.

Grafika: MTI

Megyén belül csaknem valamennyi járásban csökkent az álláskeresők száma az előző havihoz képest. Keszthely térségében 868-an, Lenti környékén 383-an, a Nagykanizsai járásban 2433-an regisztráltak. A zalaegerszegiben 2227, a Zalaszentgróti járásban 315, a letenyeiben pedig 584 munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban.

A nyilvántartott álláskeresők aránya július végén 5,3 százalék volt a megyében, ami a júniusinál 0,3, az egy évvel korábbinál 0,2 százalékponttal alacsonyabb. A mutató értéke csak a nagykanizsai (6,9 százalék) és a letenyei (8,6 százalék) járásban haladja meg az 5 százalékot. Összehasonlításként országosan a munkavállalási korú népességhez mért relatív munkanélküliségi ráta júliusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adata szerint 4 százalékon alakult.

Megyénkben az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma júliusban a kiugróan magas előző havinál alacsonyabb, mintegy 900 volt. Az év első 7 hónapjában 7 400 volt az összes új, nem támogatott igény, ami 900-zal több az egy évvel korábbinál.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású - részben összeszerelő - mellett bolti eladókat, forgácsolókat, hegesztőket, varrókat és lakatosokat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók a júliusi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt tehergépkocsi-vezetők, kőművesek, pincérek, szakácsok, kárpitosok, villanyszerelők s bútorasztalosok iránt is magas volt az igény.

Az álláskeresők nyilvántartásába 170-en először kerültek be. Ez az átlagnál magasabb, és ezúttal is a növekvő pályakezdő beáramlás volt az oka, ami a nyári időszakra máskor is jellemző. A kilépők közül pontosan 400-an voltak olyanok, akik támogatás nélkül jutottak munkához.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül - a júliusi néhány fős emelkedés ellenére - továbbra is nagyon alacsony a pályakezdők száma. Július végén 605-en voltak a nyilvántartásban, ami az összes álláskereső 9 százaléka s 100 fővel kevesebb az egy évvel korábbinál. Év eleje óta 450 pályakezdő került be első ízben a nyilvántartásba, ebből 190 fő az elmúlt két hónapban.

A KSH adatai szerint Zala megyében, 2017. II. negyedévében a foglalkoztatottak átlagos száma 127 400 volt, ami az elmúlt 10 év legmagasabb értéke. A foglalkoztatási ráta a 2016. II. negyedévi 66,2 százalékról 71 százalékra nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!