Hírek

2016.03.02. 10:23

A nagy háború emlékeit idézik fel

Zalaegerszeg - A száz éve zajlott első világháború emlékeit idézi fel a Nemzeti Művelődési Intézet által inspirált zalai programsorozat, amelyről Konczér Katalin a Zala Megyei Iroda területi koordinátora tájékoztatott.

Arany Horváth Zsuzsa

„Az értékteremtő Kulturális Közfoglalkoztatási Program célja, hogy a közfoglalkoztatottak tevékenységükkel hozzájáruljanak a települési értékek feltárásához, a helyi kulturális események megvalósításához, a közösségi élet újraszervezéséhez”, olvasható az intézet honlapján.

Nyakas Félix verset mond Tófejen

Ennek köszönhető az a november óta zajló zalai sorozat, melynek keretében 116 község első világháborús emlékművéről készült fotó és veszteséglista névsor, s ezt követően 13 településen még közösségi találkozó keretében műsorral is emlékeztek a falu katonáira.

- Az intézetünk eredeti ötletét, amely a speciális adatbázist eredményezte, mi továbbgondoltuk, így született meg az a műsor, amelyben az emlékművekről készült fotó prezentáció bemutatása mellett zalai katonák naplóinak részletei, versek, katonadalok hangzottak fel, egyfelől a mi csapatunk előadásában, másfelől a helybéliek aktivitásával, például azzal, hogy a helyi elhunytak névsorát helyben élők olvasták fel - mondta Konczér Katalin, hozzátéve, a kezdeményezés egyik motorja a náluk tevékenykedő Kanta Judit volt, aki nyolcadik osztályos fiát, Félixet bevonta, így a fiatalok is betekintést nyerhettek az idősek által őrzött személyes családi emlékekbe. Nem csoda, hogy az élmények nyomán Félix tervei között majdani saját történeti gyűjtőmunka is szerepel.

Konczér Katalin köszönőt mond Szepetneken

- A rendezvények során számos megindító pillanat részesei lehettünk - tette hozzá az énekesként megyeszerte jól ismert Judit. - Az egyik községben idős néni már a műsor végén, a színfalak mögött csak nekem énekelt régi katonadalt, de láttunk féltve őrzött katonaládát, amelyet a leszármazottak hoztak el a műsorra, s beszámoltak a túlélő nagyapa által megélt háborús kalandokról.

A gyűjtőmunkát kiegészítő műsoros programsorozat az országban kizárólag Zala megyében valósult meg, ami az intézet megyebeli munkatársainak odaadó aktivitásáról üzen. A sorozat első fejezete februárban lezárult, de a folytatás mellett elkötelezett az iroda, így remény van arra, hogy e módon Zala más területeit is feltérképezhetik hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!