Hírek

2012.06.12. 07:29

A művésznek fáj, amit a menórával tettek

Pécs - Mélységesen lesújtott, ami történt, le vagyok taglózva - nyilatkozta lapunknak Rétfalvi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész, miután ismeretlenek megcsonkították a kanizsai zsinagóga udvarán álló alkotását.

Horváth-Balogh Attila

Az érdemes művész, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem dokori iskolájának vezetője még 2004-ben készítette el a zsinagóga udvarára a Zsidó Holocaust című kompozícióját. Mint arról lapunk is beszámolt, vélhetően a hétvégén ismeretlenek elvitték az alkotás fontos elemét, a bronzból, illetve 23 karátos arany lapozás felhasználásával készült menórát, az ősi zsidó jelképnek számító hétágú gyertyatartót. A rongálás híre lesújtotta a menóra készítőjét, aki nem mellesleg Nagykanizsa díszpolgára is.

- Csak nemrég értesültem a történtekről, egész nap vizsgáztattam, a fiam hívott a hírrel - mondta a 71 esztendős szobrászművész érdeklődésünkre hétfő este. - Mit is mondhatnék, magamba vagyok roskadva... Teljesen tragikusnak látom, ami történt, azon túlmenően, hogy tartalmilag vajon mi minden lehet a háttérben. Az én meglátásom az, hogy cselekedetükkel az elkövetők tönkretették az egész kompozíciót, az ellopott menóra pedig pótolhatatlan, hiszen az adta az emlékmű lényegét. A saját kezemmel öntöttem, több, mint egy évig dolgoztam rajta. Sajnos, a korom miatt már nehezen tudnám újra elkészíteni, úgy hogy, nem tudom, mi lesz, ha a rendőrség nem találja meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!