Hírek

2016.06.19. 07:57

"A migrációval szemben meg kell erősíteni hitünket" - Európa társvédőszentjeire emlékeztek

Zalavár - Globalizáció, modernizáció, migráció - e három jelenségről, s veszélyeiről szólt beszédében Simicskó István a Szent Cirill és Szent Metód emlékünnepségen. A honvédelmi miniszter kiemelte: "Ha két nemzet egymásra talál, közösen fel tudjuk venni a jelenkor kihívásaival a harcot."

Keszey Ágnes

A zalavári önkormányzat, a szlovák és a magyar katolikus katonai elöljáróságok és a Fővárosi Szlovák Önkormányzat közösen szervezte azt emlékünnepséget: melyen Európa társ-védőszentjeire és munkásságukra, szellemi örökségükre emlékeztek a történelmi emlékparkban. Hitvallásuk szerint az ünnepélyes főhajtás egyben két nemzet tagjainak, két ország katonáinak és katonapapjainak imádságos és baráti találkozása is. Az eseményen jelen volt Simicskó István honvédelmi miniszter, Rastislav Káčer Szlovákia magyarországi nagykövete, Igor Furdík békéscsabai főkonzul, Horti Andrásné, a Fővárosi Szlovák Önkormányzat elnöke, valamint František Rabek szlovák és Bíró László magyar tábori püspök – ők a megemlékezés után szentmisét mutattak be.

 

- 1150 éve lépett Zalavár, az akkori Mosaburg területére Szent Cirill és Szent Metód. A hely, ahol állunk, a IX. században Pribina szláv fejedelem székhelye volt. Halála után fia, Kocel követte a fejedelemségben, kinek udvarában a történetírók szerint 866-ban hosszabban időzött Szent Cirill és Szent Metód, a szlávok két hittérítője, apostola és írásuk megalkotója. A liturgia népnyelvi elismerésén fáradoztak, a szláv népeknek hirdették Krisztus örömhírét- idézte fel köszöntőjében Horváth Ildikó, Zalavár polgármester. Rastislav Káčer nagykövet Cirill és Metód üzenetét az összetartozásban fogalmazta meg. Kihangsúlyozta: a hit, a felebarát szolgálata és tudás, tanulás, tanítás jellemezte életüket. Simicskó István honvédelmi miniszter lapunknak külön is megfogalmazta, miben látja az ünnepség jelentőségét.. Azt vallja: Cirill és Metód máig élő üzenete, hogy a Krisztus iránti szeretet át kell, hogy hassa mai gondolkodásunkat is, mert hit nélkül kevésbé lehet az életet tartóssá tenni és jövőt építeni.

- Más civilizációból erős hitű milliók özönlik el Európát. A migrációval szemben azt kell tennünk, hogy meg kell erősítenünk a hitünket. Keresztényi hitünk adja az európai civilizáció talapzatát. Ha ezt az alapot hagyjuk feltöredezni, ha a megosztottságot keressük egymás között, el fogunk veszni. Akkor egy más civilizáció, egy más kultúra egy más vallás fog teret nyerni Európában. A XXI, század arról kell, hogy szóljon, hogy az itt élő népek egymásra vannak utalva, egymást segítve tudnak eredményesek, sikeresek lenni . A két népnek barátkozni kell, a két hadseregnek együtt kell működni, egy szövetségi rendszerben vagyunk Erről kell, hogy szóljon a mai ünnepség: a közös nevezőt, a találkozási pontokat kell erősíteni - mondta a honvédelmi miniszter.

A Szent Cirill – Szent Metód ünnepségen felavatták azt a tájékoztató emléktáblát, amelyet a fővárosi szlovák önkormányzat készíttetett el, s amely a meglévő angol, német és magyar nyelvű ismertető után már szlovák nyelven is információkat nyújt a látogatóknak az emlékhelyről, A megemlékezés végén többen is elhelyezték koszorúikat a védőszentek szobránál.

Címkék#migráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!