Hírek

2016.08.12. 18:50

A mezők felett

Nagypáli – Nemzetközi hőlégballon találkozóval vette kezdetét a Napkorona fesztivál a községben. A győrvári tó mellől felszállva hét óra után öt méltóságteljes hőlégballon uralta a szemhatárt. A zalaegerszegi ballonosok mellett szlovéniai, budapesti, soproni óriásgömbök haladtak a nagypáli ökocentrum felé, nem akárkikkel a fedélzeten.

Arany Horváth Zsuzsa

– Az ukrajnai Verecke településsel nemrég vettük fel a kapcsolatot, az ottani delegáció tagjai repülnek ma este – mondta Köcse Tibor polgármester, hozzátéve, ők az első magyar község, amely testvéri segítő kezet nyújtott a magyar történelem szimbolikus jelentőségű helyén lévő, több mint kétezer lakost számláló falunak.

A két község barátsága friss, januárban kezdődött beregszászi kapcsolatok révén. Nagypáli vezetése ekkor értesült arról, hogy Felsővereckén a polgármester, Ryabincsák Mihail Mihájlovics maga tárja fel a falu mellett lévő első világháborús magyar katonai temetőt. Köcse Tibor elmondta, segítséget nyújtanak a feltáráshoz, szobrot, emlékfát, idegenforgalmi információs táblát visznek, felújítják a parkot. Az ukrajnai magyar lapok már meg is emlékeztek a zalai falu felajánlásáról. Ryabincsák polgármester érdeklődésünkre elmondta, ma csupán két magyarajkú lakos él a településen, de mindenki tudja, hogy Magyarországnak milyen fontos történelmi pont az ő, zömmel faipari feldolgozással foglalkozó falujuk, ami valaha város volt. A két település kapcsolatának gyümölcsöző eleme lehet az, hogy Nagypáli átadja az uniós pályázati rendszerről szerzett ismereteket, így nekik kevésbé kell majd megfizetni az előcsatlakozási tanulópénzt, hangsúlyozta Köcse Tibor.

- Ahogy a szlovákiai testvértelepülésünknek, úgy nekik is segítünk a projekttervezésben.

Amíg mindezt megtudtuk, a ballonok megteltek meleg levegővel, az utasok beszálltak, s izgatottan várták, melyik lesz az, amelyik a legjobban meg tudja közelíteni a tervezett leszállóhelyet. Ami nem volt könnyű, hiszen 10 kilométeres észak-nyugati szél lengedezett. Juhász Zoltán zalaegerszegi hőlégballonos pilóta elmondta, ilyenkor 200-300 méternél magasabbra nem tanácsos repülni, s elég hamar keresni kell az optimális leszállóhelyet, ami a zalai dombok között szintén odafigyelést igényel.

A Napkorona fesztivál ma futballmeccsekkel folytatódik, délután műfüves pályát avatnak, vasárnap pedig egyebek között gépmustra, lovasbemutató és parasztolimpia várja a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!