Hírek

2017.02.08. 18:10

A matematika zalai tehetségei

Megyei körkép - Zala megye középiskolás csapata második helyet szerzett a regionális matematikaversenyen, de egyéniben is szép eredmények születtek.

Benedek Bálint

A reál érdeklődésű diákok körében népszerű, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megye alkotta sorozatot a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány (Zalamat) indította útjára, s mint azt dr. Pintér Ferenc titkár elmondta: a regionális felmérőt megelőzte egy megyei forduló, amelyre egy független kolléga állította össze a feladatsorokat. Az ott elért eredmények alapján a 11-12. évfolyamos diákok egyaránt hatfős csapatokkal jutottak be a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban szervezett regionális döntőbe.

Zala megye csapatát a matematika tantárgy három regionális fellegvárának, a keszthelyi Vajda János Gimnáziumnak, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumnak, valamint a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumnak a diákjai alkották. A megye válogatottja a végső, összesített rangsorban a második helyet szerezte meg a tavaly is győztes Somogy megye mögött. Az érettségi előtt álló végzősök között csapatban is a somogyiak nyertek, itt a zalaiak harmadik helyen zárták a versenyt. A legjobban a zalai tizenegyedikesek szerepeltek, akik csapatban a négy megye legjobbjának bizonyultak.

Erdős Gábor diákja, Szinyéri Bence a győzelmével hozott dicsőséget a Batthyány-gimnáziumnak
Fotó: Szakony Attila

Egyéniben is nagy küzdelmek zajlottak. A zalai gárdát vezető batthyányis, 11. osztályos Busa Máté egy nappal a verseny előtt lett influenzás, így nem ülhetett asztalhoz. A megyei rangsorban negyedik helyezett iskola- és évfolyamtársa, Szinyéri Bence viszont kiválóan teljesítette a feladatokat, így az első helyet szerezte meg. Felkészítője, Erdős Gábor hatodikos korától foglalkozik a diákkal, aki Busa Mátéval együtt szorgalmasan dolgozott. Bence kivételes kitartásának és tehetségének köszönheti ezt a kitűnő eredményt.

Ugyancsak a 11. évfolyamba jár a megyeszékhelyi Zrínyi-gimnázium tanulója, Németh Ciprián is, aki Kiss Zsolt matematikatanár tanítványaként a szintén előkelő második helyet szerezte meg.

Kiss Zsolt és tanítványa, a második helyen végzett Németh Ciprián a Zrínyi-gimnáziumnak szerzett dicsőséget
Fotó: Pezzetta Umberto

- Ötödikes kora óta tanítom, s a kezdetektől fogva komoly érdeklődést mutatott a tantárgy iránt - mondta a pedagógus. - Sajátos gondolkodásmód jellemzi, olykor a saját diáktársai sem értették azt a fajta újszerű logikát, amivel dolgozott. Azóta sokat tanult, és ez látszik a munkáján.

Szintén kortársuk a keszthelyi Vajda-gimnáziumban tanuló Csuha Boglárka, akit Fonyóné Németh Ildikó készített fel és végül a negyedik helyet szerezte meg.

- Ezekkel a diákokkal biztosan találkozunk a matematikai Országos Középiskola Tanulmányi Versenyen, ahol remélhetőleg az első tízben is benne lehetnek - tette hozzá dr. Pintér Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!