Hírek

2013.09.08. 15:15

A láp már turistákra vár

Vindornyaszőlős - Vasárnap a falu határában ünnepélyesen felavatták a megújított , azaz rekultivált lápot.

Sámel József

Évtizedekkel ezelőtt tőzeget termeltek ki a területen, amley többször is begyulladt, s hónapokon át izzott, füsttel elárasztva a környéket. Az önkormányzat kereste a megoldást, ám hosszú évekig nem tudtak eredményesen pályázni a felújítást célzó beruházásra. Néhány éve siker koronázta a törekvést, 300 millió forintot nyertek a munkálatokra. Tavaly áprilisban indult az Új élet a Vindornya-lápon elnevezésű projekt beruházás. Tálos Zoltán polgármester köszöntőjében felidézte a láp történetét, s jelezte, ezután azért dolgoznak, hogy minél több turista érkezzen. Hasonlóképpen fogalmazott beszédében Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, aki példa- és mintaértékűnek nevezte a láp gondozottságát.

Rá sem lehet ismerni a lápterületre - mondta Vigh László (balra) és Tálos Zoltán. Hasonlóképpen fogalmaztak az átadás vendégei is

Réges régi álom vált valóra tegnap Vindornyaszőlősben, a falu határában ünnepélyesen felavatták a „megújított”, rekultivált lápot. Évtizedekkel ezelőtt nagy mennyiségű tőzeget termeltek ki a területen,amit a munkák befejezése után egyszerűen ott hagytak. A problémák ezután következtek, hiszen a tőzeg többször is begyulladt, s hónapokon át izzott, füsttel elárasztva a közelebbi, sőt, távolabbi településeket is. Arról nem is beszélve, hogy ezen alkalmakkor a terület ritka és különleges növény és állatvilága is jelentős kárt szenvedett. Az önkormányzat folyamatosan dolgozott a helyzet megoldásán, ám hosszú évekig nem tudtak eredményesen pályázni a felújítást célzó beruházásra. Néhány éve siker koronázta a törekvést, háromszázmillió forintot nyertek a munkálatokra. Tavaly áprilisban indult is az „Új élet a Vindornya-lápon” elnevezésű projekt beruházás, melynek keretében rendezték a terepet, tűzivíz tározókat, tavakat alakítottak ki. Annak érdekében, hogy a látogatók minél közelebb kerüljenek a természethez, tanösvényt, pallójárdát is kiépítettek, s a régi kilá- tót is felújították. Az egyik tónál kis szigetet is kialakítottak, környezetbe illő fahidakkal. A település vezetése és helyiek bíznak benne, hogy a láprekonstrukció által vendégeket vonzó turistaparadicsommal gazdagodott a falu.

Tálos Zoltán polgármester köszöntőjében felidézte a láp történetét, hangsúlyozva: régóta vártak az avatás pillanatára, s ezután már azért dolgoznak, hogy minél több turista érkezzen a területre. E remény nem hiú, hiszen amellett, hogy a láp egyedülálló látnivalót kínál számukra, három tanösvény is szolgálja a vendégeket. Hasonlóképpen fogalmazott beszédében Vigh László, a térség országgyűlési képviselője gratulációját kifejezve példa- és mintaértékűnek, Zala megye egyik csodájának nevezte a projektet, s a lápterület gondozottságát. Oklevéllel, emlékérmével köszönetet mondva méltatta a beruházást Elmar Niederkofler, az Osztrák Környezetvédelmi Egyesület elnöke is, majd dr. Diószegi Ágnes projektvezető idézte fel a munkálatok menetét. Beszélt egyebek között a vízi, a tájképi környezet kedvező változásairól, a gazdag növény és állatvilágról, s arról, hogy a turisták bizonyára kedvelik majd a lápot. Kiemelte, jó lenne, ha a pályázati környezetvédelmi beruházások hulladéktárolók és illemhelyek telepítését is támogatnák az adott területeken. Szavait követően a szónokok átvágták a nemzeti színű szalagot, a jelenlévők pedig birtokba vették a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!