Hírek

2016.10.06. 19:10

A lakók érdeke a falugondnoki szolgálat - Az önkormányzatnak kell fizetni

Külsősárd - Anyagilag hozzá kell járulnia az önkormányzatnak a falugondnoki szolgálat működtetéséhez, egyedül ez a probléma vetődött fel a szolgáltatással kapcsolatos lakossági fórumon.

Gyuricza Ferenc

A mindössze hetven lakosú Külsősárdon két éve indult el az önálló falugondnoki szolgálat, a településen ennek apropóján tartottak lakossági fórumot. A rendezvényen nemcsak a feladatot jelenleg ellátó Tóth László számolt be röviden munkájáról, de Gasparics Győző polgármester, valamint Zala megyei falugondnoki szolgálatok szakmai felügyeletét biztosító Zalai Falvakért Egyesület titkára, Szeder-Kummer Mária is értékelte a tevékenységet, mielőtt a hozzászólásokra és javaslatokra is sor került volna.

Gasparics Győző azt hangsúlyozta, hogy falugondnokság eddig sem volt ismeretlen a község előtt, hiszen korábban más településekkel összefogva látták el ezt a feladatot, ám az önállósulás új dimenziókat nyitott meg előttük. Arra is kitért, hogy az állami normatíva teljes egészében nem fedezi a működtetés költségeit, így szükség van az önkormányzat által nyújtott kiegészítő támogatásra is.

Tóth László, a hetven lakosú Külsősárd falugondnoka Fotó: Gyuricza Ferenc

A fórumon felszólaló lakosok kivétel nélkül elismerően beszéltek a szolgáltatás tartalmáról, de a falugondnok személyét és segítőkész hozzáállását is dicsérték. Többször is elhangzott, hogy nemcsak elöregedőben van a falu lakossága, de viszonylag magas az egyedülállók száma is a településen, így az önálló szolgálat révén sokkal több és egyben sokrétűbb szolgáltatást is tudnak számukra nyújtani. Az étkeztetés biztosításán túl az orvoshoz való eljutást, gyógyszerek beszerzését, a bevásárlást is segíti a szolgálat, illetve egyéb, a házi segítségnyújtás témaköréhez tartozó feladatokat is ellát a falugondnok. Mindez azért is fontos, mert a községben sem bolt, sem más szolgáltatás nincs, s a tömegközlekedés sem igazán kielégítő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!