Hírek

2016.10.20. 07:32

A lakók a MÁV-ot hibáztatják: "itt előbb vagy utóbb valami tragédia történik"

Nagykanizsa – Ha leesik valaki a mélybe, s a nyakát szegi, vagy ha például lángra kap ez a rengeteg gally és faág, akkor ki vállalja majd a felelősséget – tették fel ingerülten a kérdést a minap a Bagolai soron élők, akik megelégelték már, hogy a MÁV évek óta elhanyagolja a vasúti rézsű tisztítását és karbantartását.

Pásztor András

A Bagolai sor teljes hosszában határos a Nagykanizsa-Budapest vasútvonallal, ahol a pálya végig mély bevágásban halad. Ezt egyébként helyenként látni is lehet, leginkább ott, ahol a partfal és a rézsű között semmilyen védőkorlát nincs.

– Komolyan mondom, itt előbb vagy utóbb valami tragédia történik, ha valaki nem figyel oda, simán leeshet a mélybe – állította Szabó András, aki hozzátette: nemegyszer látott már gyerekeket a partfal szélén nézelődni.

A partfal és a rézsű között a legtöbb helyen egyébként összefüggő növényzet található, ám ezzel sincsenek kibékülve a környéken lakók.

– A MÁV utoljára két évvel ezelőtt végeztetett gallyazási munkákat a területen, ám abban sem volt nagy köszönet, a vállalkozó ugyanis nem szállította el a levágott faágakat, azok ma is ott száradnak a cserjesor között – mutatta Dara Ferencné, aki nemrég maga is megpróbálta jelezni a problémát a MÁV-nak. – Öt napig telefonálgattam, beszéltem egy csomó emberrel, de végül mindenki lerázta magáról az ügyet, mondván éppen nem hozzájuk tartozik ez a feladat.

A fákból, s cserjékből álló védősáv elhanyagolása okozott már komoly problémát a területen, két évvel ezelőtt a fék ágai már elérték a nagyfeszültségű vasúti felsővezetéket, amelynek következtében lángra kapott a növényzet.

A környéken lakók, Szabó András (balról), Dara Ferencné és Szlávecz Imre éppen a lakók által készített ideiglenes kerítést mutatja Jerausek István képviselőnek Fotó: Szakony Attila

– Én értesítettem a tűzoltókat, akik szerencsére képesek voltak gyorsan megfékezni a tüzet, de ha nincs szerencsénk, akkor az egész fasor lángba borul – magyarázta Szalai Györgyné.

A környéken lakók nemrégiben Jerausek Istvánnak, a terület önkormányzati képviselőjének is jelezték a problémát, aki a polgármesteren keresztül akarja rábírni a MÁV-ot a kötelező feladatainak ellátására.

– Nem tudom sikerül-e bármit is elérni a MÁV-nál, legutóbb a polgármester levelére sem válaszoltak a vasúti vezetők – mondta kissé lemondóan a képviselő, aki ennek ellenére valamilyen megoldást mindenképpen szeretne elérni. A polgármestertől azt a választ kaptam, hogy a kritikus helyszíneken a védősávban a hiányzó növényzetet pótolja majd a városüzemeltető társaság. Ennél messzebbre azonban nem mehetünk, hiszen a magasfeszültségű vezeték miatt a részűben csak a MÁV végezhet munkát. Mindenesetre ismét megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel és kiharcolni valamilyen megnyugtató megoldást – hangsúlyozta Jerausek István képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!