Hírek

2016.12.15. 15:57

A lakbér drágább lesz, a sírhelyek megváltása és újraváltása nem

Zalaegerszeg - A közétkeztetés díja emelkedik jövő év elejétől, akárcsak a lakbéreké, a kegyeleti szolgáltatásoké változatlan marad. Erről is döntött csütörtökön a közgyűlés.

Szabó Judit

Az idei utolsó soros ülését tartotta csütörtökön Zalaegerszeg önkormányzata. A testület döntött arról, hogy jövőre 4 százalékkal emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai. A lakáskezelő kft. azért kért ilyen mértékű emelést, hogy fedezet képződjön a karbantartási költségek minél nagyobb hányadára és a társasházi felújítási alapokba befizetendő összegekre. A szociális lakkbér a lakás elhelyezkedésétől és komfortfokozatától függően négyzetméterenként 70-419 forint lesz 2017 elejétől, a költségelvű lakbér 700, a piaci elvű pedig 1063 forint, áfával.

A közétkeztetés díjai is nőnek, az igénybe vevőknek átlagosan 1,1 százalékkal kell többet fizetniük jövőre, mint idén. A közétkeztetésben a nyersanyagok díját fizetik az étkezők, a konyhák működtetésének költségét, a rezsidíjat pedig az önkormányzat.

A zalaegerszegi hulladéklerakó. A napokban megállapodás született a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.  által biztosított lakossági hulladékszállítás állami veszteségfinanszírozásáról Fotó: Katona Tibor

A városban 2012 augusztusa óta szolgáltató Hungast-ZEG Kft. a rezsidíj 10,25 százalékos emelésére tett javaslatot a köznevelési intézményekben. Ezt azzal indokolták, hogy a konyhákon is tapasztalható munkaerőhiány miatt, a dolgozók elvándorlásának minimalizálása érdekében kénytelenek voltak már idén, és 2017-től is jelentős mértékű, a kötelező 15 százalékos minimálbéremelésen és 25 százalékos szakmai minimálbéremelésen felüli béremelést végrehajtani. Így 18-20 százalékkal nő a cég bérköltsége, közölték. Az önkormányzatnak a 10,25 százalékos emelés 35 millió forintos többletköltséget jelentene jövőre, így a testület „a béremelés terheinek közös viselése jegyében” 5,1 százalékos rezsidíj-növelést fogadott el.

A temetési helyek megváltási és újraváltási díjai nem nőnek, s a üzemeltető által nyújtott temetői szolgáltatások ára is változatlan marad, tekintettel a hozzátartozók anyagi helyzetére, állt az elfogadott előterjesztésben. A gyógyszertámogatást, a lakásfenntartási segélyt, a tűzifa- és a gyermekétkeztetési támogatást várhatóan többen tudják igénybe venni jövőre, mert a közgyűlés megemelte a juttatás feltételeként előírt jövedelmi értékhatárokat.

Az önkormányzat újabb vállalkozások fejlesztéseihez adott támogató nyilatkozatot. Balaicz Zoltán polgármester hangsúlyozta, ha valamennyi cég elképzelése megvalósul, jövőre 1200 munkahely jöhet létre Zalaegerszegen.

A közgyűlés elfogadta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társasaságok előzetes üzleti terveit. Gecse Péter alpolgármester közölte: a tulajdonos elvárása, hogy a cégek prioritásként kezeljék az alapfeladataikat, s nullás vagy pozitív eredménnyel tervezzék meg a jövő évet. A hulladékgazdálkodásban az ágazatot országosan érintő változások miatt még jelentősen módosulhatnak a tervek. Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a lakossági hulladékszállítás állami veszteségfinanszírozásáról a napokban megállapodtak, ezzel sikerült rendezni a cég helyzetét, s készek regionális feladatokat is vállalni - a hírek szerint ez irányba megy majd az ágazat átalakulása.

Vezetőket is választottak

Személyi döntések is születtek a csütörtöki közgyűlésen. A Vásárcsarnok élére kiírt pályázat elbírálásakor az eddigi vezetőnek, Horváth Istvánnak szavazott bizalmat a közgyűlés. Az állásra egyedül ő pályázott. A Vásárcsarnok gazdasági vezetőjének két jelentkező közül Fitos Évát választották. A Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt.-t a testület döntése alapján továbbra is Oláh Gábor irányítja vezérigazgatóként. A Zala-Depo Kft. ügyvezetője, Gecse László nyugdíjba vonulása után, januártól Horváth Márton lesz a cég vezetője. Ő jelenleg a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, ugyanakkor ezt a feladatot is ellátja a továbbiakban a Zala-Depo vezetése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!