Hírek

2016.10.13. 12:54

A kutatóknak fontos, hogy kitekintsenek saját „elefántcsonttornyukból"

Nagykanizsa – Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Pannon Tudományos Napot csütörtökön az egyetem helyi kampuszán.

Szabó Zsófia

A rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is a legújabb kutatási eredményekről számoltak be a különböző tudományágak képviselői: a szociológiától az orvostudományon át a biokémiáig.

– A nap során egy helyen kapnak teret az egymástól eltérő szakterületek – mondta dr. Pósfai Mihály, a Veszprémi Akadémiai Bizottság elnöke, aki hozzátette: az előadók a „civilek" számára is közérthető módon vázolják a legfrissebb kutatásokat.

A konferenciának otthont adó Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszigazgatója, dr. Birkner Zoltán pedig arról beszélt, hogy a kutatók közti kapcsolatrendszerek elmélyülését is segíti a program.

Bognár Péter, a Paksi Atomerőmű Zrt. humán igazgatója (balról) adta át a Pannon Tudományos díjat professzor Speier Gábornak. Fotó: Szakony Attila

A szervezők nevében dr. Kosztolányi György azt emelte ki, oktatási célokat is „szolgál" a rendezvény. Ugyanis a kutatóknak fontos, hogy kitekintsenek saját „elefántcsonttornyukból": ezáltal látókörük is bővül.

– Szellemi közösséget teremt a konferencia, mivel kutatók és a hétköznapok emberei találkoznak, valamint tanulnak is egymástól – hangsúlyozta a megnyitó ünnepségen Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

A hagyományokhoz híven ezúttal is átadták a Pannon Tudományos Díjat a rendezvényen, melyet idén professzor Speier Gábor vehetett át. A kitüntetett vegyészmérnök munkásságáról elhangzott: a szerves kémia terén végzett jelentős kutatásokat.

A veszprémi és a pécsi régió egyetemeinek legjobb PhD dolgozatáért Jakopánecz Eszter közgazdász és Patai Árpád orvos kapott elismerést. Utóbbi az immunrendszerre ható készítményeket vizsgálta.

A nap jóvoltából többek közt arra is választ kaptak a résztvevők, milyen új eljárások állnak rendelkezésre a holttestek azonosításánál, vagy miért jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot az „egyszerű" internethasználók. Emellett a fülesbaglyok táplálkozásáról, valamint az alga biomassza kinyeréséről is hallhattak érdekességes információkat a megjelentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!