Hírek

2015.09.22. 16:13

A jövő bicikliseit nevelték - autómentes napot tartott a megye

Számos zalai településén voltak szeptember 22-én rendezvények az Európai Mobilitás Hét zárásaként meghirdetett autómentes napon.

Fincza Zsuzsa

Alsónemesapátiban már reggel kitiltották a Kossuth utcából a gépjárműveket, így a Bodza tanyán üde, friss levegő várta résztvevőket.

- Vidám, őszi napot akartunk szerezni a gyerekeknek, a fiataloknak - mondta a sikeres pályázat révén megvalósult rendezvényről Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester. - A cél, hogy miközben jól érzik magukat, játékos, jól megjegyezhető formában ismerkedjenek a biztonságos, balesetmentes közlekedéssel. Ez a mi falunkban különösen fontos, hiszen nagyon közel vagyunk Zalaegerszeghez, így a gyerekeknek már kicsi korban meg kell ismerkedniük a városi forgalommal. Ügyességi játékokon, szellemi vetélkedőkön keresztül igyekszünk fontos információkhoz juttatni az ifjakat.

A Magyar Kerékpárosklub önkénteseitől (középen Kocsis Tamás, jobbra Takács Eszter) tegnap reggelit kaptak Zalaegerszegen mindazok (például balról Zadravecz Szilvia is), akik biciklivel mentek munkába a Dísz téren át Fotó: Fincza, Pezzetta

- A közös séták alkalmával elvégre faluhelyen gyalog is odaérsz mindenhova ugyancsak okítjuk a gyerkőcöket a helyes közlekedésre - tette hozzá dr. Kremznerné André Ildikó, a helyi Maci-óvoda vezetője A mai napra rendőrlámpás versikéket tanultunk, az előbb diafilmet néztünk, és a gyerekek a közlekedéssel kapcsolatos könyvet kaptak ajándékba.

Tanítás és ebéd után a diákok is bekapcsolódtak a programokba: a környezetbarát közlekedést népszerűsítő fejtágítók után játékos feladatokkal nehezített túrán vettek részt. Megérte küzdeni, hiszen értékes nyeremények (sporttáskák, gördeszkák, tollas ütők és egyéb sporteszközök, fődíjként pedig egy menő bringa) várt a győztesekre.

Burka Szilád (a kép előterében) nagy dilemma előtt Alsónemesapátiban: vajon szabad-e a labda után futni, ha kigurul a játszótérről?

Zalaszentgróton, a Csányi tagiskola előtt az iskolások vették birtokba az úttestet, miután gyerekek, felnőttek kerékpáros felvonuláson tekertek együtt. Aszfaltrajzversenyt rendeztek, míg a rendőrség közlekedési akadálypályával és KRESZ-teszttel várta a diákokat.

- Ezekkel próbáljuk a gyerekeket a helyes közlekedésre és a legfontosabb szabályokra megtanítani. A gyakorlatok segítségével figyelmes, óvatos, veszélyforrásokat kerülő szabálykövető kerékpárosokká válhatnak - összegezte Sznopek Veronika megyei rendőrfőkapitánysági szóvivő.

Az autómentes napot évek óta megrendezik a városban, ám az idei különleges is volt.

- Átadtuk az iskola előtti parkolót és a 40 kerékpártámaszt - mondta el Baracskai József polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!