Hírek

2017.08.21. 19:40

A jó barátok és kenyeres pajtások

ZALAEGERSZEG Sokak szerint a férfiak jobban főznek mint a nők. Feltéve, hogy van hozzá kedvük. A sütés-főzés még ma is hétköznapi női munkának számít, ha férfiú vesz kezébe főzőkanalat, ünnepi jelleget ölt a foglalatosság.

Fincza Zsuzsa

Bátrabban fűszereznek, kísérleteznek, muszájból ritkán, többnyire hobbiból állnak a tűzhely mellé, de olyankor hét országra szóló lakomákat varázsolnak akár egy kis főtt krumpliból és szalonnából is. Zalabesenyőben is van ilyen férficsapat. Évek óta gondoskodnak a közösség betevő falatjáról, s augusztus 20-ra ők sütik a kenyeret. Az idén is az ő remekművüket szentelték a templomban és szegték meg az ünnepségen.

Szombat reggel 8 óra. László István 16 kiló lisztet szitál a dagasztóteknőbe, három részre osztja, s a középsőbe beáztatja a kovászt. Ráteszi a teknőre a kovászoló fát, s leteríti a háziszőttes kenyérruhával. Telerakja vágott fával a silingát, a kemence mellé készíti, ellenőrzi a kenyérsütő eszközöket: pemetet, a kuruglát, a szenyvonót, a sütőlapátot és vizet ereszt a pemetmosó vödörbe. Van idő, legalább 6 órát kell ázni a kovásznak - ki kell várni, míg komótosan megkel, aztán visszalohad.

László Pista és Becs Jani, a két zalabesenyői amatőr pékmester a városrész ünnepi kenyerével az öreghegyi kemencénél  - Fotó: A szerző

- Egyszer sietnünk kellett, csak 3 órát áztattuk a kovászt. Megszagolta a kenyeret Komáromy Béla pékmester, s azt mondta: "ej gyerekek, csak 3 órát áztattátok a kovászt!" - meséli István, de hívjuk inkább Pistának, ahogy mindenki más. Ő a házigazda.

A kemence már nem ritkaság manapság, a besenyői közösségi háznál is van egy - abban sütik például Mártonnapra a majoránnás, rozmaringos libacombot. László Pista 2011-ben az öreghegyi birtokon is készíttetett jókora, belül boltíves klasszikus építményt, de csináltatott mozgatható kisebbet is, nehogy a főzőversenyeken nélkülözniük kelljen a kemencét. Sőt, a kistolmácsi kirándulásra is elvitték, s mire a csapat kisvonattal a tóhoz zötyögött, már megsült a reggeli.

Délután 4 óra. Megérkezik Öreghegyre Becs János, a főzőcsapatban ő a "jani", gyerek kora óta főz, sőt a Szalainé Herceg Marikától, a besenyői "szembeszomszédtól" a cukrászatot is kitanulta. Bemelegítésként tesznek-vesznek, mindent kéz alá készítenek. Kimérik a vizet - 1 kiló liszthez 6 és fél decit, abba belekeverik kiló lisztenként az 1 kanál sót.

Délután 4 óra 30.: Nekiveselkednek. Pista a 16 kiló liszt dagasztásának, Jani a kemence fűtésének.

- A savas fa, mint például a tölgy, a cser nem jó kemencébe, a bükk az igazi, az akác még megfelelő lenne, de annak nincs parazsa, kisebb a fűtőértéke - magyarázza.

Délután 5 óra 30 perc. A kenyértészta már nem ragad sem a tekenőhöz, sem a kézhez. Kis pihenés következik, leendő kenyerünkben munkálkodnak az élesztőgombák, míg duplájára kel a tészta.

Már látszik a dagasztás vége, nem ragad a kézre és a teknőbe a tészta, ketten is dögönyözhetik

A hegyi bulikra is a László-Becs páros - időnként kiegészülve a most éppen nyaraló Borsos Jóskával - süti a kenyeret, a pogácsát, a lángost, a pizzát. Mert itt is jó kis csapat jött össze: 2001-ben önkormányzati segedelemmel aszfaltos utat teremtettek maguknak, aztán 80 óra "társadalmi munkával" egy kápolnát is építettek, azóta ott a hegy centruma - júniusban már a 14. hegyi búcsút tartották, s a polgárőrök is már két éve ott verik fel a sátrukat - naná, hogy ők is a László-Becs kenyérrel tunkolják ki a vadpörköltes kondért.

Este 6 óra 30. A tészta rendesen megemelte a háziszőttest, a vékák előkészítve a lisztezett kenyérruhával, kezdődhet a "szakasztás". Az ünnepségekre kettő darab kétkilós, és 12 darab 1 kilós vekni készül. Egy kilós kenyérhez 1 kiló 10 deka alapanyag kell - elő hát a mérleget!

Amíg a szakasztó vékákban is kel a kenyér, az amatőr pékek kanállal kikapargatják a teknőből a tésztamaradékot, darabokra csipkedik, megszárítva ebből lesz majd a következő kenyerek kovásza. Utána kényelmesen elő lehet készíteni a kemencét, a szenyvonóval kihúzni a parazsat, a hamut, a vizes pemettel tisztára mosni a placcot, ahova majd a bucik kerülnek.

Este 7 óra 30. Be kell állítani a kemence hőfokát, ami nem lehet több 300 Celsius-foknál. Az öreghegyi kemencénél messziről mérő infrapisztoly is van, ami bizony közel 400 fokot mutat - hűteni kell a kemencét! A kenyeres pajtások ezt is tudják - a nyitott kemenceajtó és a hideg vizes pemettel sikerül elérni a kellő hőfokot. Végre lapátra kerülnek a veknik és irány a kemence mélye!

Becs Jani befűti a kemencét – kizárólag bükkfa hasábokat használnak, az nem savas és jó a parazsa

Félidőben kenyérmosdatás – ettől lesz fényes és ropogós a héja

- Az első kenyerünk "széntabletta" lett, de a belsejét azért megettük - mesélik nevetve. Fokozatosan, a maguk kárán tapasztalták ki a sütés fortélyait.

Húsz perc múlva meg lehet mozgatni a kenyereket, tíz perc múlva Pista megmosdatja őket. Ígéretesen néznek ki.

Szombat este 8 óra 45 perc. Kisült a kenyerünk...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!