Hírek

2017.01.09. 14:44

A hétvégén annyi vízmérő fagyott szét, mint máskor egész évben szokott

Nagykanizsa – Az elmúlt hétvégén annyi vízmérő berendezés fagyott szét, mint máskor egész esztendőben szokott. Megkérdeztük, miként védekezzünk, az elfagyott mérő cseréje ugyanis cseppet sem olcsó mulatság.

Pásztor András

A múlt hétvégi mínusz 10-15 Celsius fokos időjárás sokaknak okozott bosszúságot, s nem várt kiadást. A Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. szolgáltatási területén csak a hétvégén 35 darab vízmérő fagyást regisztráltak.

– Máskor – enyhébb telek idején – egész évben szokott ennyi vízmérő berendezés elfagyni – árulta el Kendli Richárd, a társaság szolgáltatási igazgatója, aki hozzátette: ez a szám biztosan emelkedni fog, sokan ugyanis csak tavasszal szembesülnek a problémával, amikor először látogatnak ki hegyi pincéjükhöz, illetve hétvégi nyaralójukhoz.

Kopár Károly (balról) és Baliné Molnár Szilvia éppen a vízmérőket ellenőrzi. A hitelesítés a ligetvárosi telephelyen történik

Pedig könnyen megelőzhető lenne a vízmérő berendezések elfagyása. A szakemberek szerint egyébként egy a szabályoknak megfelelően kialakított aknában be sem következhet ilyesmi.

– Amennyiben az aknát megfelelő – 120 centiméter – mélységben alakították ki, akkor csak nagyon extrém esetben következhet be a fagyás – állította Bogdán Tamás, a vízmérő javító- és hitelesítő labor csoportvezetője, aki azt tanácsolta: a téli időszakban gyakrabban ellenőrizzük az akna fedlapjának illesztését, zárását, szükség szerint az aknát kívülről is le lehet takarni. – Megelőzhető a mérő fagyása, ha a szerelvényt és a csővezetéket akár régi rongyokkal tekerjük körbe. A téli időszakban nem használt ingatlanok esetébe pedig ajánlott a rendszer teljes víztelenítése, azaz a berendezésekből például a vécé-tartályból, vécé-csészéből, illetve a bojlerből is le kell engedni a vizet.

Az elfagyott vízmérő (balról) műanyag fedlapja szétnyílt Fotó: Szakony Attila

A vízmérő fagy elleni védelméről – amint azt a kormányrendelet is kimondja – a felhasználó köteles gondoskodni, sőt a fagyás miatt keletkezett költségek – elfagyott vízmérő cseréje, javítási költségek, vízmérő hitelesítése, az elfolyt víz ára – is a felhasználót terhelik.

Mindez akár több százezer forintra is rúghat, ha köbméterszám folyik el a víz. Akinél csak a vízmérőt kell cserélni, olcsóbban is megúszhatja, de 20-25 ezer forintos kiadásra mindenképpen számoljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!