Hírek

2015.10.16. 17:54

A haza bölcsére emlékeztek születésnek 212. évfordulóján

Körkép – Deák Ferenc születésének 212. évfordulójára emlékeztek pénteken Zala megyében több településen is.

Keszey Ágnes

Zalaegerszegen 1988 óta hagyomány, hogy a haza bölcsének nevét viselő intézmények és a város képviselői megemlékeznek a jeles napról. Abban az esztendőben vette fel ugyanis nevét a megyei könyvtár, amely a pénteki ünnepségnek is helyet adott. A műsorban felléptek a Zrínyi-gimnázium tanulói és az énekkara. Az 1897 óta működő intézmény ugyanis 1923-tól 1950-ig Deák Ferenc nevét viselte. A megemlékezést koszorúzás követte.

A szobor talapzatánál koszorút helyeztek el a Deák-középiskola, a zalaegerszegi és a söjtöri önkormányzat, a Zalaegerszegi Törvényszék, a Zrínyi-gimnázium, valamint a könyvtár képviselői.

Zalaszentgróton Deák Ferenc tiszteletére emléknapot tartott a nevét viselő iskola, a Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola a városi sportcsarnokban. Az ünnepséget megelőzően felavattak egy régi, a napokban megtalált emléktáblát, mely az 1848/49-es szabadságharcnak állít emléket.

Deák Ferenc szobrát a Zalaegerszegi Törvényszék képviseletében dr. Csanádi Lajos (jobbra) és dr. Magyar Károly koszorúzta meg
Fotó: Pezzetta Umberto

Az intézményben fontosnak tartják a kulturális nevelést és a hagyományőrzést. Minden napot népdalénekléssel kezdenek, rendszeresen megemlékeznek a jeles napokról, így Deák Ferenc születésének évfordulójáról is. Az ünnepségen hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal Deák-diákká fogadták az elsősöket.

- Nem fogadalmat és nem esküt, hanem ígéretet tesznek az elsősök ez alkalommal - mondta Beke László igazgató. - Az ő korosztályuknak megfelelően megígérték többek között azt, hogy olyan okosak lesznek, hogy Tiszán innen, Dunán túl náluk különb és okosabbat nem találni, és dicsőséget hoznak akár az Óperencián túlról is. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek kötődjenek az iskolához és a városhoz. Ennek is vannak előzményei, minden általános iskolát kezdő diák kap egy Zalaszentgrót feliratú pólót. A gyerekeket tudatosan neveljük hazafiságra is - nyilatkozta az igazgató.

A zalaszentgróti Deák-emléknapon az iskolások felidézték a haza bölcsének életútját és táncokkal szórakoztatták diáktársaikat
Fotó: Keszey Ágnes

Az elsősök egyike, Horváth Mirella Szimonetta elmondta, hogy szereti az iskolát.

- A betűk a legjobbak, hogy megtanulunk olvasni és hogy okosodunk.

Osztálytársa, Pál Rozi Luca szerint a legjobb az iskolában a sok piros pont, de vannak kihívások. Ilyennek tartja a Deák-diákká fogadás ígéreteit, mert tudja, ezek valóra váltásáért tenni kell. - Ha valamit megígérsz, azt be kell tartani - mondta bölcsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!