Hírek

2017.01.10. 15:39

A harmadik kiszállásért már fizetni kell

Murakeresztúr – Tavaly július elseje óta a katasztrófavédelem kéményseprési ipari szerve végzi a kéményseprési szolgáltatást.

Horváth B. Attila

A szervezet minden olyan kéményseprőt átvett, akik megfeleltek a szakmai és egészségügyi követelményeknek. Zala megyében 22 kéményseprő dolgozik, ez elegendő létszám, a lakossági sormunka ellátása akadálytalanul folyik. Ezt válaszolta a témával kapcsolatos kérdéseinkre Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Hozzátette: a lakosság számára azonban mégsem ezek a legfontosabb változások a kéményseprésben, hanem az, hogy 2016. július 1-jétől a lakossági szolgáltatás ingyenessé vált.

Az eszközbeszerzések nem megyei szervezésben, hanem központilag valósultak meg. Minden kéményseprő rendelkezik azokkal a szakmai eszközökkel, amelyeket részükre jogszabály ír elő

– A katasztrófavédelem egyébként csak a lakossági szektorban vette át a kéményseprési feladatokat, ezen belül is csak azokon a területeken, ahol a feladatot a megyei jogú város önkormányzata nem vállalta – bocsátotta előre Mukics Dániel. – Jelenleg az ország 2507 települése tartozik a katasztrófavédelem ellátási területéhez. Zala  egész területén a katasztrófavédelem végzi a lakossági kémények ellenőrzését és tisztítását. Az ipari, közületi kémények ellenőrzését változatlanul a kéményseprő cégek végzik.

Azt is elmondta: a lakossági sormunka gyakorisága attól függ, milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva.

A kémények ellenőrzése gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, egyéb tüzelő- és fűtőberendezések esetében évente történik.

Mindenkinek érdeke, hogy beengedje a szakembert. Képünkön munkában Komláthi Szervác kéményseprő egy murakeresztúri családi házban

– A lakosságot értesítjük a kéményseprők érkezésének várható időpontjáról – magyarázta. – Ha a kéményseprő nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést a postaládában. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. A harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért pedig már ki kell fizetni a kiszállási díjat, amelynek mértéke körülbelül 500 forint, de azt sem a helyszínen készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással egyenlíthetik ki. Az embereknek a kötelező sormunkával kapcsolatban azon kívül tehát, hogy beengedik a kéményseprőt, nincs semmilyen tennivalójuk.

A helyettes szóvivőtől azt is megtudtuk: ha valahová egyáltalán nem jut be a kéményseprő, akkor a katasztrófavédelem felszólítja a kéménytulajdonost, hogy tegye lehetővé az égéstermék-elvezető, azaz a kémény ellenőrzését. Bírság kiszabására is van lehetőség, azonban erre nem szokott sor kerülni, hiszen az emberek tudják: az ő érdekük, hogy kéményük használata ne jelentsen semmiféle veszélyt.

Ezekre nem árt odafigyelni

A sarkvidéki hideg idő megjelentével a kéménytüzek száma is megnőtt a megyében. A kéménytüzek megelőzése érdekében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy csak száraz fával fűtsünk, háztartási hulladékkal semmiképp. Egyszerre ne rakjunk be a kályhába, kandallóba túl sok fát, s biztosítsunk elegendő mennyiségű égési levegőt. És a hideg időjárás esetén is szellőztessünk rendszeresen!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!